Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2025: Ετοιμοι για τη μεγάλη «Αρκουδότρυπα»;

στα 10

H ταινία που γεννήθηκε μέσα από την ομότιτλη βραβευμένη μικρού μήκους ταινία των Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου, κάνει πρεμιέρα στο τμήμα Giornate degli Autori της φετινής Μόστρας.

Βενετία 2025: Ετοιμοι για τη μεγάλη «Αρκουδότρυπα»;

Δύο χρόνια μετά την βράβευσή τους στο Φεστιβάλ Δράμας για την μικρού μήκους «Αρκουδότρυπα», οι Χρυσιάννα Παπαδάκη και Στέργιος Ντινόπουλος ετοιμάζουν βαλίτσες για την Βενετία, εκεί όπου θα κάνει πρεμιέρα η μεγάλου μήκους «Αρκουδότρυπα».

Η ταινία μάς μεταφέρει στην Ελάτη Τρικάλων (γνωστή και ως Τύρνα), ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της Πίνδου, όπου ζουν η Αννέτα (Πάμελα Οικονομάκη) και η Αργυρώ (Χαρά Κυριαζή) — δύο νεαρές γυναίκες δεμένες με μια ιδιότυπη και βαθιά φιλία. Η σχέση τους ξετυλίγεται με φόντο το δάσος, έναν μύθο του χωριού και το ιδιαίτερο αλλά αυθεντικό τοπίο της ελληνικής επαρχίας, αναδεικνύοντας θέματα γύρω από τη γυναικεία επιθυμία, τη σεξουαλική ταυτότητα, την αυτοδιάθεση και την κοινωνική απομόνωση.

H ταινία όπως αναφέρει και η επίσημη ανακοίνωση του τμήματος Giornate degli Autori είναι «γυρισμένη με εξαιρετική οπτική ευαισθησία και χωρίζεται σε δύο πράξεις, εναλλάσσοντας τις οπτικές γωνίες των δύο πρωταγωνιστριών και αποδίδοντας με λεπτότητα την αμφισημία της σχέσης τους.»

Bearcave

bearcave

Bearcave

Bearcave

Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η μεγάλη, όπως και η μικρή «Αρκουδότρυπα» «προσφέρει μια αθέατη ματιά στις ζωές δύο νεαρών queer γυναικών στην Ελλάδα. Εξερευνά τη σχέση τους μέσα από τον φακό της νεότητας, του φωτός και του χιούμορ, σε αντίθεση με το σκοτάδι και τη δυστυχία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ζωές των queer ανθρώπων της επαρχίας.»

Διαβάστε εδώ περισσότερα από όσα είχαν πει στο Flix η Χρυσιάννα Παπαδάκη και ο Στέργιος Ντινοπουλος μετά τη βράβευση της μικρού μήκους «Αρκουδότρυπα» στο Φεστιβάλ της Δράμας.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Χαρά Κυριαζή και η Πάμελα Οικονομάκη (όπως και στη μικρού μήκους ταινία). Η ταινία αποτελεί μια ανεξάρτητη παραγωγή της κινηματογραφικής συλλογικότητας Pame Ligo Collective και υλοποιήθηκε με περιορισμένους πόρους, βασισμένη κυρίως σε καμπάνιες crowdfunding και την αφοσίωση μιας μικρής ομάδας συνεργατών. Την προσπάθεια στήριξε και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ενώ η συμμετοχή της μικρού μήκους εκδοχής στο Φεστιβάλ BFI του Λονδίνου προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών συμπαραγωγών, οι οποίοι συνέβαλαν καθοριστικά στην ολοκλήρωση της μεγάλουμήκους ταινίας.

Η Αρκουδότρυπα εκτός των βραβείων του διαγωνιστικό τμήματος Giornate degli autori διεκδικεί επίσης το βραβείο Queer Lion, για την καλύτερη συνολικά ταινία του φεστιβάλ με Queer θεματική, όπως επίσης και το Luigi De Laurentiis Lion of the Future, για τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη.