Φεστιβάλ / Βραβεία

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Online και επί τόπου

στα 10

Επιστρέφει η μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Μεγαλονήσου, παίζοντας σε… διπλό ταμπλό το πρόγραμμα και τις πολύπλευρες δράσεις της.

Flix Team
8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Online και επί τόπου

Με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Nimic» του Γιώργου Λάνθιμου, ακολουθούμενη από το ντοκιμαντέρ «Μελίνα, Γεννήθηκα Ελληνίδα» του Πάνου Αγγελόπουλου, παραγωγής Cosmote TV, εγκαινιάστηκε χθες το βράδυ το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που, παρότι προσαρμοσμένο στην ιδιαίτερη πανδημική συνθήκη των καιρών, απέφυγε τις εκπτώσεις στο πάντα πλούσιο περιεχόμενό του.

Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας, animation και ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, masterclasses, εκδόσεις, ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πυκνός κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για την εκπαιδευτική κοινότητα χαρτογραφούν για μια ακόμη χρονιά το πρόγραμμά του, το οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν οι σινεφίλ σε όλη την Ελλάδα διαδικτυακά, στο www.chaniafilmfestival.com, ένα προστατευμένο online περιβάλλον που ακολουθεί ροή αίθουσας και όχι on demand προβολή, μετά από επιλογή των διοργανωτών να διατηρηθεί όσο το δυνατόν πιστότερα το φεστιβαλικό κλίμα.

Αναζητηστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο επίσημο site της διοργάνωσης.


Μέρος αυτού του προγράμματος θα παρουσιαστεί και στον φυσικό χώρο του φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 8.00 με 10.00 κάθε βράδυ, καθώς και σε ειδικές προβολές για τις οποίες μπορεί ο θεατής να ενημερωθεί από το παραπάνω σάιτ. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός από εργαστήρια και masterclasses θα υλοποιηθεί σε φυσικό περιβάλλον, αλλά και διαδικτυακά. Ακόμα, μέσα από το κανάλι του 8ου CFF στο Youtube θα τρέχει μια ζωντανή εκπομπή με παρουσιάσεις, συζητήσεις και εκπλήξεις, εκπέμποντας καθημερινά τον παλμό της κινηματογραφικής γιορτής.

μελίνα Μελίνα, Γεννήθηκα Ελληνίδα

Η εκκίνηση δόθηκε, λοιπόν, με το «Μελίνα, Γεννήθηκα Ελληνίδα», ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής ηθοποιού και πολιτικού, και γυρισμένο με αφετηρία το ομώνυμο Θεατρικό Βραβείο που θεσπίστηκε το 2007 με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Στο φιλμ του Πάνου Αγγελόπουλου μιλούν για τη Μελίνα οι τιμημένες με το βραβείο ηθοποιοί Λένα Παπαληγούρα, Γιούλικα Σκαφιδά, Ιωάννα Παππά, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Λένα Δροσάκη, Λουκία Μιχαλοπούλου, Μαρίνα Ασλάνογλου, Ηρώ Μπέζου, Eλενα Μαυρίδου, Ιωάννα Κολιοπούλου και Ανθή Ευστρατιάδου, όπως και προσωπικότητες που τη γνώρισαν, όπως οι Παύλος Τσίμας, Δήμητρα Γαλάνη, Νίκη Λαλιώτη, Κάτια Δανδουλάκη, Βασίλης Βασιλικός, Γιάννης Πρετεντέρης, Σταμάτης Φασουλής και Φρόσω Ράλλη.

Τις επόμενες μέρες, και μέχρι τη λήξη της 8ης έκδοσης, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με την ημερίδα «Συζητάμε για τον Κινηματογράφο στην Εκπαίδευση», στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί έρευνα πάνω στις εντυπώσεις και τις εμπειρίες εκπαιδευτικών από την συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του θεσμού τα τελευταία χρόνια, οι φίλοι του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες ευρύτατης θεματικής και αισθητικής ποικιλίας, όπως το πολυβραβευμένο «’Dálava / Over The Hills» του Τσέχου Μάρτιν Μαρέτσεκ, το «Photographer of War» του Μπόρις Μπέντζαμιν Μπέρτραμ, το οικολογικού χαρακτήρα «Σιγή Ιχθύος» των Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Ανδρέα Λουκάκου, την σινέ-οπερέτα «Περσεφόνη» του Χανιώτη Κώστα Αθουσάκη, τον «Τέταρτο Χαρακτήρα» της Κατερίνας Πατρώνη, την «Πριμαρόλια» του Παναγιώτη Κακαβιά, το «Μέχρι τη Θάλασσα» του Μάρκου Γκαστίν, το αφιερωμένο στο θρυλικό περιοδικό κόμικς «Βαβέλ – Από τη Σιωπή στην Έκρηξη» του Μελέτη Μοίρα, ή το «Πήγα Είδα Άκουσα» της Μαίρη Μπουλή.

Ο Τέταρτος Χαρακτήρας 607 O Tέταρτος Χαρακτήρας

περσεφόνη 607 Περσεφόνη

Από μικρού μήκους επιλογές, θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, το κοινωνικομουσικό «Human Is My Name» του Ευριπίδη Καρύδη, το ελληνοιταλικό «Refuge» του Φεντερίκο Σπιάτζι, το πανέξυπνο «Mall» του Γερμανού Τζέρι Χόφμαν, η «Αστάρτη» του Ευάγγελου Βροχίδη, η συγκινητική Κλεονίκη της  Άννας Αντωνοπούλου, το σινεφίλ ενδιαφέροντος «Συλλέγοντας τον χρόνο» του Χρήστου Σαγιά, το «Give it back» της Ρουσάμα Έρενχαλτ και το συνεντευξιακό «7 Χρόνια στη Γερμανία» του Σίμου Κορεξενίδη. Στο πλαίσιο του τμήματος «Ταινίες για Παιδιά και Νέους», θα προβληθεί και το τιμημένο με το φετινό Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου «O Αδελφός μου Κυνηγάει Δεινόσαυρους» του Στέφανο Τσιπάνι, στα μουσικά ντοκιμαντέρ ξεχωρίζουν τα «4 Επίπεδα της Ύπαρξης» της Ηλιάνας Δανέζη, το ερευνητικό της ηπειρώτικης μουσικής «Όσον Ζης Φαίνου» του Πολ Ντουέιν και το «Με τον Δικό Σου Τρόπο» των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Μουσταφά Αλτίντοπ, γύρω από τη μουσική παράδοση της Λέσβου, ενώ το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Παλεύοντας Καθημερινά» στεγάζει τα φιλμ «ΚΕΘΕΑ Mosaic: 15 Χρόνια Ψηφιδωτό Συναισθημάτων» του Γιάννη Ξυρουχάκη, «Chromosome Brothers» του Χασάν Καλεντέρ, «Άνθρωποι Μετά τη Φωτιά» της Χαράς Μπουργάνη και «Όπου Υπάρχουν Άνθρωποι» του Νίκου Μεγγρέλη.

Ταινίες με αντικείμενο την επιστήμη («Aristarchos Telescope» του Ευάγγελου Επισκόπου, «Νεύτων: Η Δύναμη του Θεού» του Πάνου Ανέστη, «The Riemann Hypothesis» του Δημήτρη Καρά) και την ιστορική μνήμη («Το 317» του Εμμανουήλ Μαύρου, «Eνα Δέντρο Θυμάται» του Κώστα Φόλλα, «Στα Φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» του Δημήτρη Χατζημαλλή, «Μνήμες» του Νίκου Καβουκίδη, «Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς: Κακόπετρος 28 Αυγούστου 1944» των Ματθαίου Φραντζεσκάκη και Βίκης Αρβελάκη) πλαισιώνουν το εκτενές πρόγραμμα, χωρίς να ξεχνάμε τις συνέργειες του Φεστιβάλ Χανίων με συγγενικούς φορείς (μαθητικές ταινίες των τελευταίων χρόνων από την Camera Zizanio του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, ταινίες του μαθητικού διαγωνισμού «Σινεμά διάβασες;», εκπαιδευτικα φιλμ από το Φεστιβάλ Synthesis, επιλογή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Πολύ Μικρού Μήκους Très Court), τη βιωματική δράση «Συν-Oμιλούμε για τις Τέχνες και την Κοινωνία», το εργαστήρι της ομάδας «Το Σκασιαρχείο» που αφορά θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της παιδαγωγικής Φρενέ, τις ειδικές προβολές και τα labs για μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολείων της Κρήτης, εννέα ειδικά σχεδιασμένα κινηματογραφικά masterclasses ή την αφιερωμένη στο φεστιβάλ ραδιοφωνική εκπομπή του ΔΙΚΤΥΟ FM 91,5.

Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς Λουλούδια που Μαράθηκαν Νωρίς

μνήμες Μνήμες

Ακόμα, τρεις εκθέσεις και δυο εγκαταστάσεις φιλοξενεί η φετινή γιορτή. Τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας Μερκούρη είναι στο επίκεντρο της κεντρικής έκθεσης, που απλώνεται σε τρία επίπεδα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων και συμπεριλαμβάνει 15 κινηματογραφικές αφίσες που δημιούργησαν οι σπουδαστές του Δημοσίου ΙΕΚ Χανίων εμπνευσμένοι από την εν λόγω επέτειο, ενώ για μια ακόμη χρονιά συναντούμε τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, αυτή τη φορά με την διαδικτυακή έκθεση «Ημερολόγιο Covid-19»! Επίσης, δύο βιβλία με την υπογραφή του ηθοποιού-συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη εκδίδει το 8ο Φεστιβάλ, «Μελίνα Μερκούρη 1920 -2020: 100 Χρόνια Από τη Γέννησή της» και «Τα Κινηματογραφικά Τετράδια του Γιώργη Μανουσάκη», με έργα του Χανιώτη ποιητή και κείμενα για την ιδιαίτερη σχέση του με τον κινηματογράφο.

Να θυμίσουμε πως όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, που σχεδιάστηκε με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για την προστασία από τη διάδοση του covid19, είναι με ελεύθερη είσοδο, με προαιρετική εισφορά κοινωνικού εισιτηρίου –ξηρά τροφή ή φάρμακα– που διανέμονται σε κοινωνικές δομές των Χανίων, καθώς και φάρμακα και τροφή για τα αδέσποτα ζώα της πόλης. Επίσης, για όλες τις δράσεις είναι υποχρεωτική η δήλωση συμμετοχής μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικών φορμών που υπάρχουν στο site, το ίδιο και η κράτηση θέσης για την παρακολούθηση προβολών στον φυσικό χώρο.

Αναζητηστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων στο επίσημο site της διοργάνωσης.


Το 8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Υποστηρίζονται από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης, συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ–ΚΑΜ, και πραγματοποιούνται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

χανιά