Industry

Atlas Shrugged: θύμα της κριτικής;

στα 10

Το magnum opus της Αϊν Ραντ έγινε ταινία. Η κριτική την κατέστρεψε. Τις πταίει;

Atlas Shrugged: θύμα της κριτικής;

Είναι το τελευταίο, το πιο πολυσυζητημένο, το πιο συμπυκωμένο βιβλίο της Αϊν Ραντ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1957. Μετά από ένα πολυετή κυκεώνα διαπραγματεύσεων για τα δικαιώματα κινηματογραφική μεταφοράς του μυθιστορήματος, ανέλαβε καθήκοντα ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζον Αλιαλόρο, ο οποίος γύρισε κι έβγαλε την ταινία στις αίθουσες, γρήγορα γρήγορα και με χείριστο καστ, λες και βιαζόταν, από τη μία να μη λήξει η διορία για τα δικαιώματα κι από την άλλη για να συμπέσει η έξοδός της με την άνοδο σε δημοτικότητα των ρεπουμπλικάνων στην Αμερική, μια και ιδεολογικά στέκονται εγγύτερα στις απόψεις της Ραντ. Βέβαια, πρόκειται για το «Atlas Shrugged, Part I», μια και ο όγκος του βιβλίου είναι τέτοιος που δύσκολα χωρά σε μια ταινία.

Η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αμερικής τον Απρίλιο και καταποντίστηκε στο box office. Ο Αλιαλόρο, αγανακτισμένος, θεωρεί ότι η αποτυχία της ταινίας είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της κακοπροαίρετης κριτικής – η αλήθεια είναι ότι η αμερικανική κριτική έβγαλε πάνω της τ’ απωθημένα χρόνων! Κι έτσι ο αποκαρδιωμένος παραγωγός-απ-το-παράθυρο, δηλώνει τώρα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει με το δεύτερο μέρος του opus: «Κριτικοί, κερδίσατε! Σκέφτομαι σοβαρά να μην προχωρήσω στο δεύτερο μέρος… Γιατί να βάλω τόσα λεφτά σε κάτι που οι κριτικοί θα κατατροπώσουν;»

Είναι ικανή η κριτική ν’ αναχαιτίσει την πορεία μιας ταινίας; Οσο το σκέφτεστε, δείτε και το τρέιλερ – οι ομοιότητες με το «Πέταγμα του Κύκνου» του Νίκου Τζίμα είναι ανατριχιαστικές!