Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2023: «Δεν θα έκανα άλλη μία ταινία για τους καλούς λευκούς που έσωσαν τον κόσμο»

στα 10

Το Flix απέναντι από τους Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λίλι Γκλάντστοουν και τον Αρχηγό της Φυλής των Οσέιτζ, Ορθια Αρκούδα, στη συνέντευξη Τύπου του «Killers of the Flower Moon».

Κάννες 2023: «Δεν θα έκανα άλλη μία ταινία για τους καλούς λευκούς που έσωσαν τον κόσμο»

Χθες βράδυ έγινε η επίσημη πρώτη του «The Killers of the Flower Moon», της νέας ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε, με πρωταγωνιστές τους Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Λίλι Γκλάντστοουν, Τζέσι Μάλιν (ανάμεσα σε πολλούς άλλους).

Με ένα έπος 3.5 ωρών - «συναρπαστικό, κλασικό και γι’ αυτό απίστευτα μοντέρνο, επίκαιρο έως και επείγον για κάθε εποχή αλλά ακριβώς για το σήμερα...», ο Μάρτιν Σκορσέζε απέδειξε ότι κανείς δεν κάνει πια σινεμά, έτσι, με αυτό τον τρόπο.

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Πώς ένιωσαν χθες το βράδυ στην πρεμιέρα;

Μάρτιν Σκορσέζε: Συγκινήθηκα βαθιά, μέσα από την καρδιά μου. Hταν ένας συνδυασμός χρόνων δουλειάς και της αγάπης όλων των συνεργατών που με πλαισίωναν.

Ρόμπερτ Ντε Νίρο: Δεν θα μπορούσα να το πω καλύτερα από ό,τι ο Μάρτι. Οι ταινίες είναι οι άνθρωποί της. Χθες ήμασταν όλοι μαζί.

Λίλι Γκλάντστοουν Ευγνωμοσύνη. Ηταν υπέροχο να έχουμε όλους όσους εκπροσωπούν την ταινία μαζί μας εδώ στις Κάννες.

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Η κοινότητα των Osage μάς εμπιστεύτηκαν για να πούμε την ιστορία τους. Και το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε αρκετούς εκπροσώπους τους μαζί μας χθες βράδυ ήταν εξαιρετικά συγκινητικό. Εχω κρατήσει στιγμές, συναισθηματικές φωτογραφίες, από χθες το βράδυ.

Θέλω να σας πω κάτι εκ μέρους της φυλής μου Ο Μάρτιν Σκορσέζε, με αυτή την ταινία, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη. Και ξέρουμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη δεν θα προδοθεί.» | Αρχηγός Ορθια Αρκούδα

scorsese press

Γιατί πήρε το ρίσκο να αλλάξει την σκοπιά του βιβλίου και να ξαναγράψει την ιστορία, ενώ είχε έτοιμο κλασικό γουέστερν στα χέρια του;

Μάρτιν Σκορσέζε: Να κάνω κάτι εκ του ασφαλούς; Αστειεύεστε; (γελάει) Πιστεύετε ότι σε αυτή την ηλικία, έχω όρεξη να κάθομαι σ' ένα σετ μέσα στον καύσωνα, σε μια άνετη καρέκλα; Καταλάβαμε αμέσως ότι η σκοπιά της αφήγησης έπρεπε να αλλάξει. Ηξερα ότι το κοινό είναι πολύ πιο μπροστά από εμάς. Ξέρουν πλέον ποιοι έκαναν τα εγκλήματα. Οπότε δεν ήταν το «whodunit», το αστυνομικό μυστήριο η καρδιά της ιστορίας. Για αυτό κάθισα με τους ανθρώπους της κοινότητας Οσέιτζ. Εμαθα πολλά από την έρευνά μου. Ο άξονας της ιστορίας έπρεπε να είναι ο Ερνεστ, ως παράδειγμα ενός λευκούς, ως μοτίβο για το πώς η αγάπη προδίδεται.

Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω ακόμα μία ταινία, όπου οι καλοί λευκοί του FBI έρχονται και σώζουν τον κόσμο...» | Μάρτιν Σκορσέζε

scorsese press

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Νομίζω ότι ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει τι πραγματικά συνέβη στη χώρα μας. Ολοι πλησιάσαμε τους Ινδιάνους της φυλής Οσέιτζ. Ακούσαμε τις ιστορίες τους. Και θέλω να πιστεύω ότι μάθαμε πάρα πολλά, από ανθρωπολογική πλευρά, που δεν τα μαθαίνεις σε βιβλία της ιστορίας. Προσπαθήσαμε να αφηγηθούμε τη δική μας ιστορία με σεβασμό στη δική τους φωνή.

Λίλι Γκλάντστοουν: Συγγνώμη για την παρέμβαση Λίο. Αλλά θέλω να σε διορθώσω σε κάτι. Δυστυχώς έχω δει πολλούς ανθρωπολόγους να πλησιάζουν τη φυλή μου «με περιέργεια». Εσείς δεν κάνατε αυτό. Είστε καλλιτέχνες, είμαστε καλλιτέχνες και νομίζω ότι αυτό που κάναμε είναι να σηκώσουμε το πέπλο σε όλα τα κλισέ της Ιστορίας. Σε όλα τα ψέματα που μάς έχει μάθει η λευκή κυριαρχία. Οι ιθαγενείς αυτής της χώρας χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Μάρτιν και τον Λίο. Χρειαζόμαστε τέτοιους υπέροχους συμμάχους. Ηταν δίπλα μας ως άνθρωποι κι ως καλλιτέχνες που θέλουν να πουν αληθινές ιστορίες....

Οι ιθαγενείς αυτής της χώρας χρειαζόμαστε ανθρώπους σαν τον Μάρτιν και τον Λίο. Χρειαζόμαστε τέτοιους υπέροχους συμμάχους.» | Λίλι Γκλάντστοουν

scorsese press

Η Λίλι Γκλάντστοουν για το πώς βρήκε την ηρωίδα της Δεν ήθελα η Μόλι να εξηγεί πολλά. Να αφηγείται επεξηγηματικά την ιστορία του λαού της. Σέβομαι πολύ το κοινό για να κάνω κάτι τέτοιο. Μου άρεσε πολύ όπως ήταν γραμμένη σιωπηλή, δυνατή, στωική. Ηθελα να την ερμηνεύσω ως απόσταγμα. Ολων των ιστοριών που έχω ακούσει για την οικογένειά μου, για τη δυνατή γιαγιά μου. Ολων των ιστοριών, όλων των γιαγιάδων της φυλής μου. Ανοιξα τα αυτιά μου κι άκουσα κι εγώ. Δεν την βρήκα την Μόλι. Με βρήκε εκείνη.

Τι τράβηξε τον Μάρτιν Σκορσέζε στη φυλή Οσέιτζ; Οταν μιλάς με τους ανθρώπους της φυλής των Οσέιτζ συγκινείσαι. Λένε μια προσευχή ή βγάζουν έναν λόγο και καταλαβαίνεις ποιες είναι οι αξίες τους κι εκεί υποκλίνεσαι. Ο τρόπος που μιλάνε για την αγάπη, την ηθική, την αξιοπρέπεια. Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνω ακόμα μία ταινία, όπου οι λευκοί του FBI έρχονται και σώζουν τον κόσμο. Ηθελα το φόκους να είναι στους Οσέιτζ. Και τις αξίες τους. Για αυτό μελέτησα πάρα πολύ. Και άνοιξα τα αυτιά μου.

Τι εγγυήσεις έδωσε ο Σκορσέζε στους ανθρώπους της φυλής Οσέιτζ;

Αρχηγός Ορθια Αρκούδα: Τον ρώτησα πώς θα αφηγηθεί αυτή την ιστορία. Και μου είπε ότι αυτό που τον ενδιαφέρει θα είναι η εμπιστοσύνη και η προδοσία της εμπιστοσύνης. Θέλει να μιλήσει για την εμπιστοσύνη της Μόλι στον Ερνεστ και πώς εκείνος την πρόδωσε. Για την εμπιστοσύνη των ανθρώπων μου στους λευκούς και πώς τους πρόδωσαν. Ετσι είναι. Σπουδαίο πράγμα η εμπιστοσύνη.

