Buzz

Ο Μπερτολούτσι ξεκινά γυρίσματα αλλά απορρίπτει (και θάβει!) το 3D

στα 10

Την άνοιξη ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι ανακοίνωνε την επόμενη ταινία του «Io e Te» και την απόφασή του να τη γυρίσει σε 3D. Τα γυρίσματα ξεκινούν σε λίγο, αλλά το φορμά αλλάζει: ο Μπερτολούτσι δεν έχει αλλάξει απλώς γνώμη για την τεχνική της τρισδιάστατης εικόνας, αλλά αποτρέπει και τους μαθητές του στην κινηματογραφική σχολή της Ρώμης να ασχοληθούν μ' αυτήν!

Ο Μπερτολούτσι ξεκινά γυρίσματα αλλά απορρίπτει (και θάβει!) το 3D
Ο Μπερτολούτσι με τους πρωταγωνιστές του Τία Φάλκο και Τζιάκομπο Ολμο Αντινόρι

Λίγες μέρες πριν αποδεχτεί το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του στο φεστιβάλ των Καννών, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να γυρίσει την επόμενη ταινία του «Io e Te», την πρώτη ταινία του που θα μιλά ιταλικά μετά από 30 χρόνια, σε 3D.

Είχε τότε δηλώσει ότι η ιδέα να κάνει μια τρισδιάστατη ταινία του ήρθε όταν είδε το «Avatar». Βέβαια ήταν από τότε άξιο απορίας πώς θα εφάρμοζε την τεχνική αυτή στην κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου βιβλίου του Νικολό Αμανίτι, στο οποίο ένα 13χρονο αγόρι λέει στην οικογένειά του ότι φεύγει σε εκδρομή για σκι με το σχολείο, ενώ στην ουσία κρύβεται στο κελάρι του σπιτιού τους για να βοηθήσει την ετεροθαλή αδελφή του να αποτοξινωθεί.

Ο Μπερτολούτσι όμως τότε πίστευε ότι η τεχνική του 3D ήταν ιδανική για κάθε ταινία, ακόμα κι αν δεν έχει ούτε εφέ, ούτε κόσμους του φανταστικού: «βλέπουμε με τα δύο μας μάτια και οι δυο κάμερες του τρισδιάστατου σινεμά, προσπαθούν να μιμηθούν αυτή ακριβώς την αίσθηση».

Φαίνεται όμως ότι το τρισδιάστατο ωστικό κύμα από το Χόλιγουντ, που αποδεικνύει ότι όλοι πλέον γυρίζουν σε 3D ακόμα και τις επόμενες ρομαντικές τους κομεντί, άλλαξε την άποψη του σκηνοθέτη. Ο Μπερτολούτσι μιλώντας πρόσφατα στους φοιτητές της CSC κινηματογραφικής σχολής της Ρώμης δήλωσε ότι δε θα γυρίσει το «Io e Te» τρισδιάστατα και αποκάλεσε το 3D «πανάκριβο και χυδαία εμπορικό».

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκινούν όμως κανονικά. «Σε λίγες μέρες θα καταδυθούμε σ' ένα κελάρι και θα βγούμε λίγο πριν τα Χριστούγεννα» ανακοίνωσε ο σκηνοθέτης. Οι πρωταγωνιστές που επέλεξε να πλαισιώσουν το καστ του είναι φρέσκα πρόσωπα: ο Τζιάκομπο Ολμο Αντινόρι θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Λορέντζο και η Τία Φάλκο αυτόν της Ολίβια.

Καθώς το βιβλίο του Αμανίτι έγινε μπεστ σέλερ, ο Μπερτολούτσι θεωρεί μεγάλο στοίχημα την κινηματογραφική του μεταφορά. «Πρώτη φορά γυρίζω ταινία βασιζόμενος σε ιστορία που μισό εκατομμύριο ανθρώπων έχει διαβάσει και άλλοι τόσοι θα τη διαβάζουν την εποχή που θα κυκλοφορεί η ταινία. Για να δούμε αν το κελάρι του Αμανίτι κρύβει κάποιες ακόμα ανεξερεύνητες γωνιές και μυστικά για εμάς...»

Για να δούμε τι μπορεί ακόμα να δημιουργήσει ο μεγάλος ιταλός σκηνοθέτης, ο οποίος μπορεί να έπαιξε στο φεστιβάλ των Καννών μία ωραιότατη φάρσα: δέχτηκε το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της πεπερασμένης καριέρας του την μία χρόνια, και την επόμενη εμφανίζεται με ταινία στο διαγωνιστικό!