Φεστιβάλ / Βραβεία

CineDoc: H ερευνητική δημοσιογραφία στην μεγάλη οθόνη!

στα 10

Το πάντα ανήσυχο CineDoc επιστρέφει απόψε το βράδυ στο Γαλλικό Ινστιτούτο για το τελευταίο του αφιέρωμα για φέτος, με άξονα την ερευνητική δημοσιογραφία. Μην το χάσετε!

CineDoc: H ερευνητική δημοσιογραφία στην μεγάλη οθόνη!

Σήμερα Τετάρτη 25 Απριλίου ολοκληρώνει τα αφιερώματά του για φέτος το CineDoc, επιλέγοντας για μεγάλο φινάλε ένα εξαιρετικό θέμα: την ερευνητική δημοσιογραφία.

Φαντάζει δεδομένη η προσφορά του εμπεριστατωμένου, μαχητικού ρεπορτάζ αλλά δεν είναι. Οι παλαιότεροι δημοσιογράφοι έχουν υποστηρίξει ότι η αλήθεια βρίσκεται στους δρόμους, σε εποχές που το google κάνει τι δουλειά κάθε γραφείου Τύπου. Επιπλέον, σε κρίσιμες εποχές που ο θεατής βομβαρδίζεται (και αποπροσανατολίζεται) από χιλιάδες άχρηστες πληροφορίες, ο δημοσιογράφος που θα μεταφέρει την εικόνα, το γεγονός, την αλήθεια (μεγάλη κουβέντα) στον αποξενωμένο δέκτη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να πληροφορήσει: σε περιπτώσεις, έχει συμβάλει στην διαμόρφωση κοινής γνώμης, εμπεριστατωμένης άποψης, Δημοκρατίας.

Οταν όλα όμως βρίσκονται σε κρίση, το ίδιο θα συμβαίνει και στην δημοσιογραφία. Η ανοιχτή κάμερα, το ανοιχτό μικρόφωνο είναι πάντα υποκειμενικά. Ποιος στέκεται από πίσω έχει μεγάλη σημασία. Παράλληλα, όσο κι αν νομίζουμε ότι έχουμε κάνει βήματα μπροστά, η δημοσιογραφία αντιμετωπίζει φασισμό και επικινδυνότητα. Οι αστυνομίες πολλών κρατών καταδιώκουν τους δημοσιογράφους, τους αναγκάζουν να αποκαλύψουν τις πηγές τους καθώς και το υλικό που έχει προκύψει από δημοσιογραφικές έρευνες. Σε εμπόλεμες ζώνες πραγματικά... πεθαίνεις για την αλήθεια.

Αυτά κι άλλα πολλά θέματα προκαλούν συζητήσεις στο αφιέρωμα που ετοίμασε το CineDoc στην ερευνητική δημοσιογραφία για απόψε, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Ξεκινώντας στις 20.00, το ντοκιμαντέρ του Νίκου Μεγγρέλη «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» μας διαφωτίζει μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό για τους βασανισμούς και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις 60 περίπου δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εικονοληπτών, που κάλυψαν τον πόλεμο στο Ιράκ (από το 2003 μέχρι σήμερα).

Στις 21.30 το «Oligarchy», το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, μας ξεναγεί στην δικτατορία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, το οποίο ρίζωσε την ισχυρή του εξουσία κατά πλάτος του πλανήτη και σε βάθος χρόνου. Το ντοκιμαντέρ ξεκινά από το πώς προέκυψε η Χούντα του Πινοσέτ στη Χιλή, κάνει την απαραίτητη στάση στις Ηνωμένες Πολιτείες και καταλήγει στη σύγχρονη Ελλάδα.

«Best of CineDoc»: Το CineDoc δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη για φέτος! Aπό 26 μέχρι 2 Μαΐου, 25 βραβευμένα ντοκιμαντέρ, μια επιλογή με τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχει προβάλλει στα αφιερώματα του, μετακομίζει στον κινηματογράφο Δαναό. Πλήρες πρόγραμμα του αφιερώματος και πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Cinedoc.