«Για τη δημιουργία νέας ποιητικής έκφρασης στην αμερικανική τραγουδιστική παράδοση.»
Αυτή ήταν η αιτιολογία της Σουηδικής Ακαδημίας που σκέφτηκε out of the box και έδωσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2016 στον Μπομπ Ντίλαν, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι παράξενο αφού ο Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν δεν υπήρξε ποτέ κάτι λιγότερο από ένας πολύ μεγάλος ποιητής - και μαζί ίσως ένας από τους πολύ λίγους σπουδαίους εν ζωή τραγουδοποιούς του 20ου και του 21ου αιώνα.
Δείτε ακόμη: Like Dylan in the movies: 10+1 τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν σε σκηνές που αγαπήσαμε
Η Σάρα Ντάνιους, Γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας απευθύνεται σε όσους παραξενεύτηκαν: «Αν κοιτάξουμε πίσω, 5000 χρόνια, θα ανακαλύψουμε τον Ομηρο και τη Σαπφώ. Εγραψαν ποιητικά κείμενα που έμελλε να ερμηνευτούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Μπομπ Ντίλαν. Ακόμη διαβάζουμε Ομηρο και Σαπφώ και ακόμη το χαιρόμαστε. Για 54 χρόνια ο Ντίλαν έμεινε πιστός σε αυτό που κάνει, επανεφευρίσκοντας συνεχώς τον εαυτό του.
Δείτε ακόμη: «The Night We Called It a Day»: δείτε το νέο βίντεο του Μπομπ Ντίλαν, έναν ύμνο στο φιλμ νουάρ
Φυσικά, ο Μπομπ Ντίλαν είναι ο πρώτος τραγουδοποιός που παίρνει Νόμπελ Λογοτεχνίας. Επίσης είναι ο αριθμός 259 στη λίστα των Αμερικάνων που έχουν κερδίσει Νόμπελ, σε όλες τις κατηγορίες, ο ένατος που κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας και ο πρώτος μετά την Τόνι Μόρισον το 1993. Οι άλλοι οκτώ είναι ο Σινλέρ Λίουις το 1930, ο Γιουτζίν Ο' Νιλ το 1936, ο Περλ Μπακ το 1938, ο Τ.Σ.Ελιοτ το 1948, ο Γουίλιαμ Φόκνερ το 1949, ο Ερνεστ Μίλερ Χεμινγκγουει το 1954, ο Τζον Στάινμπεκ το 1962 και η Τόνι Μόρισον το 1993.
Δείτε μερικές από τις καλύτερες «εμφανίσεις» του Μπομπ Ντίλαν στο σινεμά εδώ:
Pat Garrett and Billy the Kid, 1973
To Screen Test του από τον Αντι Γουόρχολ το 1965
Το «The Times They Are a-Changin» στους τίτλους αρχής του «Watchmen»
Δείτε και διαβάστε ακόμη:
Tags: Μπομπ Ντίλαν