Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2014: To Φεστιβάλ κλείνει... για μια χούφτα δόλαρια!

στα 10

Μια μόλις ημέρα πριν την επίσημη έναρξή του, το 67ο Φεστιβάλ Καννών ανακοινώνει την ταινία λήξης του: την αποκατεστημένη κόπια του «Για Μια Χούφτα Δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε σε παρουσίαση του πιο φανατικού της θαυμαστή, του Κουέντιν Ταραντίνο.

Κάννες 2014: To Φεστιβάλ κλείνει... για μια χούφτα δόλαρια!

Σε μια κίνηση που δεν μας έχει συνηθίσει, το Φεστιβάλ Καννών θα κλείσει την αυλαία του στις 24 Μαΐου (μια μέρα νωρίτερα φέτος λόγω των ευροεκλογών) όχι με μια παγκόσμια πρεμιέρα αλλά με την προβολή της αποκατεστημένης από την Ταινιοθήκη της Μπολόνια κόπια του «Για Μια Χούφτα Δολάρια» του Σέρτζιο Λεόνε, πενήντα ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του.

Την προβολή που θα ακολουθήσει την τελετή απονομής των βραβείων θα προλογίσει ο πιο φανατικός θαυμαστής της ταινίας που δεν είναι άλλος από τον Κουέντιν Ταραντίνο, τιμώντας έτσι έναν από τους δημιουργούς που, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος πολλές φορές, τον επηρέασαν περισσότερο στο έργο του.

Οπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ, η αποκατάσταση του «Για Μια Χούφτα Δολάρια» έγινε από την Ταινιοθήκη της Μπολόνια και την εταιρεία Unidis Jolly Film που ήταν και η αυθεντική εταιρεία παραγωγής και διανομής της ταινίας, με την ανάμειξη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ και του Film Foundation του Μάρτιν Σκορσέζε. Το εργαστήριο που ανέλαβε την τεχνική εργασία ήταν το Immagine Ritrovata και έγινε με την ψηφιοποιήση του αυθεντικού αρνητικού σε ανάλυση 4K. Ο διευθυντής φωτογραφίας Ενιο Γκουαρνέρι ήταν αυτό που επέβλεψε την ψηφιακή ρύθμιση των χρωμάτων, έχοντας ως αναφορά μια τυπωμένη κόπια της εποχής σε Technicolor. H ψηφιακή αποκατάσταση του ήχου έγινε εφικτή με δύο οπτικά αρνητικά της αγγλικής εκδοχής της ταινίας που ανήκουν στην Unidis Jolly Film και την MGM. Η προβολή είναι μια προσφορά της οικογένειας Παλαντίνο, της οικογένειας Λεόνε και της εταιρείας Unidis Jolly Film.

Η προβολή του «Για Μια Χούφτα Δολάρια» είχε ήδη ανακοινωθεί ως μέρος του φετινού τμήματος «Cannes Classics» (διαβάστε περισσότερα εδώ), αλλά τελικά κατάφερε να κερδίσει τη δική του θέση στο 67ο Φεστιβάλ κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το ετήσιο ερωτικό γράμμα των Καννών στο σινεμά.

Αν ήταν εδώ και ο Κλιντ Ιστγουντ με το «Jersey Boys» θα έκανε την εν λόγω προβολή... ανεκτίμητη!

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 67ο Φεστιβάλ Καννών στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.