Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2023: Το «How to Have Sex» είναι πιο ευαίσθητο από τον τίτλο του

στα 10

Το ντεμπούτο τής Βρετανίδας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ, συμπαραγωγή της ελληνικής Heretic, γυρισμένο στα Μάλια της Κρήτης, δίνει ένα σύγχρονο, ιδρωμένο ορισμό της ερωτικής συναίνεσης.

Κάννες 2023: Το «How to Have Sex» είναι πιο ευαίσθητο από τον τίτλο του

Το πιο... οργασμικό, καλύτερα μετ-οργασμικό, πλάνο του «How to Have Sex» δεν έχει καν την υπόνοια του σεξ. Μέρα, στα Μάλια, όταν ακόμα όλοι κοιμούνται μετά από τα αλλεπάλληλα ξενύχτια, η κάμερα περιπλανιέται στον κεντρικό δρόμο: κλειστά μαγαζιά, ταμπέλες σβηστές στα μπαρ και τα φαστφουντάδικα, κανένας άνθρωπος, μόνο χαρτιά και μπουκάλια πεταμένα να σιγοκουνιούνται από το καλοκαιρινό αεράκι. Μετά το σεξ, ύπνος. Μετά το ξόδεμα, αυτοσυντήρηση. Μετά τη μάχη, ανασύνταξη.

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Τρεις Αγγλίδες φιλενάδες γύρω στα είκοσι και κάτι, η Τάρα, η Σκάι και η Εμ, φτάνουν στα Μάλια για λίγες μέρες καλοκαιρινών διακοπών, περιμένοντας τ' αποτελέσματα των σπουδαστικών εξετάσεών τους. Σίγουρα θα περάσουν τέλεια. Σίγουρα θα είναι οι καλύτερες διακοπές της ζωής τους. Σίγουρα θα πιουν άπειρα και θα χορέψουν σα να μην υπάρχει αύριο. Σίγουρα θα γνωρίσουν αγόρια και κορίτσια, σίγουρα θα κάνουν άφθονο σεξ. Ακόμα κι η Τάρα, η μοναδική από τις τρεις που είναι ακόμα παρθένα. Σ' αυτές τις διακοπές, επιτέλους, θα το κάνει. Σίγουρα. Ακόμα κι αν δεν το θέλει.

how to have sex

Παρότι νεόκοπη σκηνοθέτης, η Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ καταφέρνει να γεμίσει την ταινία της εκρηκτική ενέργεια. Οι εικοσάχρονοι που δεν έχουν καμιά ευθύνη, παρά μόνο να περάσουν καλά για ν' αξίζουν οι διακοπές, που πίνουν ασταμάτητα, από ποτήρια και μπουκάλια, με μίνι διαλείμματα μόνο και μόνο για να μπορέσουν να ξαναπιούν. Που χορεύουν δυνατά και γνωρίζονται με όλους και πηδιούνται ανελέητα και αφήνουν τα σφιχτά, πρόθυμα κορμιά τους να καούν στον ήλιο ή να ιδρώσουν στα κλαμπ, βρίσκουν στην ταινία μια έκφραση πηγαία κι αυθεντική, ένα ξόδεμα απελπιστικό αλλά και απελπιστικά ερωτικό.

Οχι όλοι - κι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ταινίας. Υπάρχουν κι εκείνοι που χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο. Που δεν λένε ναι, χωρίς να πουν και όχι, που νιώθουν τα «πρέπει» των φίλων τους να τους πιέζουν ως τα όριά τους, ή την ευκολία των υπόλοιπων ως δική τους υστέρηση. Που θα κάνουν, λοιπόν, σεξ, προσπαθώντας να μάθουν πώς, χωρίς να το αρνηθούν, αλλά χωρίς στ' αλήθεια να το θέλουν. Κι αυτή η έλλειψη συγκατάθεσης όταν δεν έχει γίνει καταφανής επίθεση, είναι η γκρίζα ζώνη η τόσο οικεία που κάνει την ταινία καίρια και ζωντανή. Μαζί με τα απίθανα μικροσκοπικά ρούχα, τη μουσική που βαράει, την καλοκαιρινή κόπωση και το μόνιμο hangover. Μια μικρή αλλά ουσιαστική ταινία, μια φωτογενής αλήθεια για όσα... φοβόσουν να ρωτήσεις.

Το 76ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 16 μέχρι και τις 27 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Αναζητήστε όλα τα άρθρα για το Φεστιβάλ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.