Buzz

H μεγάλη επιστροφη του Γκρεγκ Λουγκάνις σε ένα ντοκιμαντέρ ολυμπιακών διαστάσεων!

στα 10

O Γρεγκ Λουγκάνις επιστρέφει ως μέντορας της αμερικανικής αποστολής καταδύσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και πρωταγωνιστής ενός ντοκιμαντέρ που αφηγείται την ιστορία μιας ζωής γραμμένης με τη δύναμη της θέλησης ενός σπουδαίου αθλητή και ακτιβιστή.

H μεγάλη επιστροφη του Γκρεγκ Λουγκάνις σε ένα ντοκιμαντέρ ολυμπιακών διαστάσεων!
Ο Γρεγκ Λουγκάνις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988

Κάθε φορά που κάποιος αθλητής εκτελεί την προσπάθεια του στις καταδύσεις, είναι αδύνατον να μην έρθει στο μυαλό η σκηνή του τραυματισμού του Γρεγκ Λουγκάνις το 1988 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ και η αμέσως επόμενη σκηνή του θριάμβου του που έληξε με δύο χρυσά μετάλλια, ανακηρύσσοντας τον με διαφορά στον μεγαλύτερο αθλητή καταδύσεων στον κόσμο.

Ναι, ο Γρεγκ Λουγκάνις, υιοθετημένο παιδί από μία οικογένεια Ελληνοαμερικάνων, ήξερε να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι, ακριβώς τη στιγμή που όλες οι πιθανότητες συνηγορούσαν για να μείνει απ' έξω.

Εχοντας ήδη, το 1988, προσβληθεί από τον ιό του AIDS, θα περιμένε λίγα χρόνια ακόμη πριν δηλώσει δημόσια σε μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές στην ιστορία των εκπομπών της Οπρα Γουίνφρι πως είναι γκέι και πως πάσχει από AIDS, κερδίζοντας το θαυμασμό όχι μόνο της queer κοινότητας αλλά κερδίζοντας την εκτίμηση όλων όσων είδαν στην ιστορία του ένα ζωντανό παράδειγμα της ανθρώπινης θέλησης.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία, καθώς ο Λουγκάνις έγινε σύμβολο ανάμεσα στους ανοιχτά γκέι αθλητές παγκοσμίως, κυρίως μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του «Breaking the Surface» το 1996 που έγινε αμέσως best-seller και παραμένει ενεργός ακτιβιστής μέχρι και σήμερα που επιστρέφει στην ενεργό δράση ως μέντορας της αμερικανικής αποστολής καταδύσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Μαζί του, τον ακολούθησαν στο Λονδίνο και η σκηνοθέτης Σέριλ Φούρζανικ και ο παραγωγός Γουίλ Σουίνι («Οικογένεια Τένενμπάουμ»), οι οποίοι γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για τον Λουγκάνις με τίτλο «Βack on Board», θέλοντας να αφηγηθούν την συναρπαστική ιστορία της ζωής του αλλά και να θυμίσουν στον κόσμο έναν αθλητή που μπορεί να αποσύρθηκε από τον αθλητισμό αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί έμπνευση για τις γενιές που ακολούθησαν.

Οπως εξηγούν στο εισαγωγικό βίντεο που έχουν ετοιμάσει για την χρηματοδοτική καμπάνια της ταινίας στην πλατφόρμα Kickstarter, σκηνοθέτης και παραγωγός ανακάλυψαν πως μέχρι σήμερα δεν έχει γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ που θα ταίριαζε στο θρύλο του Λουγκάνις (το 1997 είχε γυριστεί μια τηλεταινία με τον τον τίτλο «Breaking the Surface: The Greg Louganis Story») αλλά και στη συνεχή δράση του τόσο υπέρ της queer κοινότητας αλλά και για την ιστορία των καταδύσεων στην Αμερική.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η κληρονομιά που έχει ήδη αφήσει πίσω του ο Λουγκάνις θα είναι ακόμη πιο έντονη όταν αυτή η ταινία θα ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Η ζωή του αποτελείται από τα πλέον σημαντικά κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας: τα αιτήματα της LGBT κοινότητας, το AIDS, την παιδική κακοποίηση, τη δυσλεξία, την υιοθεσία, την κατάθλιψη, για να αναφέρουμε μόνο λίγα», δηλώνουν οι δύο κινηματογραφιστές οι οποίοι βρίσκονται αυτήν την εποχή στο Λονδίνο κινηματογραφόντας τον Λουγκάνις, ο οποίος βρίσκεται στα αποδυτήρια της αμερικανικής αποστολής καταδύσεων, ενώ ο σκοπός τους είναι η ταινία να είναι έτοιμη το 2013, έτσι ώστε να συμπέσει με τον εορτασμό των 25 χρόνων από τον «χρυσό» θρίαμβο του Λουγκάνις στη Σεούλ.

Δείτε παρακάτω ένα πρώτο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ και επισκεφθείτε τη σελίδα της ταινίας στο Kickstarter για περισσότερες πληροφορίες.


Διαβάστε περισσότερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες