Φεστιβάλ / Βραβεία

Σινεμά Made in Italy στην Αθήνα τον Οκτώβριο στην Ταινιοθήκη

στα 10

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Τσινετσιτά, η πολιτιστική πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Ιταλίας Tempo Forte και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, φέρνουν άρωμα Ιταλίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 21 μέχρι και τις 27 Οκτωβρίου.

Σινεμά Made in Italy στην Αθήνα τον Οκτώβριο στην Ταινιοθήκη

Το 2ο αφιέρωμα Cinema Μade in Italy/Athens θα πραγματοποιηθεί στις 21 με 27 Oκτωβρίου, στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος προβάλλοντας ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το ιταλικό σινεμά σήμερα. Θα προβληθούν ταινίες μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης νέας παραγωγής, πολλές από αυτές σε ελληνική ή αθηναϊκή πρεμιέρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την θρυλική «Περιπέτεια» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, μία προβολή-φόρο τιμής στη σπουδαία Μόνικα Βίτι.

Εκτός από πρώτες και δεύτερες ταινίες του «νέου αίματος» του ιταλικού κινηματογράφου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις νέες ταινίες του 91χρονου Πάολο Ταβιάνι και του Μάρκο Μπελόκιο.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

Οπως γράφει στον κατάλογο του αφιερώματος η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «με 12 ταινίες νέων και βετεράνων σκηνοθετών που προβλήθηκαν και απέσπασαν διακρίσεις σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, το Cinema made in Italy φέρνει στο κοινό ένα πλούσιο πανόραμα από τις νέες τάσεις του Ιταλικού κινηματογράφου και υποδέχεται σκηνοθέτες και ηθοποιούς, που θα έρθουν στην Αθήνα για την εκδήλωση. Από την κρίση της αστικής τάξης που αποτυπώνεται στην κλασική Περιπέτεια του Αντονιόνι (1960) περνάμε σε ένα σύγχρονο καλειδοσκόπιο ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνουν τα προβλήματα της σύγχρονης Ιταλίας, της νεολαίας, των μεταναστών, των κατοίκων των μεγαλουπόλεων και της επαρχίας, αλλά και την τοποθετημένη στο 19ο αιώνα Ιστορία του βασιλιά κάβουρα που έχει γίνει θερμά αποδεκτή από την κριτική και το κινηματογραφόφιλο κοινό. Δεν λείπουν και σημαντικές αναδρομές είτε στον Πιραντέλλο δια χειρός Πάολο Ταβιάνι είτε στην ιστορία μιας οικογένειας που σημαδεύτηκε από την αυτοκτονία του δίδυμου αδελφού του Μάρκο Μπελόκιο, o οποίος διερευνά το γεγονός, μετά από πενήντα χρόνια».

Οπως σημειώνει η Πατρίτσια Φαλτσινέλι, Πρέσβυς της Ιταλίας, «ο ιταλικός κινηματογράφος έχει μακρόχρονη και ένδοξη ιστορία: και σήμερα ακόμη, εδώ στην Ελλάδα, οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και αγαπητοί σε όλους. Στο πέρασμα των δεκαετιών συνέχισε να ανανεώνεται και να μεταμορφώνεται με επιτυχία καταφέρνοντας να αξιοποιήσει την μεγάλη του παράδοση και να γεννήσει νέα, μεγάλα ταλέντα, που εκτιμά όλος ο κόσμος. Να φέρουμε στην Αθήνα τον καλύτερο ιταλικό κινηματογράφο του σήμερα: αυτός ήταν ο στόχος που θέσαμε με την Ταινιοθήκη, μαζί με έναν εξαιρετικό συνεργάτη όπως η Cinecittà, κατά την υλοποίηση αυτού του αφιερώματος. Το “Cinema Made in Italy” θα παρουσιάσει (πέρα από ένα κλασικό έργο, αφιερωμένο στην Monica Vitti) δώδεκα ιταλικές παραγωγές, από τις πιο ενδιαφέρουσες της τελευταίας διετίας: πρόκειται για μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία και είμαστε βέβαιοι πως το ελληνικό κοινό – ένα κοινό απαιτητικό, που γνωρίζει τον καλό κινηματογράφο – θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τις επιλογές μας. Πρόθεσή μας είναι το αφιέρωμα “Cinema Made in Italy” να γίνει ένας μόνιμος θεσμός, που να μας ανοίγει κάθε χρόνο ένα παράθυρο στο μεγάλο ιταλικό κινηματογράφο».

Σύμφωνα με την Κάρλα Κατάνι από την Cinecittà «η δεύτερη έκδοση του αφιερώματος υπόσχεται να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, εκλεκτικιστικό ταξίδι στον ιταλικό κινηματογράφο, ξεκινώντας με έναν άριστο οιωνό: οι μισές από τις ταινίες που επιλέχτηκαν, οι έξι από τους δώδεκα τίτλους, αποτελούν τις πρώτες δημιουργίες των σκηνοθετών, σημαντικά ντεμπούτα, ιστορίες για αλλαγές τόσο γεωγραφικές όσο και συναισθηματικές. Μυθιστορήματα διαμόρφωσης, που το καθένα με τον τρόπο του του, αφηγείται ασκήσεις ισορροπίας προς την ενηλικίωση, συναρπαστικές και περιπετειώδεις. Τους νέους συνοδεύουν δύο μεγάλοι δημιουργοί του Ιταλικού Κινηματογράφου: ο Marco Bellocchio με την ταινία Marx can wait και ο Paolo Taviani με το Leonora Addio . Δύο εντυπωσιακά σύγχρονες ταινίες που προτείνουν ένα καλειδοσκόπιο ιδιωμάτων: ντοκιμαντέρ και ταινία, οικογενειακά κειμήλια και αρχειακό υλικό. Ενώ το βλέμμα των μεγάλων σκηνοθετών αιχμαλωτίζει την ιστορία, ο Paolo Virzì, ο Michelangelo Frammartino, ο Yuri Ancarani και ο Roberto De Paolis εγγράφουν τις ιστορίες τους σε σε τόπους και χώρους ορισμένους με ακρίβεια: στη Ρώμη, στα έγκατα της γης, σε μια λιμνοθάλασσα και σ’ένα σχεδόν μαγεμένο δάσος. Xρόνος και χώρος: και γεννιέται η μαγεία του κινηματογράφου».

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

Οι Ταινίες

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 9 ταινίες μυθοπλασίας και 3 ντοκιμαντέρ νέας παραγωγής, εκ των οποίων οι 7 παρουσιάζονται σε ελληνική πρεμιέρα, και οι 4 σε αθηναϊκή. Πρόκειται για 12 ταινίες μεγάλου μήκους, στην πλειονότητά τους οι πρώτες (6) ή οι δεύτερες του κάθε σκηνοθέτη, που ξεχώρισαν στα σπουδαιότερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Βερολίνου, των Καννών, του Λοκάρνο και βέβαια της Βενετίας. Επιπλέον, θα παιχτεί η κλασική «Περιπέτεια» του Αντονιόνι.

siccita

Ξηρασία (Siccita) του Πάολο Βίρτζι

Η ξηρασία που επικρατεί στην Ρώμη εδώ και τρία χρόνια και η έλλειψη πόσιμου νερού έχει αλλάξει τη ζωή όλων. Ενώ οι αυστηροί κανόνες αυξάνουν τη δυστυχία των ανθρώπων, κάποιες περίεργες φιγούρες περιφέρονται στους δρόμους της πρωτεύουσας. Οι παρίες, οι κερδοσκόποι, τα θύματα και οι παραβάτες αποτελούν μέρος της ίδιας τραγικής εικόνας και όλοι αναζητούν το ίδιο πράγμα: τη λύτρωση. Συμμετοχή εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ Βενετίας.

atlantide

Ατλαντίδα (Αtlantide) του Γιούρι Ανκαράνι

Ο Ντανιέλε είναι ένας νεαρός άνδρας από το Σαντ'Εράσμο, ένα νησί στις παρυφές της λιμνοθάλασσας της Βενετίας. Βγάζει τα προς το ζην λόγω της επινοητικότητας του, αν και απομονωμένος από τους συνομήλικους του που ασχολούνται συνεχώς με το μπαρκίνο τους (μηχανοκίνητο σκάφος). Αυτή η εμμονή επικεντρώνεται στην κατασκευή ολοένα ισχυρότερων μηχανών που μετατρέπουν τα μικρά μηχανοκίνητα σκάφη λιμνοθάλασσας σε επικίνδυνα αγωνιστικά σκάφη. Ο Daniele ονειρεύεται επίσης ένα barchino που θα σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά ό,τι κάνει για να κερδίσει τον σεβασμό των άλλων αποδεικνύεται λάθος. Το σημείο χωρίς επιστροφή είναι μια ανόητη ιστορία ανδρικής μύησης. Βίαιη και καταδικασμένη να αποτύχει, εκρήγνυται παρασύροντας την πόλη-φάντασμα σε ένα ψυχεδελικό ναυάγιο. Επίσημη συμμετοχή στους Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας.

californie

**Καλιφόρνια (Californie) των Αλεσάντρο Κασιγκόλι, Κάσεϊ Κάουφμαν

Η Τζαμίλα είναι ένα πληθωρικό και ξύπνιο κορίτσι από το Μαρόκο που φαίνεται να έχει τεράστιες δυνατότητες να πετύχει σπουδαία πράγματα ή ακόμη και να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές. Η ταινία απεικονίζει τη ζωή της από την ηλικία των 9 έως 14 ετών, στη μικρή πόλη της νότιας Ιταλίας όπου ζει, καταγράφοντας το συναρπαστικό προσωπικό ταξίδι της, μέσα από το οποίο ψάχνει να βρει τη θέση της στον κόσμο. Επίσημη συμμετοχή στο τμήμα Giornate degli Autori του Φεστιβάλ Βενετίας. | Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά στο online.tainiothiki.gr

come le tartaghue

Σαν τις Χελώνες (Come le Tartarughe) της Μόνικα Ντούγκο

O Ντανιέλε, η Λίζα, η Σβέβα και ο Πάολο είναι τα μέλη μιας φαινομενικά τέλειας μεσοαστικής οικογένειας που ζουν σε ένα όμορφο σπίτι στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Μια μέρα ο σύζυγος αδειάζει την ντουλάπα και φεύγει. Η άδεια ντουλάπα γίνεται το καταφύγιο της Λίζα, προκειμένου να ξεπεράσει το χωρισμό.
Η Σβέβα, η δεκαεξάχρονη κόρη, κάνει τα πάντα για να τη βγάλει από εκεί, μη δεχόμενη την αλλόκοτη συμπεριφορά της μητέρας και την ανεξήγητη για εκείνη, απουσία του πατέρα. Επίσημη συμμετοχή στο Biennale College Cinema του Φεστιβάλ Βενετίας.

il buco

Η Τρύπα (Il Buco) του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο

Tην περίοδο της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης του ‘60, το υψηλότερο κτίριο της Ευρώπης χτίζεται στον ακμάζοντα Βορρά της Ιταλίας. Στην άλλη άκρη της χώρας, νεαροί σπηλαιολόγοι εξερευνούν το βαθύτερο σπήλαιο της Ευρώπης στην άθικτη ενδοχώρα της Καλαβρίας. Ο πυθμένας της Αβύσσου Μπιφούρτο, 700 μέτρα κάτω από τη Γη, προσεγγίζεται για πρώτη φορά. Η απόπειρα των εισβολέων περνά απαρατήρητη από τους κατοίκους ενός μικρού γειτονικού χωριού, αλλά όχι από τον ηλικιωμένο βοσκό του οροπεδίου Pollino. H ταινία εξιστορεί μια επίσκεψη στα άγνωστα βάθη της ζωής και της φύσης κάνοντας έναν παραλληλισμό μεταξύ δύο σπουδαίων εσωτερικών διαδρομών. Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής και βραβείο FEDIC στο Φεστιβάλ Βενετίας.

leonora addio

Λεονόρα Αντίο (Leonora Addio) του Πάολο Ταβιάνι

Ο Πιραντέλλο πέθανε αφήνοντας ακριβείς οδηγίες: ούτε κηδεία ούτε γιορτή. Τελικά έγιναν τρεις κηδείες. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του περιπετειώδους ταξιδιού της τέφρας του Πιραντέλλο από τη Ρώμη στο Αγκριτζέντο, ανάμεσα σε ατυχήματα, συναντήσεις και οράματα. Ένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε λόγω παλιών δεισιδαιμονιών, ένα τρένο ταξίδεψε αργά προς το Νότο. Εν τέλει οι στάχτες του Πιραντέλλο πετάχτηκαν από έναν βράχο με θέα τη θάλασσα της Σικελίας, δημιουργώντας το σχήμα ενός καρφιού. «Το Καρφί» ήταν το τελευταίο έργο του Πιραντέλλο, εμπνευσμένο από έναν φόνο στο Μπρούκλιν και από τον χαρακτήρα του Μπαστιανέντοου, ο οποίος είχε ήδη εμφανιστεί στo έργο «Χάος». Βραβείο Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

margini

Στο Περιθώριο (Margini) του Νικόλο Φαλσέτι

Καλοκαίρι 2008. Τρεις φίλοι έχουν την ευκαιρία της ζωής τους: να διοργανώσουν μια συναυλία με το αγαπημένο τους punk/rock hardcore συγκρότημα. Την τελευταία στιγμή, η συναυλία καταρρέει αλλά ο Έντο, ο Ίακ και ο Μίχε δεν τα παρατάνε. Για αυτούς η πανκ είναι κάτι περισσότερο από μουσική, είναι τρόπος ζωής. Aποφασίζουν να μεταφέρουν τη συναυλία στο Γκροσέτο, την ήσυχη και συντηρητική πόλη που ζουν. Όμως οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πορεία κινδυνεύουν να τινάξουν στον αέρα τη ζωή και τη φιλία τους. Βραβείο Κοινού στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας.

marx puo asppetare

Ο Μαρξ Μπορεί να Περιμένει (Marx Puό Aspettare) του Μάρκο Μπελόκιο

Μέσα από αυτήν την ταινία με τον αινιγματικό τίτλο, ο σκηνοθέτης προσπαθεί να κατανοήσει την αυτοκτονία του δίδυμου αδελφού του σε ηλικία 29 ετών. Μια οικογενειακή τραγωδία από την οποία δεν έχει ανακάμψει ποτέ πραγματικά και που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή ενοχής και έμπνευσης. Αναμιγνύοντας αποσπάσματα από τις ταινίες του και συνομιλίες με κοντινά του άτομα, ο Bellocchio ερευνά αυτήν την αδελφική φιγούρα που δεν σταματά ποτέ να στοιχειώνει τη φιλμογραφία του. Επίσημη συμμετοχή Φεστιβάλ Καννών.

princess

Πριγκίπισσα (Princess) του Ρομπέρτο Ντε Πάολις

Η Πριγκίπισσα είναι μια νεαρή παράνομη μετανάστρια από τη Νιγηρία που πουλάει το σώμα της στα περίχωρα μιας μεγαλούπολης. Σαν μια Αμαζόνα στο κυνήγι, προστατευμένη από τους φίλους της, κινείται μέσα σε ένα πευκοδάσος που απλώνεται μέχρι τη θάλασσα, ένα μαγεμένο δάσος στο οποίο μπορεί να βρει καταφύγιο, να κρυφτεί μακριά από τη ζωή και να κερδίσει το ψωμί της. Κάθε μέρα, για να επιβιώσει, η Πριγκίπισσα πρέπει να αποφεύγει τους κινδύνους και τους συναισθηματισμούς, να ακολουθεί το χρήμα και να ξεγελά τους πελάτες της. Η ζωή της είναι μια αλληλουχία πανομοιότυπων ημερών. Ώσπου μια μέρα, ωθούμενη από μια εσωτερική δύναμη να σπάσει τα δεσμά του κυνισμού και της εκμετάλλευσης, μαλώνει με τους φίλους με τους οποίους μοιράζεται το δρόμο και συναντά έναν άντρα που θέλει να τη σώσει -πρώτα όμως θα πρέπει να σώσει τον εαυτό της. Ταινία έναρξης του τμήματος Ορίζοντες του Φεστιβάλ Βενετίας.

piccolo corpo

Μικρό Σώμα (Piccolo Corpo) της Λάουρα Σαμάνι

Iταλία, 1900. Το μωρό της νεαρής Αγκατα γεννιέται νεκρό κι έτσι καταδικάζεται να εγκλωβιστεί στο Καθαρτήριο. Η Άγκατα μαθαίνει για ένα μέρος στα βουνά όπου τα έμβρυα μπορούν να επανέλθουν στη ζωή για μία και μόνο ανάσα, ώσπου να βαφτιστούν και να σωθεί η ψυχή τους. Ξεκινάει ένα ταξίδι με το μικρό σώμα της κόρης της κρυμμένο σε ένα κουτί και συναντάει τον Λύγγα, ένα μοναχικό αγόρι που προθυμοποιείται να τη βοηθήσει. Γίνονται συνοδοιπόροι σε μια περιπέτεια που θα τους φέρει κοντά σε ένα θαύμα που μοιάζει ακατόρθωτο. Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών, Bραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα David di Donatello, Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ Λονδίνου.

ll legeonario

Ο Λεγεωνάριος (Il Legionario) του Χλεμπ Παπού

Ο Ντάνιελ, γεννημένος στη Ρώμη από Αφρικανούς γονείς, μεγάλωσε σε ένα κατειλημμένο κτίριο. Πριν από πολλά χρόνια, αποφάσισε να φύγει και να ξεκινήσει μια νέα ζωή, αλλά τώρα αναγκάζεται να επιστρέψει – αυτή τη φορά, φορώντας τη στολή ενός αξιωματικού της ιταλικής αστυνομίας και συγκεκριμένα της Μονάδας Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ). Η αποστολή του είναι να εκκαθαρίσει το υπό κατάληψη κτίριο όπου μένει ακόμα η μητέρα του μαζί με τον αδερφό του, που στο μεταξύ έγινε ο καθοδηγητής των καταληψιών.
Ο Ντάνιελ, ένας μπάτσος ανάμεσα στους καταληψίες και ένας καταληψίας ανάμεσα στους μπάτσους, πρέπει να επιλέξει: είτε να παραμείνει πιστός στο σώμα του, είτε να σώσει την οικογένειά του από την έξωση. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. | Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά στο online.tainiothiki.gr

re granchio

H Iστορία του Βασιλιά Κάβουρα (Re Granchio) των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκτι, Ματεό Ζόπις

Κάπου στην Ιταλία του σήμερα, μερικοί ηλικιωμένοι κυνηγοί αναπολούν την ιστορία του Λουτσιάνο, ενός τοπικού θρύλου, ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα ζούσε ως περιπλανώμενος μεθύστακας στην Τοσκία, ένα απομακρυσμένο χωριό της περιοχής. Ο τρόπος ζωής του και η συνεχής αντίθεση του με τον τοπικό πρίγκιπα τον έχουν μετατρέψει σε έναν απόκληρο της κοινότητας. Σε μια απόλυτα εκδικητική κίνηση για να προστατεύσει (από τον άρχοντα) τη γυναίκα που αγαπά, ο Λουτσιάνο διαπράττει το ασυγχώρητο. Ο Λουτσιάνο, που οδηγήθηκε στο έγκλημα από την κακή του τύχη, βρέθηκε εξόριστος στη μακρινή Γη του Πυρός, όπου, με τη βοήθεια αδίστακτων χρυσοθήρων, αναζητά έναν μυθικό θησαυρό, αλλά και τον δρόμο του προς τη λύτρωση. Αλλά σ’ αυτή την έρημη γη, επικρατεί μόνο η απληστία και η παράνοια. Επίσημη συμμετοχή στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης, Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. | Η ταινία θα προβληθεί και διαδικτυακά στο online.tainiothiki.gr

l avventura

Η Περιπέτεια (L'Αvventura) του Μικελάντζελο Αντονιόνι

Η Αννα είναι αρραβωνιασμένη εδώ και καιρό με τον Σάντρο, έναν υποσχόμενο αν και αδρανή νεαρό αρχιτέκτονα. Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως η σχέση τους δεν θα οδηγήσει ποτέ σε γάμο. H Άννα προσπαθεί να κρύψει την απελπισία της καθώς πηγαίνουν διακοπές με το γιοτ ενός φίλου στα νησιά Λίπαρι, παίρνοντας μαζί την Κλαούντια, τη λιγότερο τυχερή φίλη της. Στη Λίσκα Μπιάνκα, μετά από καυγά με τον Σάντρο, η Άννα εξαφανίζεται. Όλες οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της αποτυγχάνουν. Ο Σάντρο και η Κλαούντια αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να τη βρουν, αλλά σύντομα η αποτυχημένη απόπειρα αναζήτησης, προκαλεί μία ακαταμάχητη έλξη μεταξύ τους.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης και στις σελίδες της στο Facebook και το Ιnstagram.

made in italy