Buzz

«Ιντερλούδιο: Η Πόλη μιας Νεκρής Γυναίκας» της Αντζελας Ισμαήλου, ξεκινά γυρίσματα

στα 10

Λίγο πριν την αναχώρηση του συνεργείου και των ηθοποιών για την Πάτμο, όπου θα γίνουν τα γυρίσματα, η σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί της μίλησαν σε συνέντευξη τύπου για την ταινία.

«Ιντερλούδιο: Η Πόλη μιας Νεκρής Γυναίκας» της Αντζελας Ισμαήλου, ξεκινά γυρίσματα

Η πρώτη ταινία μυθοπλασίας της Αντζελας Ισμαήλου μετά το ντοκιμαντέρ της «Great Directors» είναι σύμφωνα με την ίδια «μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, πίστης και προσωπικής ανάτασης» .Τοποθετημένη στην Πάτμο η ταινία έχει σαν αφετηρία την επιστροφή στο νησί της Δάφνης μιας ελληνικής καταγωγής τραγουδίστριας της Οπερας, η οποία βρίσκει καταφύγιο στην Πάτμο για να ξεπεράσει μια σειρά από προσωπικά τραύματα και να στοχαστεί. Εκεί θα συναντήσει δύο άντρες εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους, που όμως ο καθένας με τον τρόπο του, θα την βοηθήσουν στην διαδικασία επούλωσης των πληγών της.

Ο Θέοντρικ, είναι ένας προτεστάντης ιερέας, που θα αναζητήσει στην Πάτμο, σπάνια χειρόγραφα της Μονής, όμως αυτή η έρευνα του επιφυλάσσει το απροσδόκητο. Στο πρόσωπο της Δάφνης θα βρει τον αναπάντεχο έρωτα και την αγάπη δίχως όρια.Ο Ισπανός Εστεμπάν είναι ένας ταυρομάχος και ζωγράφος που φθάνει στο νησί για να ξεπεράσει έναν παρ΄ ολίγον μοιραίο τραυματισμό του στην αρένα και για να παραλάβει κάποια προσωπικά αντικείμενα από την μονή όπου είχε καταφύγει η μητέρα του, μετά από τον θάνατο του πατέρα του, επίσης ταυρομάχου.

02

Η γνωριμία με την Δάφνη θα αποβεί μοιραία για τον Θέοντρικ. Το μυστήριο που καλύπτει τη ζωή της και η σκοτεινή προσωπικότητα της θα τον οδηγήσουν στην πόρτα της. Μέσα από τους διάλογους τους, θα γεννηθεί μια βαθιά φιλία που οι διαστάσεις της θα είναι απρόσμενες και για τους δύο. Η απροσδόκητη παρουσία του Εστεμπάν στο νησί δρα καταλυτικά στην σχέση του Θέοντρικ και της Δάφνης.

Η Αντζελα Ισμαήλου θα υποδυθεί η ίδια τον ρόλο της Δάφνης, ενώ ο Σον Μπένσον θα είναι ο Θέοντρικ και ο Ερικ Γουίλντπερτ, ένας ηθοποιός από την Βενεζουέλα θα είναι ο Εστεμπάν. Στο φιλμ θα πρωταγωνιστούν ακόμη Ο Μπέρναρντ Χιλ και η Σάρα Μαίλς ως ένα ζευγάρι ηλικιωμένων Άγγλων, του Ρίτσαρντ και της Τζόζεφιν, που ζουν στο νησί 30 χρόνια. Εκείνος συγγραφέας και λάτρης της Ελλάδας, έχοντας συγκλονιστεί στην νεότητα του από το έργο και το πνεύμα του Νίκου Καζαντζάκη, επιλέγει την Ελλάδα ως μόνιμο τόπο κατοικίας και αποσύρεται δια παντός από την "ταραγμένη Ευρώπη" μαζί με την γυναίκα του, συντηρήτρια και επιμελήτρια παλαιών κειμένων, προκειμένου να βιώσει ανεπιφύλακτα το δικό του όνειρο, με τους δικούς του όρους.

Ρόλους στο φιλμ θα κρατούν επίσης ο Γιάννης Βόγλης στον ρόλο του Ηγούμενου της μονής Ιγνάτιου, η Ρούλα Πατεράκη στον ρόλο της ηγουμένης της γυναικείας μονής, ο Δημήτρης Λιγνάδης που θα είναι ο βιβλιοθηκάριος της μονής και η Δέσποινα Παπάζογλου στον ρόλο της κοπέλας που βοηθά τον πληγωμένο Εστεμπάν.

02

Η Αντζελα Ισμαήλου μιλώντας για την αφετηρία της ταινίας της εξήγησε ότι επισκέφθηκε «πριν δέκα χρόνια την Πάτμο στην διάρκεια του Χειμώνα και σκέφτηκα ότι εδώ θα κάνω κάποτε την πρώτη μου ταινία μυθοπλασίας. Ηταν ένα τοπίο που μου θύμιζε ταινίες σκηνοθετών που αγαπούσα όπως του Μπέργκμαν ή του Ροσελίνι. Ξεκίνησα να γράφω το σενάριο πριν από τέσσερα χρόνια σε μια περίοδο που συνοδεύτηκε από μια δική μου προσωπική απώλεια, που με οδήγησε σε μια διαδικασία επανεξέτασης του εαυτού μου. Κάθε χαρακτήρας στο φιλμ είναι βαθιά συμβολικός, από τον ιερέα μέχρι το ζευγάρι των ξένων και φυσικά την Δάφνη, που επιλέγει να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες και τον εγωισμό της και να βρει την ζωή μέσα της και να ανακαλύψει τι είναι αληθινά σημαντικό γι αυτή».

Μια πορεία σαν αυτή που μοιάζει να ακολούθησε κάποτε η Σάρα Μάιλς, υποψήφια για Οσκαρ το 1971 για την «Κόρη του Ράιαν», η οποία μιλώντας για τους λόγους που την οδήγησαν ουσιαστικά να απέχει από το σινεμά για αρκετά χρόνια, αφηγήθηκε το πως στα γυρίσματα του «The Sailor Who Fell from Grace with the Sea» τo 1976, κι ενώ ο πρώην σύζυγος της είχε ήδη υποστεί ένα εγκεφαλικό που του είχε στερήσει την δυνατότητα να μιλά και να κινείται, η ίδια βίωσε κάτι σαν επιφοίτηση. «Αν και ήμουν άθεη, αυτό που βίωσα με άλλαξε ριζικά εγκατέλειψα όλες μου τις φιλοδοξίες να γίνω διάσημη και πλούσια κι όλες αυτές τις βλακείες και βυθίστηκα στη σιωπή για τρία χρόνια. Δεν είναι ότι έγινα αγία, αλλά ήταν μια εμπειρία που με άλλαξε βαθιά».

02

Ο Γιάννης Βόγλης αναφέρθηκε στην ενέργεια που έχει το νησί της Πάτμου «όπως και όλοι οι χώροι που είναι ιεροί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» και μίλησε για τον χαρακτήρά του και το σενάριο σαν κάτι που κοιτάζει πέρα από την επιφάνεια.«Πολλές από τις ξένες ταινίες που γυρίζονται στην Ελλάδα κοιτάζουν απλά τον εξωτερικό φλοιό της, αλλά αυτή η ταινία πέρα από την φιλοσοφική ματιά που έχει στην θρησκεία, κοιτάζει βαθιά τον άνθρωπο. Οσο για τον χαρακτήρα μου, έχω φορέσει πολλές φορές τα ράσα στο σινεμά και την τηλεόραση, αλλά αυτός ο χαρακτήρας πηγαίνει πιο βαθιά από το απλό σχήμα».

Ο Μπέρναρντ Χιλ, ηθοποιός γνωστός από μεγάλες παραγωγές όπως ο «Τιτανικός», ή το «Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά», μίλησε για την σημασία που έχει να γυρίζονται ταινίες που να έχουν μια «διαλεκτική σαν αυτή για την πίστη. Μπορεί εγώ να είμαι άθεος, αλλά είναι σημαντικό να υπάρχει ένας διάλογος μέσα από ένα έργο τέχνης για έννοιες και ιδέες που μπορεί να απασχολούν έναν άνθρωπο που πιστεύει, αλλά κι όχι μόνο αυτούς».

Η Ρούλα Πατεράκη είπε ανάμεσα σε άλλα ότι το φιλμ έχει την δυνατότητα να αναδείξει το νησί της Πάτμου και επαίνεσε το σενάριο ως «καλογραμμένο και ποιητικό, μια ιστορία που έχει έναν βαθύ ρομαντισμό και μια ευγένεια που δεν έχει να κάνει με την βία που όλο και πιο συχνά βλέπουμε στο σινεμά».

02

Η ταινία που θα ξεκινήσει γυρίσματα τις επόμενες μέρες (το συνεργείο και οι ηθοποιοί θα έφευγαν για την Πάτμο σήμερα αν δεν υπήρχε απεργία στις ακτοπλοϊκές γραμμές), είναι αγγλόφωνη, ανεξάρτητη παραγωγή με μπάτζετ 3,5 εκατομμυρίων το οποίο έχει καλυφθεί από ιδιώτες χρηματοδότες κι από τον ΕΟΤ που συμμετέχει οικονομικά στην παραγωγή. Αλλά και την Unesco, υπό την αιγίδα της οποίας γυρίζεται η ταινία.

Μια ταινία που σύμφωνα με την Αντζελα Ισμαήλου είναι μεν «γυρισμένη στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ελληνική ή αμερικάνικη ή γαλλική. Οπως κι εγώ μπορεί να έχω χτίσει την ταυτότητα μου στην Ελλάδα, αλλά την επιχειρηματική μου ταυτότητα στην Αμερική όπου έχω ζήσει για χρόνια, έτσι και η ταινία μπορεί να μιλήσει σε περισσότερες θρησκείες και κουλτούρες ανά τον κόσμο».

02