Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Στο «Mimosas» του Ολιβερ Λαξ το μεγάλο βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής

στα 10

H 55η Εβδομάδα Κριτικής - το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ για τους νέους δημιουργούς - ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων της σε ταινίες που θα ακούσουμε σίγουρα μέσα στη χρονιά.

Κάννες 2016: Στο «Mimosas» του Ολιβερ Λαξ το μεγάλο βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής
Σκηνή από το «Mimosas», τον μεγάλο νικητή της φετινής 55ης Εβδομάδας Κριτικής

H Εβδομάδα Κριτικής, το παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών που περιλαμβάνει αυστηρά πρώτες ή δεύτερες ταινίες δημιουργών απ' όλον τον κόσμο, γιόρτασε φέτος τα 55 της χρόνια με ένα εκλεκτικό πρόγραμμα, έμφαση στις μικρού μήκους ταινίες (αναμεσά τους και το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη) και την υπόσχεση πως θα συνεχίσει να προτείνει τους δημιουργούς του μέλλοντος όπως κάθε εδώ και μισό αιώνα.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της να κοσμήσει τη φετινή της αφίσα η Τζέσικα Τσαστέιν που πρωταγωνιστούσε στο «Take Shelter» του Τζεφ Νίκολς που είχε προβληθεί στην Εβδομάδα Κριτικής - για να βρίσκεται σήμερα στο Διαγωνιστικό των Καννών (με το «Loving») και η Τσαστέιν ανάμεσα στις μεγάλες νέες σταρ της εποχής μας.

Θυμηθείτε: Κάννες 2016: Δείτε όλες τις μικρού μήκους ταινίες της Εβδομάδας Κριτικής... από το σπίτι σας!

Semaine de la Critique 2016 Poster

Τα βραβεία της 55ης Εβδομάδας Κριτικής απονεμήθηκαν σε ταινίες που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στη χρονιά που ακολουθεί, ενώ συγκρατήστε τα ονόματα των νέων δημιουργών γιατί θα τους ξανασυναντήσουμε σίγουρα στο μέλλον.

Mimosas 607

Μεγάλο Βραβείο Nespresso: «Mimosas» του Ολιβερ Λαξ (Ισπανία/Μαρόκο/Γαλλία/Κατάρ) / Δεύτερη ταινία του Ισπανού Ολιβερ Λαξ, το «Mimosas» αφηγείται την ιστορία δύο οδηγών καραβανιού που πρέπει να μεταφέρουν έναν ετοιμοθάνατο Σεΐχη μέσα από την έρημο του Μαρόκο. Η τελευταία του επιθυμία είναι να ταφεί κοντά στην οικογένειά του, αλλά ο θάνατος έχει άλλα σχέδια και οι δύο οδηγοί θα αναγκαστούν να σύρουν το πτώμα του μέχρι τον τελικό προορισμό του.

Diamond Island 607

Βραβείο SACD: Diamond Island του Ντάβι Τσου (Καμπότζη/Γαλλία/Γερμανία/Ταϊλάνδη/Κατάρ) / Ενα 18χρονο αγόρι φεύγει από το χωριό του για να δουλέψει στα εργοτάξια του Diamond Island, ενός σχεδίου για έναν μοντέρνο παράδεισο για πλούσιους στην Καμπότζη του μέλλοντος. Εκεί θα ανακαλύψει τον αδελφό του που χάθηκε πέντε χρόνια πριν, ο οποίος και θα τον μυήσει στην πραγματική ζωή.

One Week and a Day 607

Βραβείο Διανομής Gan Foundation: One Week and a Day του Ασάφ Πολόνσκι (Ισραήλ)** / Οταν ο Εγιάλ συμπληρώνει την παραδοσιακή εβδομάδα θρήνου για τον χαμένο γιο του, η συζυγός του τον πιέζει να επιστρέψει στην καθημερινή του ρουτίνα. Αυτός θα δημιουργήσει μια παράξενη σχέση με έναν νεαρό γειτονά του, ανακαλύπτοντας τη ζωή από την αρχή.

Album 607

Βραβείο France 4 Visionary: Album de Famille του Μεχμέτ Καν Μέρτογλου (Τουρκία/Γαλλία/Ρουμανία) / Ενα ζευγάρι στα 30 του χρόνια ετοιμάζεται να βγάλει μια ψεύτικη φωτογραφία εγκυμοσύνης προκειμένου να αποδείξουν το βιολογικό δεσμό τους με το παιδί που πρόκειται να υιοθετήσουν.

In the Year of Monkey 607

Βραβείο Leica Cine Discovery για Μικρού Μήκους Ταινία: In the Year of Monkey του Ρέγκας Μπανουτέζα (Ινδονησία) / H Ντιά οδηγεί τον Τζάρβο σε μια αποθήκη κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για φαγητό. Του λέει ότι χρειάζεται άμεσα χρήματα. Και προσφέρει στον Τζάρβο να δει τα γεννητικά της όργανα για 10.000 ρούπια. Δείτε εδώ το «In the Year of Monkey».

L' Enfance d' un Chef 607

Βραβείο Canal+ για Μικρού Μήκους Ταινία: Birth of a Leader του Αντουάν ντε Μπαρί (Γαλλία) / Ο Βενσάν, ένας 20χρονος επιτυχημένος ηθοποιός δέχεται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία της χρονιάς ως ο νεαρός Σαρλ ντε Γκολ. Την ίδια στιγμή οι γονείς του μετακομίζουν στο Ορλεάν, αφήνοντάς τον μόνο του στο σπίτι. Αυτά θα είναι τα πρώτα βήματα προς την ανεξαρτησία του. Δείτε εδώ το «Birth of a Leader».

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς