Buzz

Μεγάλο Σινεμά Μικρού Μήκους στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

στα 10

Για δεύτερη χρονιά, οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους του 2020, από το Φεστιβάλ Δράμας και τις Νύχτες Πρεμιέρας, έρχονται στο κανάλι YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

Flix Team
Μεγάλο Σινεμά Μικρού Μήκους στο κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Από την Παρασκευή 23 Απριλίου, στις 19:00 στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση δείτε τους «βραβευμένους» κόσμους Ελλήνων σκηνοθετών στο παράξενο έτος 2020, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, φέρνοντας στις οθόνες μας «Μεγάλες Ταινίες Μικρού Μήκους», τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν το 2020.

Φέτος, τα δύο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ψηφιακό όσο και σε φυσικό χώρο, συνδυάζοντας προβολές σε θερινά σινεμά και ψηφιακές προβολές σε ειδικά διαμορφωμένες πλατφόρμες. Οι ταινίες που βραβεύτηκαν ξεχώρισαν για την τόλμη και την ιδιαίτερη ματιά τους σε κοινωνικά και υπαρξιακά θέματα του «εδώ και τώρα».

Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020 και το Σάββατο 24 Απριλίου οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2020.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις ταινίες στο επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 | 19:00

Οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας 2020 | Διαθέσιμες έως τις 30.04.2021 στις 23:59

bella 607

Bella της Θέλγιας Πετράκη (24’) | Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Έλενα Τοπαλίδου στις Νύχτες Πρεμιέρας, «Χρυσός Διόνυσος» – Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στην Έλενα Τοπαλίδου, Τιμητική Διάκριση Φωτογραφίας στον Μανού Τιλίνσκι, Κοστουμιών στη Βασιλεία Ροζάνα και Μακιγιάζ στην Ιωάννα Λυγίζου στο Φεστιβάλ Δράμας | Ελλάδα 1986-1987, λίγο πριν από την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, λίγο πριν από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Στα μάτια της Ανθής, η χώρα αλλάζει, ο κόσμος αλλάζει και, μαζί τους, ο Χρήστος μοιάζει να αλλάζει κι αυτός.

πρώτος έρωτας 607

Πρώτος Ερωτας του Χάρη Ραφτογιάννη (15’) | Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου και Ειδική Μνεία Ερμηνείας στον Κωστή Κορωναίο στις Νύχτες Πρεμιέρας, Ειδική μνεία για Α΄ Ανδρικό Ρόλο στον Κωστή Κορωναίο στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Δράμας | Δυο μοναχικοί άνθρωποι συναντιούνται για πρώτη φορά. Τα σκυλιά τους επικοινωνούν. Ίσως και οι ίδιοι.

Οταν Γελάω 607

Οταν Γελάω Κλείνουν τα Μάτια μου του Ντάνιελ Μπόλντα (17’) | Ειδική Μνεία Ερμηνείας στις Σάντρα Αμπουλγκανάμ και Ναταλία Σουίφτ | Ενα έφηβο κορίτσι πιστεύει ότι δεν βλέπει ποτέ όνειρα ή πως απλώς δεν τα θυμάται. Στη διάρκεια όμως μιας μέρας, που είναι μόνη στο σπίτι, ο χρόνος θα περάσει σαν σε όνειρο. Κι όταν ανοίξει τα μάτια της, θα συνειδητοποιήσει πως η πραγματικότητά της, έξω από τον άδειο κόσμο των ονείρων της, είναι ένας κόσμος πολύ ομορφότερος από όσο πίστευε.

mare nostrum 607

Mare Nostrum του Δημήτρη Αναγνώστου (26’) | Ειδική Μνεία για τη Διεύθυνση Φωτογραφίας στον Γιάννη Καραμπάτσο | Σε μια παραλία στα μέσα του 19ου αιώνα, ένα τσούρμο περιηγητών του Grand Tour βρίσκεται σε αναζήτηση της Αρκαδίας και των αρχαίων ερείπιων, σύμβολα μιας αναδυόμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής «ταυτότητας». Έναν αιώνα και κάτι μετά, στην ίδια αχανή και έρημη ακτή, το σώμα ενός νεκρού ανθρώπου κείτεται καταγής. Ακίνητο σαν παγωμένο, ανίκανο να κάνει το παραμικρό βήμα, ένα ανώνυμο πλήθος στέκει μουδιασμένο και κοιτά...

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 | 19:00

Οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2020 | Διαθέσιμες έως την 01.05.2021 στις 23:59

βούτα 607

Βούτα του Δημήτρη Ζάχου (18’) | Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Σεναρίου στον Γιώργο Τελτζίδη, Τιμητική Διάκριση Σκηνικών στη Δανάη Ελευσινιώτη | Η βούτα είναι ένα είδος περιστεριού, που πετάει μέχρι τα σύννεφα και μετά πέφτει με ταχύτητα έως και 230 χλμ./ώρα, ενώ επιβραδύνει λίγα μέτρα προτού ακουμπήσει στο έδαφος. Ο Χρήστος, όπως ακριβώς και τα αγαπημένα του περιστέρια, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να αποφύγει τη σύγκρουση, όταν ο πατέρας του επιστρέφει από τη φυλακή.

madonna f64.0 607

Madonna F64.0 του Σταύρου Μαρκουλάκη (17’) | Βραβείο Drama Queer | Μετά από μια σημαντική χειρουργική επέμβαση, η Μαρία επιστρέφει στο οικογενειακό της σπίτι για να ανακάμψει, ζώντας με τη μητέρα της, την αδερφή της και ένα νεογέννητο μωρό. Ενώ το σώμα της Μαρίας αρχίζει να θεραπεύεται, μια βαθιά κρυμμένη επιθυμία της αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια. Η Μαρία θέλει να έρθει κοντά στο μωρό και αυτό δημιουργεί σοβαρή απειλή για την «ασφάλεια» του οικογενειακού σπιτιού.

escaping the fragile planet

Απόδραση από τον Εύθραυστο Πλανήτη του Θανάση Τσιμπίνη (17’) | Τιμητική Διάκριση Μοντάζ στη Σμαρώ Παπαευαγγέλου | Δύο άγνωστοι μεταξύ τους άντρες συναντώνται τυχαία, λίγες ώρες πριν καταστραφεί ο κόσμος από ένα μυστηριώδες ροζ νέφος που έχει απλωθεί στην πόλη. Έχουν μόνο μία μέρα μαζί. Αλλά, για εκείνους, μερικές στιγμές τρυφερότητας φαίνεται πως είναι αρκετές για να νιώσουν ασφαλείς, πριν το επικείμενο τέλος.

Μελατονίνη 607

Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα (13’) | Τιμητική Διάκριση Πρωτότυπης Μουσικής στον Γιάννη Βεσλεμέ | Μια μικρή ερωτική ιστορία με φόντο την ηλεκτρονική μουσική και τις διαταραχές ύπνου.

ανθολόγιο μιας πεταλούδας 607

Ανθολόγιο μιας Πεταλούδας του Κωστή Χαραμουντάνη (7’) | Τιμητική Διάκριση Σχεδιασμού Ηχου στον Κωστή Χαραμουντάνη | Τα φυτά είναι βυθισμένα σε έναν κόσμο ατέρμονης σιωπής. Κάμπιες πέφτουν από τα σύννεφα σε αλάτι – και τι προσελκύει τις πεταλούδες, αυτές που πετούν στο στομάχι;

the call 607

Η Κλήση του Μάριου Ψαρά (10’) | ​Εύφημος Μνεία | Μια τρανς γυναίκα δέχεται ένα τηλεφώνημα, για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας της. Υπό έναν όρο.

Antivirus 607

Antivirus της Αναστασίας Σίμα (15’) | Βραβείο Κοινού στο Εθνικό Διαγωνιστικό | Αθήνα, Ελλάδα 2020. Ημέρες καραντίνας. Η Δάφνη, νεαρή τραγουδίστρια της τζαζ με ξένη καταγωγή, που ζει στην Αθήνα, αποφασίζει να «γκρεμίσει» τον τοίχο που την χωρίζει από τον ενοχλητικό γείτονά της.

The Jar 607

Το Βάζο του Κυριάκου Ρόντση (10’) | Βραβείο Κοινού, Διεθνές Σπουδαστικό | Ενα αγόρι προσπαθεί να ενηλικιωθεί στην ελληνική επαρχία. Αντιμετωπίζει το βλέμμα του πατέρα, τη σιωπή της μητέρας και τον ατέλειωτο ήλιο.

βήματα της

Στα Βήματά της της Αναστασίας Κρατίδη (24’) | Βραβείο τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων, Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας από την Ελληνική Ένωση Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης | Η Λένα προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Μέσα από την καινούρια της δουλειά αποκτά πρόσβαση σε αγροτική φυλακή ανηλίκων, όπου θα έρθει αντιμέτωπη με το παρελθόν της.

οπως θα συνέβαιναν μέσα στο νερό 607

Οπως θα Συνέβαιναν Μέσα στο Νερό της Ανθής Δαουτάκη (18’) | Καλύτερη Ταινία Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Εύφημος Μνεία γυναικείας ερμηνείας στη Στέλλα Βογιατζάκη, Βραβείο Κοινού Διεθνούς τμήματος | Η ταινία είναι η ιστορία της Ηρας, μιας γυναίκας στην ηλικία των 35. Το σπίτι της είναι ο κόσμος της και ο κόσμος της είναι μαγικός. Η μοναξιά της είναι γεμάτη πράγματα. Ανάμεσα στις καθημερινές ασχολίες ξεχνιέται και μπλέκεται σε μικρόκοσμους που η ίδια δημιουργεί. Η δυσκολία της να ανταποκριθεί στις κοινωνικές προσταγές του φύλου, καθώς και μια αμήχανη συνάντηση με έναν κοσμηματοπώλη την οδηγεί στην αγορά μιας βέρας, η οποία γίνεται η αφορμή για τη δημιουργία μιας φανταστικής σχέσης, σύντομης σαν όνειρο. Καθώς η σχέση λήγει, η Ήρα συνεχίζει την καθημερινότητά της.


To Ιδρυμα Ωνάση επενδύει διαχρονικά στο ελληνικό σινεμά και γίνεται ενεργό κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας υποτροφίες και fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δράμας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το Oxbelly Screenwriters & Directors Lab, με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα και έξω από τα σύνορα.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές και τις ταινίες στο επίσημο site του Ιδρύματος Ωνάση