Το ντοκιμαντέρ «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» αφορά στους άδικους θανάτους δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα μέσα ενημέρωσης, που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, από την έναρξη του πολέμου το 2003 μέχρι και σήμερα. Αποκαλύπτει άγνωστες πλευρές των γεγονότων, την ευθύνη των κυβερνήσεων, τις φρικαλεότητες που διαπράχθησαν από φανατικούς τρομοκράτες ενώ παράλληλα αναδεικνύει μοναδικά παραδείγματα ανδρείας, αλτρουισμού και ανθρωπισμού που ξεχώρισαν μέσα στη φρίκη του πολέμου.
Σε μια εποχή που το δημοσιογραφικό επάγγελμα δέχεται πυρά από κάθε κατεύθυνση (συχνά καθόλου άδικα), ο Νίκος Μεγγρέλης, δημοσιογράφος ο ίδιος, υπογράφει ένα σύνθετο κι αποτελεσματικό ντοκιμαντέρ, για εκείνους τους συνάδελφους του που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αληθινών πυρών.
Ξεκινώντας με τη ρήση του Αισχύλου, «στον πόλεμο η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα» και τη σοκαριστική πραγματικότητα, ότι κάθε πέντε μέρες ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του προσπαθώντας να μεταφέρει τα γεγονότα, χτίζει ένα συναρπαστικό πορτρέτο κάποιων από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στον πόλεμο του Ιράκ. 350 ρεπόρτερ ή εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης πέθαναν στον πόλεμο, από το 2003 μέχρι σήμερα, κάποιοι από αυτούς μάλιστα, κινηματογράφησαν οι ίδιοι τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους.
Ο Μεγγρέλης μέσα από μια εξονυχιστική έρευνα, αποκαλυπτικές συνεντεύξεις με ρέπορτερ, αλλά και φίλους ή τις οικογένειες των θυμάτων, στήνει όχι έναν κινηματογραφικό αδριάντα στον ηρωισμό των πεσόντων πολεμικών ανταποκριτών, αλλά κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον. Δοκιμάζει να αποδείξει την αλήθεια του ρητού του Αισχύλου αποκαλύπτοντας τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση Μπους προσπάθησε να χειραγωγήσει την κάλυψη του πολέμου από τα μέσα ενημέρωσης και το υψηλό τίμημα που αρκετοί απ' όσους αρνήθηκαν να υπακούσουν, πλήρωσαν.
Το αποτέλεσμα, εκτός από ειδησιογραφικό, έχει και κινηματογραφικό ενδιαφέρον, αφού το ακριβές μοντάζ και η σωστή δομή του φιλμ πετυχαίνουν να δημιουργήσουν την αίσθηση του σασπένς και να κρατήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο, δίχως τις περισσότερες φορές να καταφεύγουν σε κόλπα εύκολου εντυπωσιασμού.