Φεστιβάλ / Βραβεία

6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Η κινηματογραφική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

στα 10

Απόλαυση του κινηματογράφου, αλλά και πρακτική μαθητεία στην τέχνη του προτείνει το όλο και πιο ενισχυμένο Φεστιβάλ της μεγαλονήσου.

6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Η κινηματογραφική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

Καμιά εικοσαριά φοιτητές διαφορετικής ταξικής και φυλετικής καταγωγής, με ξεχωριστό ο καθένας ταμπεραμέντο και αίσθηση του χιούμορ, μαζεμένοι σε μια αίθουσα του πανεπιστημίου του Σεν Ντενί, λίγο έξω από το Παρίσι. Στόχος τους, να εξασκηθούν για τριάντα μέρες στην ευγλωττία από ειδικευμένους φιλόλογους και καλλιτέχνες για να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό λόγου. «A Voix Haute» -σε ελεύθερη μετάφραση «Με Βροντερή Φωνή». Ντοκιμαντέρ της γαλλικής τηλεόρασης που όμως «προήχθη» σε κινηματογραφική ταινία τον περυσινό χειμώνα φθάνοντας μέχρι τις υποψηφιότητες για τα Σεζάρ.

Η κουλτούρα και το μπακγκράουντ του κάθε μαθητή ξεχωριστά και ο κατά κανόνα ανορθόδοξος τρόπος με τον οποίο μυούνται στα μυστικά της ευφράδειας του λόγου από τους ιδιότυπους ινστρούκτορες μοντάρονται καίρια και ρυθμικά. Και, ενισχυμένα από τις αισιόδοξα ουμανιστικές νότες, συνθέτουν ένα φιλμ που ξεσηκώνει τον θεατή. Τουλάχιστον τον θεατή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Που καρφώθηκε επί μιάμιση στην οθόνη, στην κεντρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, με χαμόγελο, επιδοκιμασία, ενίοτε και γέλιο τρανταχτό. Και ξέσπασε πολλάκις σε δυνατό χειροκρότημα στους τίτλους του τέλους, τους επεξηγηματικούς του πώς πορεύεται πλέον ο καθένας από τους φιναλίστ στη ζωή του.

A Voix Haute Σκηνή από την ταινία «A Voix Haute»

Το φιλμ, ένα από τα πιο δημοφιλή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Xανίων, που διοργανώνεται για έκτη χρονιά από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ματθαίου Φραντζεσκάκη, είναι αντιπροσωπευτικό μιας διοργάνωσης που εστιάζει όλο και περισσότερο στις εκπαιδευτικές του δράσεις. Το αφιέρωμα «Να Ονειρεύεσαι απ’ τα Θρανία» με επιλεγμένες ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation) για το διαρκές παιχνίδι της μάθησης, το συνεχιζόμενο Πρόγραμμα Προβολών Σχολείων στην πρωινή ζώνη, τα δημιουργικά οπτικοακουστικά Εργαστήρια για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς και τα ποικίλα σχετικά masterclasses δείχνουν αυτήν ακριβώς την ενίσχυση του μορφωτικού μέρους της 11ήμερης διοργάνωσης.

Χαρακτηριστικό αυτού του προσανατολισμού ήταν και το masterclass του έμπειρου σκηνοθέτη και παραγωγού Σταμάτη Τσαρουχά που παρακολουθήσαμε στη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής μας στο φεστιβάλ. Θέμα του, το σενάριο στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Και προσωπική προσέγγιση του κ. Τσαρουχά, η προϋπαρξη μιας σεναριακής σκαλέτας –ενός συνοπτικού μπούσουλα- πριν το γύρισμα και η ουσιαστική «συγγραφή» του μετά το πέρας του, δηλαδή στη μετά-παραγωγική διαδικασία του μοντάζ. Πάνω σε αυτά τα βασικά βήματα και τις πρακτικές προκλήσεις της κατασκευής ενός ντοκιμαντέρ επικεντρώθηκε η ακόλουθη της εισήγησης κουβέντα με τους ακροατές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν εκπαιδευτικοί.

chania

chania

Με ένα πυκνό πρόγραμμα ελληνικών και ξένων μικρού μήκους ταινιών –από τις 18.15 μέχρι τα μεσάνυχτα- συνεχίζεται σήμερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Χανίων και στις δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου, ενώ ο αυριανός χάρτης στην κεντρική αίθουσα περιλαμβάνει και μια συναυλία με τίτλο «Μουσική διάλογοι βωβού κινηματογράφου», με ερμηνευτές τον Γιώργο Σαλτάρη στο πιάνο και τον Γιάννη Παπατζανή στα κρουστά.

Με την προβολή του πολυβραβευμένου μικρού μήκους animation «The Box» της Αγγλοτουρκάλας Μερβέ Τζιρίτογλου και των ταινιών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του φεστιβάλ με σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων θα ολοκληρωθεί η κινηματογραφική γιορτή των Χανίων το βράδυ της Παρασκευής, σε μια τελετή λήξης που θα ακολουθηθεί από συναυλία του ποπ-πανκ συγκροτήματος Coretheband, αν και οι εργασίες του φεστιβάλ θα συνεχιστούν και το πρωί του Σαββάτου 3 Νοεμβρίου, με την ημερίδα «Συζητάμε για το Σχολείο και τον Κινηματογράφο - Εστιάζουμε στο Ντοκιμαντέρ ως Εργαλείο Μάθησης στην Εκπαιδευτική Διαδικασία», σε συνδιοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Το 6ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων διεξάγεται φέτος από τις 24 Οκτωβρίου μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τη συμμετοχή σας στα εργαστήρια και τα masterclasses στο επίσημο site του Φεστιβάλ.