Φεστιβάλ / Βραβεία

Το περιβάλλον στο επίκεντρο του 3ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Από 14 μέχρι 22 Νοεμβρίου, στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ βλέπουμε μαζί ή και χωρίς τα παιδιά μας ταινίες που μας φέρνουν πιο κοντά στη φύση.

Flix Team
Το περιβάλλον στο επίκεντρο του 3ου Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά από 2 ετών έως και την εφηβεία αλλά και σε γονείς που θέλουν να θυμηθούν τη δική τους παιδική ηλικία, το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, πραγματοποιείται online, λόγω της πανδημίας, από τις 14 ως τις 22 Νοεμβρίου 2020. Χώρος φιλοξενίας της φετινής διοργάνωσης είναι το site του Φεστιβάλ στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ταινίες δωρεάν.

Η Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί στο Flix τη νέα συνθήκη του online Φεστιβάλ, που παρά τον ψηφιακό περιορισμό απλώνει τις προβολές του όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα:

«Οι συνθήκες μετά την εμφάνιση της πανδημίας είναι ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες για όλους, παντού στον κόσμο. Ολοι προσαρμοζόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα, το ίδιο έπρεπε να κάνουμε και σαν ομάδα, δουλεύοντας από απόσταση, και παίρνοντας έγκαιρα την απόφαση να διεξαχθεί φέτος η διοργάνωση ψηφιακά. Κρατώντας τα θετικά, με την βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορέσουμε να διευρύνουμε το κοινό μας και εκτός Αττικής αφού για 9 ημέρες οι ταινίες θα προβάλλονται δωρεάν σε Ελλάδα και Κύπρο, δίνοντάς την ευκαιρία σε περισσότερα παιδιά και τις οικογένειές τους να παρακολουθήσουν τις ταινίες του προγράμματός μας. Το ίδιο ισχύει και για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και τις σχολικές προβολές που μεταφέρονται κι αυτές στο διαδίκτυο.»

screen 607

Ειδικά φέτος, ένα μεγάλο μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη σχέση των παιδιών με το περιβάλλον. Ταινίες που ευαισθητοποιούν για την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση, αλλά και ταινίες που μπορούν να αλλάξουν τις καθημερινές συνήθειες όλων μας, όχι μόνο των παιδιών.

Οπως μας εξηγεί η Καλλιόπη Χαραλάμπους για την επιλογή:

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι το πλέον επίκαιρο θέμα και αυτό που τα τελευταία χρόνια κινητοποιεί παιδιά και νέους. Η κινητοποίηση αυτή και η ανάγκη για άμεση δράση αποτυπώνονται στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με ταινίες που αφηγούνται ιστορίες παιδιών που υψώνουν τη φωνή τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Στο ντοκιμαντέρ «Μικροπλαστικά Παντού» οι μαθητές της πέμπτης τάξης ενός Δημόσιου Σχολείου στο Μπρούκλιν γίνονται επιστήμονες και ακτιβιστές ευαισθητοποιώντας την κοινότητά τους και τον Δήμαρχο της Νέας Υόρκης για μικρές, καθημερινές αλλαγές που οδηγούν σε ένα Plastic Free Future. Στο ντοκιμαντέρ «Θέλουμε το Μέλλον μας!» μαθητές από τη Κωνσταντινούπολη εμπνέονται από το παράδειγμα της Γκρέτα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Στο «Αγαπητοί Πετρελαιοπαραγωγοί» ένας 14χρονος Νιγηριανός επιχειρεί να σταματήσει την μόλυνση του χωριού του από το πετρέλαιο γράφοντας ένα γράμμα στη Shell…Η θεματική ενότητα για το περιβάλλον παρουσιάζει επίσης ταινίες που εκθέτουν το πρόβλημα με έναν εύληπτο τρόπο για κάθε ηλικία, αλλά και ταινίες που δοξάζουν την ομορφιά της φύσης με εικόνες από όλον τον πλανήτη, από μογγολικά τοπία και φινλανδική φύση τον χειμώνα μέχρι τα Ιμαλάια».

«Θέλουμε μέσα από όλες αυτές τις εικόνες και ιστορίες να περάσουμε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης και να εμπνεύσουμε τους μικρούς θεατές να αγαπήσουν τη φύση και να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος», συμπληρώνει.


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.


Δείτε παρακάτω όλες τις ταινίες του Παιδικού και Εφηφικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας που αφορούν τη σχέση ανθρώπου με το περιβάλλον
[Πατώντας πάνω στους τίτλους των ταινιών μεταφέρεστε στην αντίστοιχη σελίδα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε την ταινία.]

Veins of the World

Στα Αδυτα του Κόσμου (Veins Of The World) του Μπιασμπασούρεν Νταβά | Μογγολία/Γερμανία, 2020, 97’, μογγoλικά με ελληνικούς υπότιτλους

O Αμρα είναι ένα 11χρονο αγόρι που ζει μια νομαδική ζωή με την οικογένειά του στην Μογγολία: δεν έχουν μόνιμο σπίτι, αλλά περιπλανώνται συνεχώς ακολουθώντας το κοπάδι προβάτων τους και πηγαίνοντας όπου βρίσκεται η δουλειά. Ο πατέρας του Άμρα είναι ο αρχηγός της μάχης των νομάδων ενάντια σε μια διψασμένη για χρήμα εταιρεία εξόρυξης που καταστρέφει τον τόπο τους με τις επιθετικές μεθόδους της και σύντομα ο Άμρα καλείται να τον διαδεχτεί μετά από μια οικογενειακή τραγωδία. Αναρωτώμενος πώς μπορεί να βοηθήσει, ο Άμρα δηλώνει συμμετοχή στο ριάλιτι Μογγολία Έχεις Ταλέντο, προκειμένου να διατυμπανίσει τα πιστεύω του και να προκαλέσει μια επείγουσα αλλαγή. Η σκηνοθέτης της αξέχαστης «Ιστορίας της Καμήλας που Δάκρυσε» στρέφει και πάλι την αυθεντική ματιά της σε μια οικογένεια νομάδων, συνδυάζοντας τον πλούτο εικόνων και συναισθημάτων με μια κραυγή αγωνίας για το περιβάλλον. Με πλάνα εκθαμβωτικής ομορφιάς κατά μήκος των μογγολικών τοπίων, η ταινία ζεσταίνει την καρδιά ανοίγοντας ένα παράθυρο στη φύση και τις παραδόσεις των ιθαγενών που απειλούνται από την ολοένα και πιο ισχυρή βιομηχανία εξόρυξης, ενώ προκαλεί επίκαιρες συζητήσεις για τη συμπεριφορά των κατοίκων του πλανήτη απέναντι στο περιβάλλον από την οπτική ενός μικρού αγοριού που έχει μια ζωτικής σημασίας σχέση με τη φύση.

microplastics

Μικροπλαστικά Παντού (Microplastic Madness) του Ατσούκο Κουέρκ, Ντέμπι Λι Κόεν | ΗΠΑ, 2020, 75’, αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Οι μαθητές σε ένα δημόσιο σχολείο στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αποφασίζουν να αναλάβουν δράση για τα πλαστικά απόβλητα, ξεκινώντας από την απομάκρυνσή τους από την καφετέρια του σχολείου και φτάνοντας ως την πόλη. Τα 56 πεμπτάκια στο Δημόσιο Σχολείο 15 του Ρεντ Χουκ στο Μπρούκλιν ζουν στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Αναλαμβάνοντας το ρόλο πολιτών-επιστημόνων και ακτιβιστών της κοινότητας, συλλέγουν στοιχεία, φροντίζουν για την ενημέρωση των κατοίκων και φτάνουν μέχρι το Δημαρχείο για να φωνάξουν για τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης μικροπλαστικών στην καθημερινή ζωή. Εξαιρετικά ενημερωτικό, ακούραστο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, που αφηγούνται με τη βοήθεια του stop-motion animation οι ίδιοι οι μικροί του ήρωες που με μικρές πράξεις αλλάζουν σιγά- σιγά τον κόσμο ως μέλη του κινήματος Plastic Free Future που κερδίζει γρήγορα έδαφος όχι μόνο στις τάξεις της Νέας Υόρκης, αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη.

Mishou 607

Μισού (Mishou) του Μίλεν Βιτάνοβ | Γερμανία,Βουλγαρία, 2020, 8’, χωρίς διαλόγους

Η ζωή τεσσάρων ζωηρών αρκτικών λαγών αλλάζει ριζικά όταν ανακαλύπτουν ένα παράξενο πλάσμα.

carpe diem 607

Carpe Diem της Ρέιτσελ Πορτοβά | Ηνωμένο Βασίλειο, 2019, 3’, χωρίς διαλόγους

Οταν ένα κοριτσάκι στην Τσεχία γίνεται φίλη με τον κυπρίνο που θα αποτελέσει το χριστουγεννιάτικο δείπνο της οικογένειάς της, πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στ συνείδησή της και την παράδοση της χώρας της.

Trophy Hunter 607

Κυνηγός Τροπαίων (Trophy Hunter) του Σον Μπερνς | ΗΠΑ, 2019, 3’, χωρίς διαλόγους

Ενα μικρό αγόρι με ένα αεροβόλο φαντασιώνεται ότι είναι σπουδαίος κυνηγός.

isnt water 607

Είναι το Νερό (Isn’t Water) του Νόα Αμανί | Ιράν, 2019, 3’

Ένα κορίτσι αφήνει τη φαντασία του να καλπάσει όταν μια ανοιχτή βρύση γίνεται όαση για τα παιδιά του δρόμου που ξαφνικά αποκτούν νερό.

The Potion 607

Το Φίλτρο (The Potion) της Γκαμπριέλα Μαρτίνεζ | Μεξικό, 2019, 7’, μεταγλωττισμένο στα ελληνικά

Μια ομάδα από ζώα της λίμνης αντιμετωπίζει την απειλή της μόλυνσης και πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και τη συνεργασία για να προστατέψει το ζωτικό της χώρο.

Blanket 607

Κουβέρτα (Blanket) της Μαρία Μόσκοβα | Ρωσία, 2020, 5’, χωρίς διαλόγους

Στον πολύ μακρινό Βόρειο Πόλο ζει μια πολύ κακόκεφη πολική αρκούδα. Μια μέρα δέχεται έναν αναπάντεχο επισκέπτη που προσθέτει χρώμα στη ζωή της...

My Letter to the Oilmen 607

Αγαπητοί Πετρελαιοπαραγωγοί... (My Letter to the Oil Men) του Ζάντερ ντε Μπερ | Ολλανδία, 2019, 15’, αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Ενας 14χρονος Νιγηριανός, ο Παπιλού, ζει στα περίχωρα μιας εξαιρετικά μολυσμένης έκτασης γης. Ο Παπιλού θέλει να σταματήσει η μόλυνση από το πετρέλαιο και να καθαρίσει η γη όπου μεγάλωσε. Γράφει ένα γράμμα στην Shell, την εταιρεία πετρελαίου που ευθύνεται για την κατάσταση, αλλά πόσο δυνατή θα αποδειχθεί η φωνή του;

Selfish 607

Selfish του Πο Σιεν Τσεν | Ταϊβάν/Καναδάς, 2020, 2’, χωρίς διαλόγους

Σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο, ένας σεφ παρατηρεί κάποιους ξεχωριστούς καλεσμένους και αποφασίζει να τους σερβίρει σε μια ποικιλία πιάτων με υπογραφή.

Winter Lake 607

Η Λίμνη του Χειμώνα (Winter Lake) του Πέτερι Σάριο | 15’, Φινλανδία, 2019, φινλαδικά με ελληνικούς υπότιτλους

Δύο φίλοι περνούν λίγες μέρες στην παγωμένη φινλανδική φύση το χειμώνα. Ένα ντοκιμαντέρ με εικόνες ομορφιάς που κόβουν την ανάσα.

polar

Ο Πολικός Μπάρι - Ας Σπάσουμε τον Πάγο! (PolarBarry - Let's Break the Ice!) του Γούτερ Ντίκστρα | Ολλανδία, 2019, 5’, αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Γνωρίστε τον Πολικό Μπάρι: influencer, σταρ του Ιντερνετ και διάσημος vlogger. Είναι παμπόνηρος και ξέρει πώς να κάνει το Βόρειο Πόλο να παραμιλάει. Στο νέο του βίντεο, θα συστήσει στους followers του την κλιματική αλλαγή.

We Want Our Future

Θέλουμε το Μέλλον μας! (We Want Our Future!) του Aτόμ Σασκάλ | Τουρκία, 2019, 13’, τουρκικά με ελληνικούς υπότιτλους

Σε αυτό το ξεσηκωτικό ντοκιμαντέρ, μαθητές από την Κωνσταντινούπολη, ακολουθώντας το κάλεσμα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή κάνοντας κοπάνα από το σχολείο τους.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 3ο Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο επίσημο site του, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και στη σελίδα του στο Instagram.

athicff 2020 poster 607