Φεστιβάλ / Βραβεία

Big Bang International Short Film Festival: Η νέα γενιά των Ιρανών δημιουργών αποκαλύπτεται

στα 10

Μια μοναδική γνωριμία με τους μικρομηκάδες του ιρανικού σινεμά υπόσχεται η τριήμερη γιορτή στην Ταινιοθήκη μέσα από ένα πλούσιο διαγωνιστικό πρόγραμμα, ειδικά αφιερώματα και ατελιέ

Big Bang International Short Film Festival: Η νέα γενιά των Ιρανών δημιουργών αποκαλύπτεται

Με ένα πολύ ενδιαφέρον τριήμερο προβολών εγκαινιάζεται ο κινηματογραφικός Ιούνιος στην Αθήνα. Ταινίες μυθοπλασίας και animation, καθώς κι ένα ντοκιμαντέρ, όλες τους ταινίες μικρού μήκους της πρόσφατης ιρανικής παραγωγής, θα «τρέξουν» σε ένα πλούσιο πρόγραμμα το ερχόμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για το Big Bang International Short Film Festival της εταιρίας t-shOrt, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Big Bang

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, βραβεία θα διεκδικήσουν μικρού μήκους ταινίες από ανερχόμενους ή και γνωστούς σε φεστιβαλικά κοινά κινηματογραφιστές. Οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις, μητρικές επιλογές, γαμήλιες παραδόσεις, διαφορετικότητα, ISIS, παιδιά-θύματα του πολέμου στην Συρία, προσφυγιά και θάνατος είναι πρωταγωνιστικά θέματα στα φιλμάκια του τμήματος που έχει γενικό τίτλο «Ιρανικός μικροκινηματογράφος» και απονέμει τις διακρίσεις του την Κυριακή 3 Ιουνίου, στην τελετή λήξης του φεστιβάλ. Να σημειώσουμε εδώ πως για τις 11 ταινίες που θα βραβευτούν έχει εξασφαλιστεί η πανελλαδική διανομή στις κινηματογραφικές αίθουσες από την t-shOrt, μέσω της υποστήριξης της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (Ο.Κ.Λ.Ε.).

Εκτός από πρόσφατης παραγωγής ταινίες, ωστόσο, η διοργάνωση έχει να συστήσει για πρώτη φορά στους Αθηναίους σινεφίλ και παρθενικές δουλειές καταξιωμένων Περσών δημιουργών. Ανάμεσά τους και ο Ασγκάρ Φαρχαντί, του οποίου η πρώτη μικρού μήκους ταινία, «Janali», θα προβληθεί στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ την Παρασκευή 1η Ιουνίου, μαζί με ταινίες των Καμράν Σιρντέλ, Κοσρό Σινάι και Μασούντ Κιμιάι. Τα φιλμ, που απαρτίζουν την ενότητα «Πρώτα Βήματα», θα παρουσιάσει ο Δημήτρης Νάκος.

Big Bang

Ακόμα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα δίωρο αφιέρωμα σε ένα ιδιαίτερα καυτό για την κοινωνία της μεσανατολικής χώρας θέμα, την ισότητα των φύλων. Ταινίες σε πανελλαδική πρεμιέρα, που θίγουν το εν λόγω ζήτημα στις ποικίλες εκφάνσεις του (βία, υποτίμηση, διεκδίκηση, αυτοκτονία, μεταξύ άλλων) μορφοποιούν το ειδικό αφιέρωμα «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών», που θα ξεδιπλωθεί την Κυριακή 3 Ιουνίου, με παρουσιαστή τον Σαντέγκ Μουσαβί.

Επίσης, στη διάρκεια αυτού του τριημέρου, σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους από την Ελλάδα και το Ιράν θα συναντηθούν στην πρωτεύουσα για ένα workshop ανταλλαγής απόψεων γύρω από την κινηματογραφική παραγωγή των δύο χωρών και συζήτησης πάνω σε θέματα σεναρίου και τον τρόπο επίτευξης ιρανοελληνικών συμπαραγωγών στο πεδίο της μικρού μήκους.

Πληροφορίες για το φεστιβάλ μπορείτε να αναζητήσετε στο www.shortfilm.gr.

Big Bang Poster

To Big Bang International Short Film Festival διοργανώνεται από την εταιρεία t-shOrt (www.t-short.gr) που στηρίζει την μικρού μήκους ταινία κι επιδιώκει να προβάλλει τα καινούρια ταλέντα, τους δημιουργούς και τους καλλιτέχνες που αγαπούν και εκφράζονται μέσα από το είδος αυτό.