Φεστιβάλ / Βραβεία

H αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στην Ανιές Βαρντά

στα 10

Με μια φωτογραφία από την 26χρονη Ανιές Βαρντά στα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας, «La Pointe Courte», το Φεστιβάλ Καννών αποχαιρετά τη μεγάλη δημιουργό και δίνει το στίγμα του για το ρόλο του στην ενδυνάμωση των γυναικών στη βιομηχανία.

H αφίσα του 72ου Φεστιβάλ Καννών αφιερώνει στην Ανιές Βαρντά

«Αβαν γκαρντ αλλά δημοφιλείς, προσωπικές αλλά οικουμενικές, οι ταινίες της Ανιές Βαρντά άνοιξαν το δρόμο. Και έτσι, στην κορυφή της πυραμίδας, ατενίζοντας την παραλία των Καννών, νεαρή και αιώνια, η Ανιές Βαρντά θα είναι το φως που θα μας εμπνέει και θα μας οδηγεί στην 72η έκδοση του Φεστιβάλ.»

Με αυτά τα λόγια κλείνει το σημείωμα που συνοδεύει την επίσημη κυκλοφορία της αφίσας του 72ου Φεστιβάλ Καννών, αφιερωμένη νομοτελειακά στην Ανιές Βαρντά. Με μια φωτογραφία από τα γυρίσματα της πρώτης της ταινίας, «La Pointe Courte», στη Νότια Γαλλία.

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.

Cannes 2019 Poster

Η Ανιές Βαρντά δίνει λοιπόν το στίγμα στο φετινό Φεστιβάλ, για την έντονη προσωπικότητά της, αλλά και για το γεγονός ότι υπήρξε μια γυναίκα σκηνοθέτης μέσα σε μια βιομηχανία (και ένα ρεύμα σαν αυτό της νουβέλ βαγκ) που ήταν και παραμένει ανδροκρατούμενο.

Η σημείωση του Φεστιβάλ Καννών είναι ενδεικτική της συζήτησης περί γυναικών δημιουργών που όλοι αναμένουν να δουν τον αριθμό συμμετοχών που θα έχουν φέτος στη διοργάνωση: «Οπως της άρεσε να σημειώνει, η Ανιές Βαρντά δεν είναι μια γυναίκα δημιουργός. Η Ανιές Βαρντά είναι μια δημιουργός. Παρουσιάσε συχνά στο Φεστιβάλ τις ταινίες της - 13 ταινίες στο Επίσημο Πρόγραμμα. Ηταν επίσης μέλος της επιτροπής το 2005 και πρόεδρος της επιτροπής για το Camera d' or το 2013. Οταν έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα το 2015 τον αφιέρωσε «σε όλους τους θαρραλέους και εφευρετικούς κινηματογραφιστές, αυτούς που δημιουργούν πρωτότυπο σινεμά, είτε μυθοπλασίας είτε ντοκιμαντέρ, που δεν είναι στα φώτα της διασημότητας, αλλά που συνεχίζουν.»

Δείτε εδώ και την αυθεντική φωτογραφία από τα γυρίσματα του «La Pointe Courte»:

Cannes poster

Το 72ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.