Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2022: Ο Ρούμπεν Εστλουντ μιλάει στο Flix για τον εμετό του καπιταλισμού

στα 10

Ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα μάς αποκαλύπτει πώς εμπνεύστηκε την κόντρα κομμουνισμού και καπιταλισμού στην «εμετική» σεκάνς της ταινίας του. Από τα Κυριακάτικα τραπέζια της οικογένειάς του.

Κάννες 2022: Ο Ρούμπεν Εστλουντ μιλάει στο Flix για τον εμετό του καπιταλισμού

Ο Ρούμπεν Εστλουντ γνώρισε τον απόλυτο θρίαμβο κερδίζοντας τον Χρυσό Φοίνικα με το «Triangle of Sadness», μία ελληνική συμπαραγωγή (Heretic) που γυρίστηκε στην Ελλάδα.

Ο Εστλουντ μπήκε στο κλειστό κλαμπ των σκηνοθετών που έχουν κερδίζει δύο Χρυσούς Φοίνικες στην καριέρα τους - εκείνος μάλιστα το έκανε με δύο συνεχόμενες συμμετοχές στο διαγωνιστικό: με το «Τετράγωνο» του 2017 και σήμερα με το «Τρίγωνο (της Θλίψης)».

Καθόλου παράξενο η επιτροπή του πολιτικοποιημένου Βενσάν Λαντόν να δίνει το μεγάλο βραβείο σε μία ταινία που σατιρίζει την παρακμή του καπιταλισμού, κάτι που ο Εστλουντ όχι μόνο ήθελε να διακωμωδήσει, αλλά να το τραβήξει και στα άκρα.

Το 75ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

estlund

Εστησε λοιπόν μία σεκάνς δείπνου στην θαλαμηγό της Χριστίνας Ωνάση, όπου μία τρικυμία κάνει τους πάντες να ξερνάνε, ενώ ο αμερικανός καπετάνιος (και προφανώς κομμουνιστής) υπερασπίζεται τις μαρξιστικές αξίες απέναντι στις αρχές του Θατσερικού φιλελευθερισμού, με τις οποίες συντάσσεται ένας Ρώσος επιχειρηματίας επιβάτης. Οι κόντρα χαρακτήρες, ο σουρεαλισμός της σκηνής που συνδέεται με έναν συλλογικό εμετό και οι παράνοια ενός γιοτ που βυθίζεται δίνουν στην σεκάνς την πρώτη ύλη για μία ξέφρενη κωμωδία.

Από που όμως εμπνεύστηκε αυτή την κόντρα ο Εστλουντ;

Οικογενειακά τραπέζια «Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που η πολιτική ήταν πάντα κεντρικό θέμα των συζητήσεών μας. Ο μεγάλος μου αδελφός είναι δεξιός, συντηρητικός. Η μητέρα μου είναι κομμουνίστρια. Μπορώ να σας πω ότι τα οικογενειακά μας τραπέζια έχουν μεγάλο ενδιαφέρον (γελάει). Μέχρι να έρθει η ώρα του γλυκού έχουν συγκρουστεί και καταρρεύσει οι μεγάλες πολιτικές ιδεολογίες του 20ου αιώνα. Οπότε, ναι, η σύγκρουση του Αμερικανού κομμουνιστή καπετάνιου και του Ρώσου ολιγάρχη είναι εμπνευσμένη από τα οικογενειακά μας κυριακάτικα τραπέζια. Απλώς όλα είναι πιο τραβηγμένα και σίγουρα η ειρωνία ότι διαδραματίζεται σ' ένα γιοτ εκατομμυρίων ελπίζω να μην πέφτει στο κενό....»

estlund

Δεν υπάρχει καλός φτωχός και κακός πλούσιος «Εκατομμυριούχοι έχουν βάλει χρήματα σε αυτή την ταινία. Τους πρότεινα το concept και ξετρελάθηκαν. Την είδαν και ξετρελάθηκαν. Είναι απόλαυση να βλέπεις πολύ πλούσιους να γελάνε με την ατάκα "σταματήστε τις μαλακίες κι επιτέλους πληρώστε φόρους". Υπάρχει μία παρανόηση που κυριαρχεί στις κοινωνίες μας. Το αφήγημα ότι οι φτωχοί είναι εξορισμού καλοί άνθρωποι και οι πλούσιοι είναι ντε φάκτο διαβολικοί. Αυτό είναι πάρα πολύ απλοϊκό, όπως καταλαβαίνετε. Υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι που έχουν λεφτά και μεγάλες επιχειρήσεις και φέρονται τίμια στους εργαζόμενούς τους. Υπάρχουν φτωχοί που σε μαχαιρώνουν πισώπλατα στην πρώτη ευκαιρία. Προσπαθώ να κρατώ μία ανοικτή σκέψη και να μη χαρακτηρίζω με γενικότητες τους ανθρώπους...»

estlund

Το Χόλιγουντ είναι μία ξεκάθαρα καπιταλιστική μπίζνα «Φυσικά και το Χόλιγουντ κινείται με τους κανόνες του καπιταλισμού. Τα στούντιο δεν θα δώσουν σ' έναν Ευρωπαίο χρήματα αν δεν έχει κλειδώσει έναν μεγάλο σταρ για την ταινία. Ή, μάλλον, παλιά ήθελαν μόνο έναν. Τώρα λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού, θέλουν δύο ή και τρεις. Εγώ όμως δεν μπορώ να δουλέψω έτσι. Μ' αρέσει ο τρόπος που κάνω κάστινγκ. Θέλω να επιλέγω τον ηθοποιό που μου έκανε κλικ στις ακροάσεις. Κι όχι να ακολουθώ τα καπρίτσια των μετόχων...» 

estlund

Στην Ελλάδα, νοικιάζονται και τα βράχια «Στα γυρίσματα στην Ελλάδα συνάντησα την πιο αστεία μορφή διάχυσης του καπιταλισμού. Στην Χιλιαδού στην Εύβοια, όπου γυρίστηκε η ταινία, υπάρχουν σπηλιές. Μία από αυτές την νοικιάζουν στο Airbnb...»

Το «Triangle of Sadness» θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο από την Feelgood Entertainment και τότε θα διαβάσετε ολόκληρη την πολύ ενδιαφέρουσα και απολαυστική συνέντευξη με τον Ρούμπεν Εστλουντ.

Το 75ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 28 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.