Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2014: Μέρα 9η – Scorsese’s in da house

στα 10

Ο Μάρτιν Σκορσέζε φτάνει στο νήμα της λήξης του Φεστιβάλ για να δώσει λίγο glam και κάμποσο από το κύρος του, καθώς οι ταινίες τελειώνουν και οι προβλέψεις για τα βραβεία έχουν αρχίσει να κορυφώνονται...

Flix Team
Berlinale 2014: Μέρα 9η – Scorsese’s in da house

Ναι, ο μεγαλύτερος ίσως εν ζωή Αμερικανός σκηνοθέτης ήρθε στο Βερολίνο και παρουσίασε το work-in-progress ντοκιμαντέρ του. Ο κόσμος που περίμενε μέχρι και δύο ώρες στην ουρά και γέμισε το κατάμεστο θέατρο του Haus der Berlinale Festspiele δεν απογοητεύτηκε. Ο Μάρτιν Σκορσέζε παρουσίασε με τον ενθουσιασμό και την ταπεινότητα που τον διακρίνει το άτιτλο ακόμα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει για την ριζοσπαστική «The New York Review of Books». Μετά, κάθισε ανάμεσά μας και είδε κι εκείνος για πρώτη φορά σε μεγάλη οθόνη το μέχρι στιγμής μονταρισμένο υλικό.

Οταν η παρουσίαση ολοκληρώθηκε, ανέβηκε στη σκηνή και συμμετείχε σε μία μισάωρη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση (για τη δημοσιογραφία, την πολιτική ανάλυση της τέχνης, την καταγραφή της ιστορίας μέσα από μία εφημερίδα που προάγει την κριτική σκέψη σε κάθε αναγνώστη) μαζί με τον συνσκηνοθέτη του Ντέιβιντ Τεντέσκι (τον μοντέρ του στα μουσικά ντοκιμαντέρ για τον Ντίλαν και τον Τζορτζ Χάρισον) αλλά και τους ιδρυτές και εκδότες της NYRB, Μπομπ Σίλβερς και Ρία Χέντερμαν (ο πρώτος είναι αρχισυντάκτης από το 1963 μέχρι σήμερα και στα 85 του χρόνια παραμένει ένας από τους πιο οξυδερκείς, καλλιεργημένους, επικοινωνιακούς και αξιόλογους ανθρώπους που είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε στη ζωή μας).

Ο,τι ακολούθησε αποτέλεσε το highlight του φεστιβάλ. Διαβάστε αναλυτικά και δείτε τα βίντεο που τραβήξαμε από την παρουσίαση του άτιτλου ακόμα ντοκιμαντέρ για την «The New York Review of Books».

kotzamanirinio

Το ελληνικό girl power έδειξε το πρόσωπό του χθες. Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη που διαγωνίζεται με τη μικρού μήκους ταινίας της, «Washingtonia» και η Ρηνιώ Δραγασάκη που παρουσίασε το «Προαύλιο» στο Forum, μίλησαν στο Flix για το σινεμά τους και τα επόμενά τους βήματα. Δείτε τι μάς είπαν εδώ.

loach

Ο Κεν Λόουτς έφτασε στην Berlinale για να παραλάβει τη φετινή τιμητική Χρυσή Αρκτο. Πάντα πολιτικός, πάντα ξεκάθαρος, μίλησε για την απόφασή του να σταματήσει το σινεμά, αλλά δεν παρέλειψε να στείλει το συνεπές μέσα στα χρόνια αριστερό του μήνυμα στους ισχυρούς της Ευρώπης... Αυτή τη φορά, ο συλλογισμός του Λόουτς συμπεριλάμβανε και την Ελλάδα. Διαβάστε τι είπε ο Κεν Λόουτς στη συνέντευξη Τύπου.

macondo

Στο «Macondo», η αυστριακή Σούνταμπε Μορτεζάι χρησιμοποιεί έναν εξαιρετικό μικρό πρωταγωνιστή, τον Ραμαζάν Μινκαΐλοφ για να κοιτάξει με μια καθαρή ματιά την πραγματικότητα μιας κοινότητας ανθρώπων που ζει σε πολιτικό, ψυχολογικό και συναισθηματικό limbo. Η ταινία της έχει τη λιτή αυθεντικότητα ενός ντοκιμαντέρ και την ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα της μυθοπλασίας. Διαβάστε τι έγραψε το Flix για το «Macondo» εδώ

belle01

Πρωταγωνίστρια στο κόκκινο χαλί χθες το βράδυ ήταν φυσικά η Λέα Σεϊντού, μόνη εκπρόσωπος από την «Ωραία και ο Τέρας» του Κριστόφ Γκανζ που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ εκτός διαγωνιστικού τμήματος, αφού ο Βενσάν Κασέλ (βλ. τέρας) δεν έφτασε μέχρι Βερολίνο. Δείτε παρακάτω μερικές από τις εμφανίσεις της Λέα Σεϊντού:

belle02

belle03

belle04

belle05

Μαθαίνετε τα πάντα για την Berlinale 2014, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται διαρκώς