Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2012, «Thy Womb»: Λίγη θάλασσα, λίγοι άνθρωποι, «λίγη» ταινία

στα 10

Φιλιππινέζικος ρεαλισμός με μια ισχνή δόση μυθοπλασίας από τον Μπριγιάντε Μεντόζα, που δεν απογοητεύσει τους πιστούς του, αλλά δεν θα προσθέσει καινούριους στο ποίμνιό του.

Βενετία 2012, «Thy Womb»:  Λίγη θάλασσα, λίγοι άνθρωποι, «λίγη» ταινία

Τοποθετημένο σε ένα απομονωμένο νησί των Φιλιππίνων, σε ένα χωριό χτισμένο πάνω σε πασσάλους στην θάλασσα, του οποίου οι κάτοικοι ζουν από το ψάρεμα κι από το πλέξιμο περίτεχνων, πολύχρωμων, ψάθινων χαλιών, και υπομένουν την βία των ανταρτών και του στρατού που ταλαιπωρούν την περιοχή, το φιλμ ακολουθεί την καθημερινότητα και τους ήρεμους ρυθμούς του τόπου, με την παρατηρητικότητα ενός ντοκιμαντέρ.

Με τον ίδιο τρόπο κοιτάζει και τους ήρωες του, τον μεσήλικο Μπανγκάς-Αν και τη γυναίκα του Σαλίνα, ένα αγαπημένο ζευγάρι μουσουλμάνων, που όμως υποφέρει από την αδυναμία της Σαλίνα να κάνει παιδί, ακόμη κι αν βοηθά τις γυναίκες του χωριού να γεννήσουν τα δικά τους. Μέχρις ότου η Σαλίνα θα προτείνει στον Μπανγκάς-Αν να παντρευτεί μια δεύτερη γυναίκα, νεότερη και ικανή να του χαρίσει απογόνους. Ομως η αναζήτηση της κατάλληλης νύφης δε θα είναι εύκολη κι όταν τελικά αυτή βρεθεί, θα έρθει με ένα μάλλον ακριβό τίμημα.

2

Ο Μεντόζα αφηγείται την ιστορία του με ηρεμία και λιτότητα, ακολουθώντας τους ήρωες στις μικρές καθημερινές στιγμές τους (μερικές φορές με υπερβολική λεπτομέρεια, όπως μια σκηνή γάμου που μοιάζει να διαρκεί όντως μια ολόκληρη μέρα) και φανερώνοντας μέσα από την ήσυχη τρυφερότητα τους, την φύση της σχέσης τους.

Ομως ακόμη κι έτσι όμως, και παρά τις πολύ καλές ερμηνείες, ειδικά από την Νόρα Ονόρ που αποτελεί αληθινό μύθο του Φιλιππινέζικου σινεμά, η ιστορία είναι πολύ λίγη για να κρατήσει το ενδιαφέρον, ακόμη κι αν ο Μεντόζα κινηματογραφεί την ζωή των ηρώων του με την επιμονή ενός εθνολόγου, καταγράφοντας έναν κόσμο που μοιάζει να κινείται σε ένα παράλληλο, άχρονο σύμπαν.

2

Η κορύφωση του φινάλε κερδίζει ασφαλώς τις εντυπώσεις, αλλά έρχεται πολύ αργά και μοιάζει μάλλον λίγη για να στηρίξει το φιλμ, αφού πιθανότατα, οι αντοχές των περισσότερων θεατών, θα έχουν δοκιμαστεί σημαντικά μέχρι τότε, το ενδιαφέρον θα τους έχει εγκαταλείψει και μαζί του και οι ίδιοι την κινηματογραφική αίθουσα...

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του φιλμ και διαβάστε τα πάντα για το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο ειδικό τμήμα του Flix!