Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: You can be hero, just for one day στο «Praia do Futuro» του Καρίμ Αϊνούζ

στα 10

Από τις ωραιότερες στιγμές της 64ης Berlinale, το «Praia do Futuro» του Καρίμ Αϊνουζ είναι μια ιστορία για τον ανδρισμό, τον έρωτα και την ανάγκη να πιστέψεις στους ήρωες, φτιαγμένη με τόση οπτική δύναμη που μοιάζει αδύνατον να μη σε συγκινήσει.

Berlinale 2014: You can be hero, just for one day στο «Praia do Futuro» του Καρίμ Αϊνούζ

Χωρισμένο σε τρία μέρη το πέμπτο φιλμ του Καρίμ Αϊνουζ (περισσότερο γνωστός για το «Madame Sata» του 2002) περιγράφεται δύσκολα με λέξεις, αφού η πρωταρχική του αφηγηματική δύναμη είναι οι εικόνες και ο ποιητικός τρόπος με τον οποίο ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης τοποθετεί μέσα τους μια σπουδή πάνω στον ανδρισμό, τον έρωτα, την ανάγκη να ανήκεις κάπου και την όποια έννοια του ηρωισμού.

H ιστορία του ξεκινάει στην Βραζιλία, στην παραλία του τίτλου, μια από τις πιο μαγευτικές και επικίνδυνες στον κόσμο. Εκεί θα γνωρίσουμε τον Ντονάτο, ναυαγοσώστη που περνάει τις μέρες και τις νύχτες του στη θάλασσα, ζώντας μαζί με τον μικρό του αδερφό που είναι σίγουρος - παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του αδερφού του - πως ο Ντονάτο είναι ένας σούπερ ήρωας.

Ο Ντονάτο, όμως, έχει μόλις αποτύχει να σώσει έναν άνδρα που έχει πνιγεί και βρίσκεται στη δύσκολη θέση να ανακοινώσει τα δυσάρεστα νέα στον φίλο του, τον Κόνραντ, έναν στρατιώτη από το Βερολίνο που μόλις έχει γυρίσει από το Αφγανιστάν που ζει το ίδιο επικίνδυνα, λάτρης των γρήγορων μηχανών και της περιπέτειας.

2

Η σχέση που θα αναπτυχθεί ανάμεσα στους δύο άντρες θα είναι αρχικά μόνο σεξουαλική, αλλά γρήγορα ο έρωτας θα γίνει και για τους δύο μια ευκαιρία - για τον Κόνραντ να μην επιστρέψει στο Βερολίνο μόνος του και για τον Ντονάτο να αποδράσει από την χωρίς νόημα ρουτίνα της ζωής του στην Βραζιλία.

Σε επιβλητικό σινεμασκόπ και με το μαγευτικό, απόκοσμο τοπίο της παραλίας Praia do Futuro να δίνει τη θέση του στην παγωμένη άνοιξη του Βερολίνου, ο Αϊνούζ χτίζει τη σχέση τους κινηματογραφώντας τον Ντονάτο και τον Κόνραντ σχεδόν σαν σύμβολα δύο ανθρώπων που πρέπει να είναι μαζί γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή.

Το σχεδόν αρχετυπικό love story τους οικοδομείται πάνω στα γυμνά κορμιά τους την ώρα που κάνουν έρωτα, στην απέραντη μοναξιά που νιώθει ο Ντονάτο μακριά από τη θάλασσα, στις μέρες και τις νύχτες δύο εραστών που αφού «σώζουν» ο ένας τον άλλον μπορεί και να μοιάζουν πλέον έτοιμοι να προχωρήσουν μόνοι τους.

2

Οταν στο τρίτο μέρος, ο μικρός Αϊρτον θα φτάσει πλέον έφηβος στο Βερολίνο για να αναζητήσει τον αδερφό του, η ιστορία θα κάνει τον κύκλο της, βρίσκοντας τους τρεις άνδρες σε μια νέα περιπέτεια αυξημένης επικινδυνότητας, 100 περίπου λεπτά μετά από ένα παραισθησιογόνο, απενοχοποιημένα ρομαντικό και απόκοσμο κινηματογραφικό ταξίδι σε όλα όσα μας κάνουν να δεθούμε με τους άλλους, να αναζητήσουμε μια διαφορετική πατρίδα στον έρωτα και να συμφιλιωθούμε με το γεγονός πως ο πραγματικός ηρωισμός δεν βρίσκεται στα χαρακώματα ενός πολέμου ή στο μέσο του ωκεανού, αλλά στο πόση αντοχή χρειάζεται για να σώσεις τον εαυτό σου.

Δείτε εδώ μερικές σκηνές από την ταινία:


Μαθαίνετε τα πάντα για την Berlinale 2014, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς