Φεστιβάλ / Βραβεία

11o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Lucky numbers

στα 10

Το Flix βρέθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που σε αριθμούς προσέλευσης και συμμετοχής ξεπέρασε φέτος κάθε προηγούμενη έκδοσή του.

11o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Lucky numbers

Έχουμε και λέμε:

170 και πλέον ταινίες στο κύριο πρόγραμμα και στις ειδικές προβολές, συν 13 ταινίες που παρουσιάστηκαν ως σχολικές δημιουργίες, μοιρασμένες όλες σε 42 δίωρες ζώνες.

57 εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το οποίο επισκέφθηκαν κάπου 7.000 μαθητές, όχι μόνο για τα ατελιέ, αλλά και για δεκάδες προβολές.

37 εργαστήρια στο πλαίσιο τού προγράμματος «Εκτός των Τειχών», το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις και κινηματογραφικές δράσεις σε σχολεία εντός και εκτός Χανίων.

17 masterclasses για κινηματογράφο και ποικίλες εικαστικές τέχνες, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 850 φιλότεχνοι.

10.282 θεάσεις στον online αίθουσα του υβριδικού φεστιβάλ, στις οποίες, εκτός των σινεφίλ από ολόκληρη την Ελλάδα, συμμετείχαν και 507 σχολικά τμήματα.

Και, συνολικά, σχεδόν 15.000 θεατές στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου Χανίων στις 11 μέρες διεξαγωγής του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Αναζητηστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο επίσημο site της διοργάνωσης.

xania

Αριθμοί εντυπωσιακοί -ίσως οι υψηλότεροι μαζί με το Φεστιβάλ Ολυμπίας- για μια κινηματογραφική γιορτή της ελληνικής περιφέρειας. Τους οποίους «μυριστήκαμε» κι εμείς, τουλάχιστον από το τριήμερο της επίσκεψής μας στα Χανιά, σίγουρα το πιο πολύβουο στα χρόνια που καλύπτουμε το φεστιβάλ.

Απλό παράδειγμα, η ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα στην προβολή του «Πίσω Από τις Θημωνιές», παρουσία της σκηνοθέτη Ασημίνας Προέδρου, παρά το γεγονός ότι το φιλμ είχε ήδη διανεμηθεί στην πόλη την εποχή της πρεμιέρας του.

Ή η τελετή απονομής τιμητικού βραβείου στον Φατίχ Ακίν, μετά την προβολή της ταινίας του «Μαζί ή Τίποτα», Κυριακή βράδυ, όπου οι εθελοντές (169 σε αριθμό φέτος, οι περισσότεροι που δούλεψαν ποτέ για τη διοργάνωση) αναγκάστηκαν να διώξουν κόσμο λόγω χωρητικότητας. Κι αυτό, παρά την σκέτα online παρουσία του Τουρκογερμανού δημιουργού, ο οποίος ήταν να παραβρεθεί στην πόλη, αλλά ακύρωσε εκτάκτως το ταξίδι λόγω υποχρεώσεων στο Λος Άντζελες μετά τη λύση της απεργίας των σεναριογράφων.

Ακόμα, η μεταμεσονύχτια προβολή του σπονδυλωτού δράματος του Παντελή Βούλγαρη «Όλα Είναι Δρόμος», με την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου να ξεχειλίζει πάλι από κόσμο μέχρι τις 2.30 τα ξημερώματα και τον ίδιο τον 83χρονο σκηνοθέτη παρόντα και δυναμικό στο πλευρό του, έτοιμο να συζητήσει τα πάντα για την καλτ, πλέον, δουλειά του.

xania Αρης Δημοκίδης

φέρρης Κώστας Φέρρης

βούλγαρης Παντελής Βούλγαρης

Κι αυτά χωρίς να μιλάμε για τις πρωινές και απογευματινές δράσεις, από τα σεμινάρια, τα εργαστήρια και τις διαλέξεις μέχρι τις ξεναγήσεις στις φετινές εκθέσεις (υλικό από το «Ρεμπέτικο» του Φέρρη, τη φιλμογραφία του Ακίν ή τις κινηματογραφικές αφίσες του βετεράνου γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη, επιμελημένο όλο από τον μόνιμο συνεργάτη του φεστιβάλ, τον ηθοποιό και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη), πού έτρεχαν καθημερινά και μέχρι και το περασμένο Σάββατο 28 Οκτωβρίου, οπότε και η διοργάνωση, με πρώτο τον καλλιτεχνικό διευθυντή Ματθαίο Φραντζεσκάκη, ανανέωσε το ραντεβού της με το κοινό για το 2024, μετά την προβολή των μαθητικών ταινιών που φτιάχτηκαν από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τους χαιρετισμούς της υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνας Μιχαηλίδου και των τοπικών παραγόντων, και την απονομή των βραβείων.

Αναλυτικά, οι διακρίσεις που απένειμε το μη διαγωνιστικού χαρακτήρα φεστιβάλ στα διάφορα τμήματά του ήταν οι εξής:

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ

Animation
«U-Trip» της Maria Naidyonova (Γερμανία)
«Η Μικρασιατική Καταστροφή» του Γιώργου Χατζηβασιλείου

Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
«Where Have All the Smiles Gone» της Anja Strelec (Νεπάλ)

Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
«The Laughing Boy» του Alan Gilsenan (Ιρλανδία)

Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
«Καλάβρυτα–Γκερνίκα» της Ισμήνης Σακελλαροπούλου
«Vidisova» του Γιώργου Παναγόπουλου

Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους
«Ζάκρος» του Φίλλιπου Κουτσαφτή

Ελληνική Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους
«Short Draft» του Σπυρίδωνα Παπασπύρου

Σπουδαστική Ταινία Μικρού Μήκους
«The Hook» του Pietro Venier (Ιταλία)

ΕΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Βραβεία ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος) Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους«Το Νησί της Μήδειας–Η Ιδιόρρυθμη Αγάπη» («L’ Isola di Medea–Pasolini e Callas l’ Αmore Οbliquo») του Sergio Naitza (Ιταλία)

Βραβεία ΟΚΛΕ (Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος) Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους
«Παπαρούνες και Πάπιες» της Χρηστίνας-Καλλιρρόης Γαρμπή

Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» (ΕΚΟΜΕ)
«Πότε θ΄ανοίξ΄η Ανατολή» από το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα εφαρμοσμένης Ιστορίας για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα

Βραβείο Μίκης Θεοδωράκης (Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη)
«Μαουτχάουζεν» των Παναγιώτη Κουντουράς και Αρίσταρχου Παπαδανιήλ

Βραβείο #ThisisEU-Ευρωπαϊκές Αξίες (Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα)
«Τίποτα Πιο Ιερό Από Ένα Δελφίνι» της Ισαβέλας Μαργάρα

Βραβείο Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης
«ΝΗΖΑ / Ο Όρκος και το Άγραφο Δίκαιο των Βοσκών στον Ψηλορείτη» του Μανώλη Φοινικιανάκη

Βραβείο Δικαίωμα στη ζωή
«Ένας Κόσμος, Δύο όψεις» του Ζαχαρία Σπανού

«Μουσικά Διαφορετικοί» («Musicalement Autre») του Nicolas Moissakis (Γαλλία)

Το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ και υποστηρίζονται από τη Βουλή των Ελλήνων, το ΕΚΟΜΕ, το ΕΚΚ και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ –ΚΑΜ και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ενώ σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.