Λένε πως δεν θα έχεις ζήσει ποτέ την κρητική φιλοξενία και δεν έχεις δει τις πραγματικές ομορφιές του νησιού εάν δεν έχεις επισκεφτεί τα Χανιά.
Και φτάνοντας, για πρώτη φορά, στην πόλη καταλαβαίνεις αμέσως το γιατί. Περπατώντας μέσα από τα υπέροχα γραφικά σοκάκια της παλιάς πόλης για να βρεθείς στο πανέμορφο Ενετικό λιμάνι, όπου και δεσπόζει ο περίφημος Φάρος των Χανίων χάνεσαι μέσα στα γεμάτα τουρίστες στενά της, εκεί όπου το ελληνικό καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ. Θα αρκούσε βέβαια απλά να σταθείς και να αφουγκραστείς τους ήχους των κυμάτων, τις μυρωδιές από τις ψαροταβέρνες που εκτείνονται σε όλο το μήκος του λιμανιού και να γευτείς μερικά από τα πιο ξεχωριστά και πεντανόστιμα κρητικά εδέσματα, πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο από τους οικοδεσπότες.
Αλλά τα Χανιά δεν θέλουν να είναι απλά ένας ακόμα τουριστικός προορισμός. Φιλοδοξούν στο να γίνουν και ένας τόπος πολιτισμικής συνάντησης όπου το σινεμά θα έχει πρωταρχικό ρόλο. Με αυτό το όνειρο γεννήθηκε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 10 του χρόνια και πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως και τις 29 Οκτωβρίου 2022. Μια διοργάνωση που μέσα σε αυτή τη δύσκολη δεκαετία κατάφερε να μεγαλώσει και να επεκταθεί, καθώς γρήγορα έγινε θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, με εκλεκτούς καλεσμένους, με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, με αναγνώριση και αποδοχή.
Η καρδιά του Φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια, χτυπάει στο Πνευματικό Κέντρο των Χανίων, όπου, φέτος με πιο πλούσιο πρόγραμμα από ποτέ, φιλοξενήθηκαν τριάντα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους τα βραβευμένα από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του το φεστιβάλ και το «Zapotek», η βιογραφική ταινία του Εμιλ Ζάτοπεκ, του διάσημου Τσέχου δρομέα μεγάλων αποστάσεων και Ολυμπιονίκη, σε σκηνοθεσία του Νταβίντ Οντρζίτσεκ, μικρού μήκους ταινίες, αλλά και αρκετά animation και ενδιαφέρουσες ταινίες για παιδιά και νέους.
Φέτος το φεστιβάλ γιόρτασε τα 10 του χρόνια με μια σειρά εκθέσεων - εγκαταστάσεων αφιερωμένες, τόσο στην Ιστορία όσο και κορυφαίες μορφές του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου, σε επιμέλεια Λευτέρη Λαμπράκη, με πολλά και ενδιαφέροντα αφιερώματα, όπως εκείνο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη που μας πέρασε για τον Ροβηρό Μανθούλη, για τον οποίον μίλησαν οι Νίκος Θεοδοσίου και Αγγελος Κοβότσος, αλλά και μια σειρά από ενδιαφέροντα masterclasses, εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους, διαδραστικές εγκαταστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και φυσικά πολλά πάρτι.
Φυσικά δεν έλειπαν και φέτος οι, πολλοί, καλεσμένοι. Τιμώμενο πρόσωπο φέτος ήταν ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε για την διαχρονικότητα του κινηματογράφου λέγοντας «ο κινηματογράφος θα υπάρχει πάντα, με κάθε τρόπο. Διηγούμαστε ιστορίες και στους ανθρώπους αρέσει να ακούνε ιστορίες, έχουμε όλοι μας ανάγκη να ακούμε ιστορίες». Αναφέρθηκε επίσης και στον πόλεμο στην Ουκρανία, και εξέφρασε την αντίθεσή του για την παρουσία της αστυνομίας στα ελληνικά πανεπιστήμια, με το φεστιβάλ να προβάλλει ειδικά για την περίσταση αυτή την ταινία του «Αμήν».
Το πιο ευχάριστο όμως από όλα είναι το πως ο κόσμος, τόσο οι κάτοικοι των Χανίων όσο και οι επισκέπτες του νησιού, τίμησαν για άλλη μια χρονιά το φεστιβάλ με την παρουσία τους. Κάθε μέρα πλήθος κόσμου, από το πρωί μέχρι και το βράδυ, γέμιζε τις δυο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, δίνοντας για άλλη μια χρονιά την ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στο φεστιβάλ το ίδιο, αλλά και στις κάλπες ψηφίζοντας την δική του αγαπημένη ταινία για το Βραβείο Κοινού.
Και μιας και μιλάμε για βραβεία, φέτος για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Χανίων έδωσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, και πριν την Τελετή Λήξης το Σάββατο 29 Οκτωβρίου, τα Βραβεία Κοινού Fisher στις κατηγορίες:
- Κατηγορία: Animation: "Μια Νύχτα στο Νεκροταφείο", σκηνοθεσία Στέλιος Πολυχρονάκης
- Κατηγορία: Διεθνής Παραγωγή Μυθοπλασία Μικρού Μήκους: "Cuckoo!", σκηνοθεσία Jörgen Scholtens
- Κατηγορία: Διεθνής Παραγωγή Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "Αγαπημένη μου Πενελόπ", σκηνοθεσία Claire Doyon
- Κατηγορία: Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: "Μικροβίωμα", σκηνοθεσία Σταύρος Πετρόπουλος
- Κατηγορία: Ελληνικό Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους: "Ο Καραγκιοζοπαίχτης της Νιόν Σκηνοθεσία", σκηνοθεσία Ιρίνα Μπόικο
- Κατηγορία: Ελληνική Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους: "Brutalia, days of labour", σκηνοθεσία Μανώλης Μαυρής
- Βραβείο Εκπαιδευτικής Δημιουργίας «Γουόλτερ Λάσαλι» 2022 απονέμεται από το ΕΚΟΜΕ: "Πώς να εκπαιδεύσεις έναν αντιήρωα", σκηνοθεσία Γιάννης Μπλέτας
- Βραβείο «Μίκης Θεοδωράκης» απονέμεται από τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη: "᾿Ενθύμιον / Memento", σκηνοθεσία Νίκος Ζιώγας
- Βραβείο #ThisisEU (Ευρωπαϊκές Αξίες) απονέμεται από Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: "Το άλλο μισό / The other half", σκηνοθεσία Γιώργος Μουτάφης
- Βραβείο «Ιστορία και Πολιτισμός της Κρήτης»: "Ιερή Τέχνη – Υφάντρες της Κρήτης", σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Πάλη
- Βραβείο «Δικαίωμα στη ζωή»: "DERACINÉES", σκηνοθεσία Olga Scholtens
- Βραβείο σε πρόσωπο με προσφορά στις τέχνες απονέμεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στον γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη για το έργο και την παρουσία του.
Επίσης δόθηκαν και αναμνηστικά διπλώματα στα παρακάτω 13 σχολεία που δημιούργησαν ταινίες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, την σχολική χρονιά 2021-2022.
1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, "Σαλής. Όταν η καλοσύνη κρατά την μνήμη άσβηστη"
11ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, "Τα ερείπια μιας Ελευθερίας"
Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών, "Μετάλλια τιμής"
6ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων, "Το Λιμανάκι"
Δημοτικό Σχολείου Νέου Χωριού, "Το σπίτι των Σαρρήδων"
ΓΕΛ Ακρωτηρίου, "Μέσα απ' τα μάτια των μαθητών"
22ο Νηπιαγωγείο Χανίων, "Να μ' αγαπάς"
6o Γυμνάσιο Χανίων, "Η ιστορία στα πόδια μας"
Δημοτικό Σχολείο Παζινού, "Sand traces – Ίχνη στην άμμο"
Γυμνάσιο Βουκολιών, "Η ιστορία μου"
Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη, "Τι θα πει σχολείο"
1o ΓΕΛ Χανίων, "1922, 100 χρόνια μετά…"
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, "Όταν ο ήχος σωπαίνει"