Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2023: Οταν ο Χάρισον Φορντ βούρκωσε και σταμάτησε τη συνέντευξη Τύπου

στα 10

Με διαολεμένο χιούμορ (εφάμιλλο του Ιντι) αλλά κι ένα μόνιμο βούρκωμα όταν μιλούσε για το πόσο αγαπά τη δουλειά του, ο Χάρισον Φορντ συγκίνησε. Το Flix στη συνέντευξη Τύπου του «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου»

Κάννες 2023: Οταν ο Χάρισον Φορντ βούρκωσε και σταμάτησε τη συνέντευξη Τύπου

Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου του «Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου». Ο Χάρισον Φορντ κάθισε στο πάνελ δίπλα στον σκηνοθέτη του Τζέιμς Μάνγκολντ, τους συμπρωταγωνιστές του Μαντς Μίκελσεν, Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ, Mπόιντ Χόλμπρουκ, τον πιτσιρικά Ιθαν Ισιντορ, και τους παραγωγούς της ταινίας Καθλιν Κένεντι και Φρανκ Μάρσαλ.

Φυσικά όλοι περιμέναμε αυτόν - πάνω από όλους. Και δεν απογοήτευσε. Απλόχερα μοίραζε ατάκες - για την ηλικία του («δεν είναι ολοφάνερο γιατί ο Ιντιάνα πρέπει να σταματήσει;»), για το ακόμα καλογυμνασμένο του σώμα («σας ευχαριστώ που το προσέξατε»), αλλά ταυτόχρονα δεν δίσταζε να δείξει δημόσια, απλόχερα κι έντονα τη συγκίνησή του. Βούρκωσε σε αρκετές στιγμές της συνέντευξης. Κάθε φορά που μιλούσε για την καριέρα του, την πορεία του, πόσο τυχερός υπήρξε να του δοθούν αυτές οι ευκαιρίες, ο Φορντ σταματούσε να μιλάει, έπινε νερό, προσπαθούσε να καθαρίσει τον κόμπο από τον λαιμό του.

Διαβάστε εδώ την κριτική του Flix: Κάννες 2023: Ιντι, το παρελθόν σού ανήκει! (το παρόν, όχι τόσο...)

Για παράδειγμα, όταν έπρεπε να απαντήσει πώς αισθάνθηκε χθες το βράδυ, όταν παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα και το φεστιβάλ του είχε ετοιμάσει ένα βίντεο αφιερωμένο στο σύνολο του έργου του.

Δεν μπορώ να το περιγράψω. Ενιωσα (τα χάνει, γελάει) ούτε ξέρω. Είναι καταπληκτικό να βλέπει κανείς ένα βίντεο με όλη την καριέρα του. Η ζωή μου πέρασε μπροστά από τα μάτια μου. Η ζεστασιά του φεστιβάλ, η αίσθηση της κοινότητας, με καλωσόρισε με αυτό το βραβείο. Και τα συναισθήματά μου είναι απερίγραπτα.»

ford

Διαβάστε εδώ τις κυριότερες στιγμές της συνέντευξης Τύπου:

Δίστασε ο Τζέιμς Μάνγκολντ όταν τού έγινε η πρόταση; «Αρχικά ναι, δίστασα. Είναι υπέροχη η τιμή, αλλά πολύ βαριά και η ευθύνη. Υπάρχουν τόσες, και τόσο μεγάλες, προσδοκίες που το ξέρεις από την αρχή: δεν μπορείς να ευχαριστήσεις όλο το κοινό. Ηξερα ότι έπρεπε να βρω μία ιστορία που να τους δικαιώσει. Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι ότι μπαίνοντας στην ομάδα του franchise, μπήκα και στην οικογένεια του Ιντιάνα. Ημουν παιδί όταν είδα την πρώτη ταινία και έχει συντελέσει στο όνειρό μου: να γίνω σκηνοθέτης. Οπότε, πάνω από όλα, μού δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τους ήρωές μου....»

Πώς ένιωσαν όταν κατάλαβαν ότι θα γίνουν κομμάτι της μυθολογίας του Ιντιάνα Τζόουνς;

Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ: Η εμπειρία του να δουλέψω εγώ σε μια τέτοια ταινία ήταν συγκλονιστική. Από μόνη της μία blockbuster περιπέτεια. Είχαμε στα χέρια μας ένα καταπληκτικό σενάριο, γιατί όντως είναι πολύ αγχωτικό να επιχειρείς να μπεις σε αυτό το σύμπαν. Να θέλεις να διεκδικήσεις ένα μικρό κομμάτι της μυθολογίας. Αλλά γνωρίζοντας την ομάδα, καθησυχάστηκα. Το να είσαι μέρος της συμμορίας σε ξεαγχώνει. Γιατί, πιστέψτε με, κανείς απέξω δεν καταλαβαίνει πόσο τεράστιο franchise είναι αυτό.

Indy

Μαντς Μίκελσεν: Ημουν 15 χρονών όταν είδα την πρώτη ταινία μαζί με τον αδελφό μου. Το κεφάλι μου ανατινάχτηκε. Πολύ πριν θελήσω να γίνω ηθοποιός ήθελα να γίνω ο Ιντιάνα Τζόουνς. Είναι εκπληκτικό πώς όλοι λατρεύουν τον Ιντιάνα, σε όλο τον κόσμο. Ολοι τον αγαπάμε. Ολοι. Είναι πονηρός, λέει ψέματα, κλέβει - όλοι θέλουμε να γίνουμε αυτός. Οπότε ναι, όταν μου είπαν ότι θα γίνω μέρος του franchise, καταχάρηκα...

Πώς ήθελε να δει ο Χάρισον Φορντ τον ήρωα σ' αυτή τη φάση της ζωής του; Ηθελα να δω μια καλή ταινία. Μια καλή ιστορία. Ηθελα να δω αυτό τον άντρα να κουβαλάει το βάρος της ζωής στους ώμους του. Ηθελα να έχει βαθιές σχέσεις με τους ανθρώπους δίπλα του. Και νομίζω ότι όλα όσα ήθελα να γίνουν, έγιναν και με το παραπάνω: είχα τον Τζέιμς, καταπληκτικό σενάριο και υπέροχους ηθοποιούς. Ηρθαν όλοι να με βοηθήσουν στα γεράματά μου. Αγαπώ τη δουλειά μου. Αγαπώ να λέω ιστορίες. Και θέλω να συνεχίσω.

Indy

Τι απαίτησε ο Φορντ από τον Μάνγκολντ: Πρώτα από όλα είναι ηθοποιός. Και αναζητά το λόγο που ο ήρωάς του θα μας πει αυτή την νέα ιστορία. Ηθελε να ξέρει ότι αξίζει τον κόπο να ειπωθεί αυτή η ιστορία. Ο Χάρισον είναι καλλιτέχνης. Κι αυτό τον απασχολεί περισσότερο από όλα.

Τι είπε ο Φορντ για τον Μάνγκολντ:. Αγαπώ τον Τζέιμς. Ηξερα τις ταινίες του. Αγαπούσα τις ταινίες του. Αλλά δεν ήξερα τον ίδιο. Τώρα μπορώ να το βεβαιώσω: μπορεί να έχει μεγάλο ταλέντο, αλλά δεν είναι αυτό το μυστικό του. Το μυστικό του είναι ότι δεν σταματά ποτέ. Δεν σταματά να δουλεύει. Ακούραστα. Για αυτό κι έκανε πολλά παραπάνω από το να ακολουθήσει απλώς τα ίχνη του Στίβεν. Εκανε μία δική του καταπληκτική ταινία.

Indy

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο για την Φίμπι Γουόλερ-Μπριτζ στο να γυρίσει ένα action film; Λάτρεψα τις σκηνές πάλης. Λάτρεψα στα σταντς. Ποτέ δεν ήξερα ότι το είχα μέσα μου. Υπάρχει κάτι πολύ απελευθερωτικό στο να δουλεύεις με το σώμα σου ως ηθοποιός. Ω, το πιο δύσκολο από όλα ήταν σίγουρα... τα ελληνικά!

Ζήτησε ο Μάνγκολντ τη συμβουλή του Στίβεν Σπίλμπεργκ; Ναι. Και πριν και κατά τη διάρκεια και μετά. Σε όλα τα στάδια επικοινωνούσα με τον Σπίλμπεργκ. Ενιωθα τεράστια ευθύνη. Είναι μία δημιουργία του και υπάρχει μεγάλη συναισθηματική εξάρτηση - πέρα από όλα τα άλλα. Ολη μου τη ζωή κάνω ταινίες και έχω μάθει ένα πράγμα: ό,τι κι αν έχεις κάνει στο παρελθόν πρέπει να το ξεχάσεις. Πρέπει να συνεργαστείς με την νέα σου ομάδα και να κάνεις το καλύτερο. Αφεντικό σου είναι η ταινία. Και πρέπει να υπηρετήσεις όλα όσα απαιτεί.

Indy

Ο Ιντιάνα Τζόουνς πιστεύει στα μαθηματικά, την επιστήμη. Ο Φορντ, πιστεύει στην μαγεία του σινεμά; Νομίζω ότι δε θέλεις να ξεχωρίσεις τα μαθηματικά από την μαγεία του σινεμά. Βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Οταν έχεις τέτοιους συνεργάτες, όλα ενώνονται μαζί και η μαγεία γίνεται πραγματικότητα. Μπορεί να είναι απαραίτητη για τη δουλειά μας η μαθηματική εξίσωση που δένει ένα σενάριο σε ταινία, αλλά το ίδιο το σινεμά, η συνεργασία της κατασκευής του φέρνει τη μαγεία. Οι ταινίες, όταν λειτουργούν, είναι μαγικές. Οταν όχι, είναι εφιάλτης. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ ηθοποιούς να προσφέρουν τόσα πολλά ο ένας στον άλλον (βουρκώνει).

Γιατί επιμένει ότι δεν μπορεί να κάνει ακόμα έναν Ιντιάνα Τζόουνς; Δεν είναι προφανές; (σκάει στα γέλια) Πρέπει να ξεκουραστώ και λίγο. Αλλά αγαπώ τη δουλειά. Αγαπώ τι έχει φέρει ο Ιντι στη ζωή μου.

Εχει μετανιώσει για κάποιο ρόλο στην καριέρα του που δεν δέχθηκε να παίξει; Δεν μετανιώνω για τίποτα. Αν κάτι είναι να συμβεί, συμβαίνει. Αλλιώς δεν έπρεπε έτσι κι αλλιώς...

Indy

Πώς διατηρείται τόσο... χοτ; (ο ίδιος απλά ευχαριστεί πολύ που το προσέξαμε, αλλά αφήνει τον Μαντς Μίκελσεν να απαντήσει): Την πρώτη φορά που είχαμε νυχτερινό γύρισμα, τελειώσαμε στις 5 το πρωί και ήμασταν όλοι πτώματα. Ο Χάρισον πήρε το ποδήλατό του και έκανε προπόνηση για 50 χιλιόμετρα.

Νιώθει τυχερός; Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι ταλαντούχοι ηθοποιοί που δεν τα καταφέρνουν ποτέ. Είναι δυστυχώς αλήθεια. Οι ηθοποιοί είναι πολύ δυστυχισμένοι όταν δεν βρίσκουν δουλειά. Και για να βρουν δουλειά πρέπει να σταθούν και τυχεροί. Το πέρασα κι εγώ στην αρχή. Εμαθα μια τέχνη - έγινα ξυλουργός. Αλλά στάθηκα τυχερός. Πιστέψτε με το ξέρω: στάθηκα τυχερός. Ομως αυτό με κράτησε ταπεινό. Η χαρά μας πηγάζει από την ίδια τη δουλειά μας. Τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Η μεγαλύτερη τύχη μου ήταν ότι συνεργάστηκα με τόσους ταλαντούχους ανθρώπους στην πορεία της καριέρας μου.

Πώς ένιωσε που είδε τον εαυτό του νέο, λόγω των ειδικών εφέ; Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ. Για μένα η πρώτη σεκάνς ήταν πολύ ρεαλιστική. Αναγνώρισα πράγματι το πρόσωπό μου. Δεν αισθάνθηκα ότι κάποιος έκανε φώτοσοπ. Θα ήταν μόνο ένα τρικ, αν δεν υπήρχε λόγος να γίνει, αν δεν το απαιτούσε η ιστορία. Χάρηκα που είναι αληθινό - και δεν εννοώ ως εικόνα, αλλά συναισθηματικά. Πάντως δεν κοίταξα τον εαυτό μου νέο και είπα "αχ γιατί να μην είμαι νέος". Δεν θέλω. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ηλικία μου. Χαίρομαι που δεν έχω πεθάνει... (γέλια)

Τι έχει κρατήσει από το σετ; Το καπέλο; Ναι έχω το καπέλο. Αλλά όχι δεν αισθάνομαι νοσταλγία. Η εμπειρία των γυρισμάτων κάθε ταινίας, οι αναμνήσεις μου, αυτά έχουν σημασία. Αυτά θέλω να κρατήσω για πάντα. Οχι τα πράγματα.


Indy

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.