Φεστιβάλ / Βραβεία

Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Avant-Drag!» των ΦΥΤΑ στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

στα 10

Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία των ΦΥΤΑ θα κάνει την παγκόσμια πρεμιερα της στο τμήμα Harbour του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Παγκόσμια πρεμιέρα για το «Avant-Drag!» των ΦΥΤΑ στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ

To «Avant-Drag!» ζωγραφίζει πορτρέτα εννέα drag καλλιτεχνών διαφορετικών εκφράσεων και σεξουαλικότητας που βγαίνουν στους δρόμους της Αθήνας για να αναρωτηθούν, να προβληματίσουν και (ναι, παρακαλώ!) να υπονομεύσουν τους κοινωνικούς περιορισμούς. Ενσαρκώνοντας περσόνες βγαλμένες από άγρια φαντασία – όπως επαναστάτριες νοικοκυρές και αλβανίδες τούρμπο-φολκ κορίτσια – που εκτελούν πράξεις τόσο επαναστατικές όσο το να επαινούν την άμβλωση και τόσο γοητευτικές όσο το να ζωγραφίζουν παιδικές εικόνες, οι καλλιτέχνες ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη στοχεύοντας τον συντηρητισμό, την πατριαρχία, τον πατριωτισμό, τον ρατσισμό και τον σεξισμό.

Η περιγραφή του «Avant-Drag!» στον επίσημο κατάλογο του Διεθνούς Φεστιβάλ του Ρότερνταμ είναι άκρως κατατοπιστική για να ξαναμπεί κανείς στον κόσμο των ΦΥΤΑ, του καλλιτεχνικού διδύμου που αποτελείται από τον Φιλ Ιερόπουλο και τον Φοίβο Δούσο, οι οποίοι επιστρέφουν δυναμικά μετά το «ORFEAS2021» για μια βόλτα στην queer επανασταστική Αθήνα που οραματίζονται.

Διαβάστε ακόμη: Τα ΦΥΤΑ πιστεύουν ακόμη στα wake up calls της τέχνης

avant drag

avant drag

avant drag

H ταινία, σε σκηνοθεσία του Φιλ Ιερόπουλου, συμμετέχει στο τμήμα Harbour του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ που διεξάγεται φέτος από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, με ανήσυχες και ριζοσπαστικές επιλογές από όλον τον κόσμο που δοκιμάζουν τα όρια μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τέχνης και του σινεμά όπως δεν το γνωρίζουμε.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τα ΦΥΤΑ στο επίσημο site τους και στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook