Industry

Ακατάλληλο για λιπόψυχους: Κερδίστε αντίτυπα του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Αναλωμένοι»

στα 10

Οι εκδόσεις Τόπος και το Flix σάς κάνουν δώρο τους «Αναλωμένους», το πρώτο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, τόσο ατμοσφαιρικό, ερωτικό κι ανατριχιαστικό όσο οι ταινίες του.

Flix Team
Ακατάλληλο για λιπόψυχους: Κερδίστε αντίτυπα του μυθιστορήματος του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Αναλωμένοι»
φωτογραφία: Μίρνα Σουάρεζ

«Είχα την απορία για το πόσο διαφορετική θα ήταν η συγγραφή ενός μυθιστορήματος και όντως αποδείχτηκε εντελώς διαφορετική,» λέει ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ για την περιπέτεια της πρώτης συγγραφικής δουλειάς του. «Είναι πολύ εσωστρεφής διαδικασία. Παραξενεύτηκα όταν ανακάλυψα ότι το γράψιμο ενός βιβλίου έχει περισσότερες ομοιότητες με τη σκηνοθεσία, παρά με το σενάριο. Ως συγγραφέας είσαι υπεύθυνος για τους πρωταγωνιστές, για το φωτισμό, για τα κοστούμια, για τις τοποθεσίες· κάνεις τα πάντα μόνος σου, όπως ακριβώς ένας σκηνοθέτης. Οταν γράφεις ένα σενάριο, δεν έχεις τέτοιες ευθύνες. Δεν περιγράφεις το πρόσωπο του ηθοποιού ή του ήρωα επειδή θα τον υποδυθεί ο Τομ Κρουζ κι αποκλείεται να του μοιάζει. Από την άλλη, σε ένα μυθιστόρημα ο χαρακτήρας λαμβάνει τη μορφή που του δίνεις εσύ όταν τον περιγράφεις. Η καθαυτή διαδικασία της συγγραφής, όπως και το γύρισμα μιας ταινίας, είναι αργή και επίπονη.»

Διαβάστε ακόμη: Αυτό που ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ απέρριψε το δεύτερο κύκλο «True Detective» και αποκάλεσε τους αδελφούς Γουάινστιν «μαλάκες»

ντέιβιντ κρόνενμπεργκ 607

Το αποτέλεσμα αυτής της «αργής και επίπονης» διαδικασίας είναι οι «Αναλωμένοι», που κυκλοφορούν στα ελληνικά, σε μετάφραση του Γιώργου Μπέτσου, από τις εκδόσεις Τόπος. Η ιστορία παρακολουθεί τη Ναόμι και τον Νέιθαν, παθιασμένους με την τεχνολογία και την αισθητική, εραστές και συγχρόνως ανταγωνιστές. Νομάδες, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι την εποχή των social media, με έντονη σεξουαλικότητα, και οι δυο βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση εμπειριών που θα διεγείρουν τις αισθήσεις τους. Συναντιούνται μόνο σε ξενοδοχεία αεροδρομίων και σε παράθυρα υπολογιστών. Μια είδηση για το ζεύγος Σελεστίν και Αριστίντ Αροστεγκί (μαρξιστές φιλοσόφους με ποικίλη σεξουαλική δραστηριότητα), ελκύει το ενδιαφέρον της Ναόμι. Η Σελεστίν βρίσκεται νεκρή και διαμελισμένη στο διαμέρισμα του ζευγαριού στο Παρίσι. Ο Αριστίντ, κύριος ύποπτος για το φόνο, αγνοείται. Η περιέργεια της Ναόμι εξάπτεται και αρχίζει την έρευνα για να ανακαλύψει την αλήθεια γύρω από αυτό το μυστηριώδες έγκλημα. Στο μεταξύ, ο Νέιθαν βρίσκεται στη Βουδαπέστη, όπου φωτογραφίζει το έργο ενός αμφιλεγόμενου χειρουργού. Κοιμάται με μια από τις ασθενείς του γιατρού και μολύνεται από ένα σπάνιο αφροδίσιο νόσημα ονόματι Ρουάφς. Αποφασισμένος να συναντήσει τον γιατρό που ανακάλυψε τη νόσο, ο Νέιθαν γνωρίζει και την κόρη του, μια νεαρή γυναίκα που η αλλόκοτη συμπεριφορά της κρύβει ένα συγκλονιστικό μυστικό. Αυτός ο ιστός από παράλληλες αφηγήσεις συνθέτει μια σαγηνευτική, ονειρική πλοκή όπου η γεωπολιτική συναντά τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις, τη Βόρεια Κορέα, το Φεστιβάλ των Καννών, τον καρκίνο και το σεξ, σε εκδοχές που υπερβαίνουν κάθε φαντασία.

Διαβάστε ακόμη: (Και) ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ πιστεύει πως η «Λάμψη» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ δεν είναι μια σπουδαία ταινία

consumed cover 607

«Ακατάλληλο για λιπόψυχους, κατάλληλο για όσους απολαμβάνουν ταξίδια σε σκοτεινά βάθη. (…) Το μυθιστόρημα του Κρόνενμπεργκ είναι εξίσου προκλητικό, δαιμονιώδες και συναρπαστικό με τις ταινίες του,» είπε για τους «Αναλωμένους» ο Στίβεν Κινγκ. Ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς δήλωσε θαυμαστής: «Κλασικός Κρόνενμπεργκ! Ποιος άλλος θα μπορούσε να διηγηθεί μια τόσο τρομακτική, συναρπαστική και σκανδαλώδη ιστορία για τους δεσμούς του πνεύματος και της σάρκας;» Ο Μπρους Γουάγκνερ, που, άλλωστε, υπέγραψε το σενάριο του «Maps to the Stars» για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, έγραψε, συνεπαρμένος: «Πρόκειται για τη συγκλονιστική, φυσική συνέχεια αυτού που εγώ θεωρώ μια ασύγκριτη κινηματογραφική κληρονομιά μυθιστορηματικής υφής. Με το "Αναλωμένοι" ο Κρόνενμπεργκ στέφεται αδιαμφισβήτητος διάδοχος όχι μόνο του Κάφκα και του Μπόρχες, αλλά και του εαυτού του.» Ενώ ο Βίγκο Μόρτενσεν βρήκε ότι «Αυτό το σφοδρό, πρωτότυπο βιβλίο, με το εύρος και την ποιητική ακρίβεια λόγου των καλύτερων έργων του Ναμπόκοφ, έχει τη δύναμη να ταράξει, να αφοπλίσει και τελικά να κάνει τον αναγνώστη απόλυτο συνεργό του.»

Διαβάστε στο www.toposbooks.gr τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος «Αναλωμένοι» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

Οι εκδόσεις Τόπος και το Flix σάς δίνουν τη δυνατότητα ν' αποκτήσετε αντίτυπα των «Αναλωμένων» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ δώρο. Για να τα διεκδικήσετε, μπείτε στη σελίδα του Flix στο Facebook, κάντε like, share κι αφήστε σχόλιο με το ονοματεπώνυμό σας. Η κλήρωση θα γίνει τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου και οι νικητές θα ειδοποιηθούν με direct message.

Διαβάστε ακόμη: