Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: Ο Ξαβιέ Ντολάν μιλάει στο Flix για το (προσωρινό) τέλος της καριέρας του

στα 10

Συναντήσαμε τον Ξαβιέ Ντολάν στις Κάννες, ακριβώς τη στιγμή που το «Mommy», η πέμπτη του ταινία μέσα σε πέντε χρόνια, μοιάζει με έναν από τους πιο ισχυρούς διεκδικητές του Χρυσού Φοίνικα. Και πριν τον ρωτήσει οποιοσδήποτε, ανακοίνωσε πως θα αργήσει πολύ να κάνει την επόμενη ταινία του.

Κάννες 2014: Ο Ξαβιέ Ντολάν μιλάει στο Flix για το (προσωρινό) τέλος της καριέρας του

Λίγους μόνο μήνες μετά τη συνάντηση μας στη Βενετία για το «Tom at the Farm» που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα, ο Ξαβιέ Ντολάν βρίσκεται ξανά απέναντί μας, στα 25 του χρόνια, για πρώτη φορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών και - σύμφωνα με τις κριτικές και το buzz που έχει πάρει το «Mommy» μέχρι στιγμής - ισχυρός διεκδικητής του Χρυσού Φοίνικα.

«Δεν μπορεί να είναι ο σκοπός της ζωής σου να πάρεις το Χρυσό Φοίνικα. Φυσικά και θα χαρώ αν συμβεί, αλλά μάλλον περισσότερο γιατί αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους της γενιάς μου. Θα αλλάξει κάτι στη ζωή μου; Θα αλλάξει κάτι στον τρόπο που κάνω ταινίες; Δεν το νομίζω. Σκοπός ενός καλλιτέχνη - και θα ήθελα να πιστεύω ότι είμαι ένας καλλιτέχνης - είναι να δουλεύει με άλλους καλλιτέχνες και να κάνει τόσο καλές ταινίες που να είναι συνεχώς υποψήφιες για το Χρυσό Φοίνικα.»

Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για το «Mommy» του Ξαβιέ Ντολάν.

2

Περίπου «King of the World», ο Ντολάν δεν παρέλειψε - όπως συνηθίζει - να αναφερθεί τουλάχιστον τρεις φορές μέσα σε μισή ώρα στον «Τιτανικό», την αγαπημένη του ταινία όλων των εποχών, αυτή που είχε αφίσα πάνω από το κρεβάτι του, αυτή που ενέπνευσε το όνομα του γάτου του (Τζακ Ντόσον) και αυτή στην οποία παίζει η αγαπημένη του ηθοποιός όλων των εποχών, η Κέιτ Γουίνσλετ. Αναζητήστε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook μερικές ακόμη «κρυφές» και φανερές αναφορές στον «Τιτανικό».

Ο γάτος του ήταν και μια από τις αφορμές για να ανακοινώσει - χωρίς σχεδόν να τον ρωτήσει κανείς από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν απέναντι του - πως το «Mommy» θα είναι το προσωρινό τέλος της καριέρας του.

«Δεν προλαβαίνω να δω την οικογένειά μου, δεν προλαβαίνω να έχω γκόμενο, δεν προλαβαίνω να φροντίσω τον γάτο μου που τον λένε Τζακ Ντόσον από τον "Τιτανικό", αν και πρόσφατα ανακάλυψα πως έχω αλλεργία στις γάτες... Δεν θα κάνω σύντομα άλλη ταινία. Θα προσπαθήσω να συνεχίσω τις σπουδές μου και να προετοιμάσω την επόμενη ταινία μου η οποία θα είναι μια μεγάλη ταινία, μάλλον στα αγγλικά. Εχω αρκετές ταινίες έτοιμες, γραμμένες που περιμένουν τη σειρά τους, αλλά δεν μπορώ να μπω σε προετοιμασία αμέσως όπως έκανα αυτά τα πέντε χρόνια. Και δεν μπορώ απλά να πάρω μια κάμερα και να αρχίσω να γυρνάω.»

2

[Ολόκληρη η συνέντευξη του Ξαβιέ Ντολάν θα δημοσιευτεί όταν το «Mommy» θα βγει στις ελληνικές αίθουσες από τη Weird Wave.]

Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 67ο Φεστιβάλ Καννών που φέτος διεξάγεται από τις 14 έως και τις 25 Μαΐου. Το Flix βρίσκεται εκεί και σας μεταφέρει συνεχώς ό,τι θα συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες.