Φεστιβάλ / Βραβεία

Comicdom Con Athens 2022: 10 πράγματα που δεν θα πρέπει να χάσεις από την φετινή διοργάνωση

στα 10

To πρώτο, μεγαλύτερο και μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics επιστρέφει στις 15, 16 & 17 Απριλίου 2022 και αυτά είναι μερικά από τα highlights της φετινής διοργάνωσης.

Flix Team
Comicdom Con Athens 2022: 10 πράγματα που δεν θα πρέπει να χάσεις από την φετινή διοργάνωση

Το Comicdom Con Athens επιτέλους επιστρέφει! Tο μεγαλύτερο και μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στα comics, ανοίγει τις πύλες του στις 15, 16 & 17 Απριλίου 2022 για την 16η διοργάνωσή του. Είτε είσαι φαν των comics, των video games ή απλά σου αρέσει η φαντασία και γοητεύεσαι από την μαγεία της 9ης Τέχνης, τότε σίγουρα δεν θέλεις να χάσεις ό,τι πρόκειται να συμβεί σε λίγες μέρες στο κέντρο της Αθήνας.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Comicdom μέσα σε ένα τριήμερο θα φιλοξενήσει εξέχοντες καλεσμένους, ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις, πολλές ειδικές προβολές και workshop. Για να μην χαθείτε εμείς εδώ στο Flix σας παρουσιάζουμε μερικά από τα highlights της φετινής διοργάνωσης.

Η είσοδος στο Comicdom Con Athens είναι -όπως πάντα- ελεύθερη, με την πληρότητα και τους υγειονομικούς κανόνες που ορίζουν οι ισχύουσες οδηγίες τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους διεξαγωγής του.

Για να εγγραφείτε στα διάφορα workshops, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο contact@athenscomicslibrary.gr

comicdom 2022

Εκθεση: Ο Θρύλος της Wonder Woman

Η φετινή κεντρική διεθνής έκθεσή του Comicdom γιορτάζει τα 80 χρόνια της εμβληματικής αμαζόνας της DC Comics, της Wonder Woman, καθώς το αποτύπωμά της στην ψυχαγωγία εκτείνεται όχι μόνο σε πολλές γενιές, αλλά και υπερβαίνει τα γλωσσικά εμπόδια και τις ηλικίες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης, χειραφέτησης και ενδυνάμωσης για εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει comics, αντικείμενα και πρωτότυπες εικονογραφήσεις πολλών από τους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της Wonder Woman, στην πλούσια 80χρονη ιστορία της και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Το αφιέρωμα πλαισιώνουν η παρουσίαση του Αντριου Φαράγκο, επιμελητή του Cartoon Art Museum, η πρώτη πανελλαδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Wonder Women – The Utold Story of American Supeheroines», το παιδικό πρόγραμμα «Wonder Woman & Wonder Girl», και το live sketch event, «80 Χρόνια Wonder Woman», όπου εικονογράφοι σχεδιάζουν τις δικές τους εκδοχές της αγαπημένης ηρωίδας, ζωντανά για το κοινό.

comicdom 2022

Εκθεση: Spotlight On: Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης

Ο τιμώμενος καλλιτέχνης του Comicdom Con Athens 2022, ο οποίος φιλοτέχνησε και την αφίσα του φετινού φεστιβάλ, ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλα άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση. Σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ από το 2010, όπου δημοσιεύει καθημερινά, ο δημιουργός έχει συνεργαστεί, επίσης, με την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ, τα περιοδικά ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ και BOOKS’ JOURNAL, και το socomic.gr, κάνοντας comics και εικονογραφήσεις. Η συγκεντρωτική έκδοση της τριλογίας του, ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ: ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, κάνει την πρώτη εμφάνισή της στο φετινό Comicdom CON Athens. Αναδρομική Έκθεση του δημιουργού, με περισσότερα από 50 έργα του, σας περιμένουν στο Ψηφιακό Μουσείο Comics.

Επιμέλεια Εκθεσης: Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης

comicdom 2022

Panel: War (What Is It Good For?) – Πόλεμος και Comics | Παρασκευή 15 Απριλίου, 14.30 – 16.00, Ελληνοαμερικανική Eνωση Θέατρο

Το θέμα του πολέμου είναι (δυστυχώς) και πάλι επίκαιρο, αλλά δεν έχει σταματήσει ποτέ να απασχολεί τους δημιουργούς comics. Πολεμικές περιπέτειες γεμάτες δράση, αντιπολεμικά αριστουργήματα που δείχνουν με ρεαλισμό τις φρίκες του πολέμου και επίκαιρες γελοιογραφίες, πάντοτε παρουσιάζουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτή την απάνθρωπη ολίσθηση του ανθρώπινου είδους στη βία. Μάθετε περισσότερα για τη σχέση των comics με τον πόλεμο και συμμετάσχετε κι εσείς σε μια συζήτηση για τις διαφορετικές… σχολές αντιμετώπισης ενός φαινομένου που ποτέ δεν πρόκειται να πάψει να μας απασχολεί.

Συμμετέχουν: Πάνος Κρητικός (εκδότης comics), Αριστείδης Κώτσης (συντάκτης Comicdom.gr), Θανάσης Πέτρου (δημιουργός comics)

Συντονισμός: Θωμάς Παπαδημητρόπουλος

comicdom 2022

Panel: Οι Ιστορίες Μας, Μας Εφεραν Εδώ: Συζητώντας Το Αφήγημα Προσφύγων Και Μεταναστών Μέσα Από Τα Comics | Παρασκευή 15 Απριλίου, 17.00-18.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση Θέατρο

Με αφορμή την ομώνυμη έκθεση και ανθολογία, συντελεστές του βιβλίου, αλλά και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο πεδίο του προσφυγικού ζητήματος, συζητούν για το πώς οι ιστορίες και πιο συγκεκριμένα τα comics, μπορούν να αποτελέσουν μια πλατφόρμα ενδυνάμωσης της φωνής των κοινοτήτων.

Συμμετέχουν: Πάνος Παπαγεωργίου (συντάκτης comicdom.gr, νομικός σύμβουλος δομής ασυνόδευτων ανηλίκων), Ιωάννα Νισυρίου (διευθύντρια και ιδρύτρια We Need Books), Tea Rozman (co-editor OUR STORIES CARRIED US HERE), Sandjock Likinè (ερευνητής και καλλιτέχνης), Toufic El Rassi (καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός)

Συντονισμός: Λήδα Τσενέ (διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων Comicdom Press)

comicdom 2022

Προβολή: Γυναίκες Δημιουργοί Κινουμένων Σχεδίων Για Τον 21ο Αιώνα | Παρασκευή 15 Απριλίου, 19.30 – 21.00, Ελληνοαμερικανική Ενωση Θέατρο

Η δημιουργικότητα στον κόσμο του animation είναι τεράστια και η παραγωγή που σχετίζεται με την καλλιτεχνική έκφραση διαθέτει μεγάλο αριθμό δημιουργών, οι οποίοι έχουν ανοίξει ένα ενδιαφέρον αναφορικό πλαίσιο της δικής τους έκφρασης. Ως εκ τούτου, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες, την πρεσβεία της Ισπανίας, και το δίκτυο MYC (Mujeres y Cine – Γυναίκες και Σινεμά), παρουσιάζουμε ένα δείγμα ταινιών animation μικρού μήκους, για ενήλικες, που συγκεντρώνει μια ενδιαφέρουσα διαγενεακή ομάδα από τις καλύτερες Ισπανίδες δημιουργούς animation: Σπουδαίες καλλιτέχνιδες που όλες εκμεταλλεύονται τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν οι διαφορετικές τεχνικές animation, και μετατρέπουν την αστάθεια που συνήθως συνοδεύει αυτή τη μορφή κινηματογραφικής έκφρασης σε μια εγγύηση εκφραστικής ελευθερίας.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: Amore d’Inverno (Χειμωνιάτικη Αγάπη), Jane, Tarzan Ez Zen Horren Guay (Τζέιν, Ο Ταρζάν Δεν Ήταν Τόσο Φοβερός), Lursaguak (Σκηνές ζωής), Patchwork, Υο (Εγώ), ¿Dónde Estabas Tú? (Που Ήσουν Εσύ; ) και Urban Sphinx (Αστική Σφίγξ)

comicdom 2022

Workshop: Graphic Wanderings: Ανακαλύπτοντας Ιστορίες Στο Αστικό Τοπίο | Σάββατο 16 Απριλίου, 11.00 – 13.30, Ολλανδικό Ινστιτούτο

Μάθετε να εξερευνείτε την αίσθηση του χώρου και της απόστασης μέσα από το περπάτημα και ανακαλύψτε την ξεχωριστή αντίληψη που μπορείτε να εισπράξετε από κάθε ιστορία της πόλης και τη διαφορετική ταυτότητα που μπορείτε να της προσδώσετε μέσα από τα σκίτσα. Χρησιμοποιήστε το sketchbook σας για να βρείτε ενδιαφέρονται αστικά στοιχεία που δεν βρίσκει κανείς σε έναν χάρτη και που κάνουν το κάθε αστικό τοπίο μοναδικό! Θα περπατήσουμε μέσα στην πόλη και θα πειραματιστούμε με τη γλώσσα των comics και τους εικονογραφημένους χάρτες, για να δημιουργήσουμε μια οπτική αφήγηση που θα αντανακλά τη διαδρομή μας, δίνοντας έμφαση στις εκφράσεις, το storytelling και το ρεπορτάζ. Το αποτέλεσμα αυτού του project θα είναι η δημιουργία προσωπικών ιστοριών της διαδρομής μέσα στην πόλη, που θα δείχνουν την υποκειμενική αντίληψη κάθε συμμετέχοντα για αυτήν.

comicdom 2022

Workshop: Τα Μυστικά Του Storyboard | Σάββατο 16 Απριλίου, 16.00 – 16.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση Seminar Room 4ος

Είμαστε καλοί σχεδιαστές, είμαστε όμως και καλοί αφηγητές; Αν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο, πώς ξέρουμε ότι θα είναι και οπτικά κατανοητό; Η σωστή οργάνωση και προπαρασκευή είναι πολύ σημαντικά στάδια της δημιουργίας ενός comic και η δημιουργία ενός storyboard θα μας προφυλάξει από πολλές στραβοτιμονιές. Ο Θανάσης Πέτρου, γνωστός δημιουργός comics στην Ελλάδα και καθηγητής στο πρόγραμμα BA (Hons) in Sketch – Comics – Cartoon του ΑΚΤΟ/Middlesex University, έχοντας δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 15 βιβλία με τα comics του, θα παρουσιάσει τρόπους που θα βοηθήσουν στην οργάνωση τη δουλειά κάθε καλλιτέχνη.

comicdom 2022

Panel: Spider-Man: 60 Χρόνια Στον Ιστό Της Αράχνης | Σάββατο 16 Απριλίου, 17.30 – 18.30, Ελληνοαμερικανική Ενωση Seminar Room 6ος

Είναι ο πιο amazing, spectacular και sensational ήρωας του κόσμου! Είναι η μεγαλύτερη δημιουργία των Stan Lee και Steve Ditko και η μεγαλύτερη επιτυχία της Marvel! Είναι ένα cultural icon που έχει θριαμβεύσει στα comics, τον κινηματογράφο, το animation, τα video games και όλα σχεδόν τα Μέσα! Είναι ο Spider-Man και φέτος έγινε ένας καταπληκτικός εξηντάρης! Αλλά μη μας πείτε ότι του φαίνεται! Στο panel θα ξαναζήσουμε τις έξι συναρπαστικές δεκαετίες που μας συντροφεύει ο Aνθρωπος-Αράχνη, θα θυμηθούμε τις σημαντικότερες ιστορίες, θα μοιραστούμε τις πιο κομβικές στιγμές, θα μάθουμε κρυμμένα αραχνο-μυστικά και θα κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του Spider-Man στη χώρα μας. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα ευχηθούμε στον λατρεμένο μας ήρωα χρόνια πολλά και καλή επιτυχία στα επόμενα 60!

Συμμετέχουν: Αντώνης Αντωνιάδης, Γιώργος Ξύδης

comicdom 2022

Panel: The Sandman: Από Το Όνειρο Στην Οθόνη | Κυριακή 17 Απριλίου, 15.00 – 16.00, Ελληνοαμερικανική Ενωση Seminar Room 6ος

Η επερχόμενη μεταφορά του «The Sandman» του Neil Gaiman στην τηλεόραση έχει αφήσει ανάμεικτα συναισθήματα στους δυο hosts αυτού του panel. Εκδηλος ενθουσιασμός και πολλές προσδοκίες, μαζί με επιφυλακτικότητα σχετικά με την αξιοποίηση των ιδιαιτεροτήτων εκείνων που έδιναν στο συγκεκριμένο comic τον μοναδικό του χαρακτήρα.

Συμμετέχουν: Βασιλεία Βαξεβάνη, Γιώργος Χατζηκωστής

comicdom 2022

Workshop: Υπάρχει o Batman Χωρίς Την Gotham City; | Κυριακή 17 Απριλίου, 16.00-16.50, Ελληνοαμερικανική Ενωση Seminar Room 4ος

Ενας πολυπράγμων αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων αντιμετωπίζει τις σύγχρονες πόλεις ως ένα σημαντικό συστατικό στην εξέλιξη των comics και μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό workshop, που διερευνά τη σχέση των comics με το αστικό τοπίο, το περιβάλλον και την έννοια του Χώρου. Ο Γιάννης Μάνος είναι καθηγητής στον AKTO από το 1996, με αντικείμενο την επανάχρηση χώρων και τη σύνθεση, και διδάσκει βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδίου, στα τμήματα Interior Design, Ζωγραφικής και Sketch – Comics – Cartoon.

comicdom 2022