Δεν χρειαζόμουν άλλη εγγύηση. Τον άκουσα να μου εξηγεί την ταινία και τις προθέσεις του. Μου είπε, θέλουμε να κάνουμε μία ταινία που οι Οσέιτζ θα είναι περήφανοι. Θα πούμε μία ταινία μέσα από τα μάτια της Μόλι. Θα κάνουμε τα γυρίσματα εδώ. Δε θα χρησιμοποιήσουμε μόνο ανθρώπους της φυλής ως κομπάρσους. Θα τους προσλάβουμε σε θέσεις κλειδιά στο συνεργείο. Θα γυρίσουμε σκηνές που θα ακούγεται η γλώσσα σας. Πώς να μην τον εμπιστευτείς; Και τα έκανε όλα όσα υποσχέθηκε.

Εχουν ειπωθεί πολλά για την μπαναλιτέ του κακού - το είδαμε με τον πρόσφατο Πρόεδρο, δεν θα πω το όνομά του. Κι αυτός ήταν βλάκας. Φανταστείτε με κάποιον έξυπνο! Και υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα τον υποστηρίζουν. Διάβαζα ότι και τον χαρακτήρα μου υπήρχαν Ινδιάνοι που τον πίστευαν ως ευεργέτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Πήγαν και στην κηδεία του...» | Ρόμπερτ Ντε Νίρο

scorsese press

Πώς εξηγεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο το κακό που συμβολίζει ο ήρωάς του; Ως άνθρωπος, δεν καταλαβαίνω πολλά για τον χαρακτήρα μου. Ομως πόσο πραγματικά καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους; Είναι γοητευτικός, έχει κάποιες καλές πλευρές, αγαπάει την οικογένειά του και ταυτόχρονα είναι αδίστακτος και προδίδει τους πάντες. Ισως γιατί νιώθει υπεροχή. Αυτή τη λευκή υπεροχή. Νιώθει ότι του ανήκει ο κόσμος. Με΄τα το περιστατικό του Τζορτζ Φλόιντ καταλάβαμε πολλά για τον συστημικό ρατσισμό. Καλό θα ήταν λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί καραδοκεί παντού. Εχουν ειπωθεί πολλά για την μπαναλιτέ του κακού - το είδαμε με τον πρόσφατο Πρόεδρο, δεν θα πω το όνομά του. Κι αυτός ήταν βλάκας. Φανταστείτε με κάποιον έξυπνο! Και υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα τον υποστηρίζουν. Διάβαζα ότι και τον χαρακτήρα μου υπήρχαν Ινδιάνοι που τον πίστευαν ως ευεργέτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Πήγαν και στην κηδεία του...

Η μέθοδος του Μπόμπι δεν υπήρξε μόνο πηγή έμπνευσης. Υπήρξε χάρτης για να ακολουθήσουμε τα χνάρια του μια ολόκληρη γενιά ηθοποιών...» | Λεονάρντο Ντι Κάπριο

scorsese press

Τι αγαπά ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ως δεύτερη γενιά πρωταγωνιστών του στον Σκορσέζε και τι στον Ντε Νίρο (Σκάει στα γέλια, ο Σκορσέζε ντρέπεται) Δύσκολο να σας απαντήσω. Είναι πάρα πολλά. Το πείσμα του Μάρτιν να θέλει να πει ειλικρινά αυτές τις ιστορίες. Η αγάπη του, το πάθος του για το σινεμά, οι αναφορές του στους σπουδαίους του παρελθόντος που τις εισάγει και στο δικό του σπουδαίο έργο. Οπως όλοι σας, έτσι κι εγώ, στέκομαι συνεχώς με δέος απέναντί του. Αλλά κι ο Μπόμπι, η υποκριτική του, η διαδικασία του, η στάση του - δεν ήταν μόνο πηγή έμπνευσης, υπήρξε ο χάρτης για να ακολουθήσουμε τα χνάρια του μια ολόκληρη γενιά ηθοποιών.


scorsese press

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.