Φεστιβάλ / Βραβεία

ARTWORKS: Τρεις βραβευμένοι σκηνοθέτες μοιράζονται την εμπειρία τους από το διαγωνισμό

στα 10

Ο Νεριτάν Ζιντζιρία, η Δέσποινα Κούρτη και ο Γιώργος Νικόπουλος, από τους περσινούς βραβευμένους του Artworks, αξιολογούν τη συμμετοχή τους, στο Flix.

Flix Team
ARTWORKS: Τρεις βραβευμένοι σκηνοθέτες μοιράζονται την εμπειρία τους από το διαγωνισμό
«Η Κούκλα», Δέσποινα Κούρτη

Το 2018, η ARTWORKS βράβευσε 60 καλλιτέχνες ώστε να συνεχίσουν να δημιουργούν και να θέτουν καίρια ερωτήματα μέσα από το έργο τους. Το 2019 επιδιώκει να στηρίξει ακόμα περισσότερους. Αναγνωρίζοντας τον ουσιαστικό ρόλο της τέχνης στη σύγχρονη ζωή και στοχεύοντας στην επιβράβευση και την οικονομική στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και στην ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ARTWORKS ετοιμάζεται να καλωσορίσει τους φετινούς της Fellows, ώστε να ερευνήσει μαζί τους όλα όσα μπορούν να συμβάλουν στην εξέλιξή τους.

Διαβάστε περισσότερα: ARTWORKS | To Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στηρίζει τους καλλιτέχνες

Τρεις από τους 15 σκηνοθέτες που βραβεύτηκαν στον περσινό, πρώτο κύκλο του Artworks, ο Νεριτάν Ζιντζιρία, η Δέποινα Κούρτη και ο Γιώργος Νικόπουλος, μίλησαν στο Flix για τη σημασία της συμμετοχής τους και τον τρόπο με τον οποίο το Artworks του δίνει ώθηση για το μέλλον. Διαβάστε παρακάτω όσα μας είπαν.

ARTWORKS 607

Πώς ήταν η εμπειρία της συμμετοχής σας, τι σας εξέπληξε, τι κρατάτε περισσότερο στη μνήμη;

Δέσποινα Κούρτη: Από τη συμμετοχή μου μόνο θετικά φυλάω στη μνήμη. Πέρα από τις διαλέξεις, σεμινάρια αλλά και την οικονομική υποστήριξη, αυτό που κρατάω είναι το διαπροσωπικό κομμάτι στο Πρόγραμμα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους των εικαστικών τεχνών και του σινεμά και να έρθω σε επαφή με το εξαιρετικό έργο τους.

Νεριτάν Ζιντζιρία: Στην παρούσα κατάσταση, μια σοβαρή χρηματική αρωγή είναι από μόνη της ευχάριστο νέο, πόσω μάλλον όταν αυτή έρχεται από ένα πρόγραμμα που φέρνει κοντά ενδιαφέρουσες φωνές από ένα ευρύ καλλιτεχνικό πεδίο. Η ομάδα συντονισμού σχημάτισε ένα κράμα από δημιουργούς, τους οποίους όταν άκουσα να μιλάνε για πρώτη φορά, αναθάρρησα για τα δύσκολα που ήρθαν ή που έπονται. Ενα γερό βήμα προς το να βάλω μια τάξη στις σκέψεις μου. Σημαντικοί σταθμοί της εμπειρίας αυτής ήταν η παρουσία του Εντουάρντο Καντάβα και η μελέτη πάνω στο Athens, Still remains του Ντεριντά και της μνήμης ως σημείου προσδιορισμού και επαναπροσδιορισμού της ανθρώπινης ταυτότητας.

The Time of A Young Man About To Kill 607«The Time of A Young Man About To Kill», Νεριτάν Ζιντζιρία

Γιώργος Νικόπουλος: Πέραν της σημαντικότατης οικονομικής βοήθειας που προσέφερε το υλικό σκέλος του βραβείου της ARTWORKS και που στην ουσία είναι αυτό που αναλώνεται πρώτο και εξαντλείται ταχύτατα, η συμμετοχή μου σε αυτή τη διαδικασία έφερε μπροστά μου πραγματικά σημαντικούς ανθρώπους. Ανθρωποι του ευρύτερου δημιουργικού χώρου που αποδείχθηκε ότι έχουμε πολλά κοινά στις πνευματικές μας διεργασίες, δυνάμει συνεργάτες, που ο χρόνος που δαπανήθηκε δίπλα τους νομίζω εξίσου για μένα και για τους ίδιους άφησε μια αίσθηση οικειότητας. Η συνθήκη με την οποία βρεθήκαμε και που βέβαια τέθηκε ευθύς εξαρχής από τους διοργανωτές του προγράμματος αλλά και την ίδια τη δομή του προγράμματος, ώθησε νομίζω τους περισσότερους συμμετέχοντες προς αυτήν την κατεύθυνση, οργανώνοντάς μας σε μια μικρή κοινότητα.

Η μεγάλη μου έκπληξη στη συνεργασία με την ARTWORKS, χωρίς βέβαια να έχω επιτύχει στο παρελθόν συμμετοχή σε άλλο τέτοιου είδους βραβείο, ήταν η αρτίως οργανωμένη και καλοσχεδιασμένη δομή του. Οι άνθρωποι που το έστησαν, κινήθηκαν ανθρωποκεντρικά - ίσως κάτι τέτοιο να θεωρείται δεδομένο σε μια αντίστοιχη διοργάνωση, σε εργασιακούς όμως χώρους δεν είναι δεδομένο - δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες που είχαν τη διάθεση, να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνευρεθούν με τους κατάλληλους ανθρώπους. Τέλος, η διαδικασία των mentorships μπορώ να πω πως αποτέλεσε την κορύφωση των απολαβών από αυτό το βραβείο. Η γνωριμία μου με τον σκηνοθέτη Χρήστο Καρακέπελη και οι συναντήσεις μας μου αποκάλυψαν σημεία των επόμενων έργων μου που παρέμεναν ενστικτώδη ή κατά τι κρυμμένα. Κάθε μας συνάντηση κινούνταν μεταξύ mentorhsip και συνάντησης με έναν χαμένο συγχωριανό, μεταξύ διανόησης και απλής συντροφικής σύναξης και ήταν καθ’ όλα αποκαλυπτική. Αυτό που κρατώ στη μνήμη είναι η αίσθηση βαθιάς οικειότητας μετά την πρώτη μας συνάντηση στο Ινστιτούτο Goethe, συνοδευόμενης από χειραψία μετά εναγκαλισμού στην οδό Ομήρου.

Τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαου 607«Τα Μουστοκούλουρα του Αγησίλαου», Γιώργος Νικόπουλος

Πώς πιστεύετε ότι η επιτυχία σας στο διαγωνισμό υποστηρίζει τα επόμενα βήματά σας;

Νεριτάν Ζιντζιρία: Αφενός με τη χρηματική υποστήριξη, χάρη στην οποία ολοκληρώνω την επόμενη ταινία μου και αφετέρου από τη στόφα της ίδιας της δράσης. Το πρόγραμμα της ARTWORKS φέρει στοιχεία των ξένων προγραμμάτων - fellowships και έτσι η συμμετοχή σου σε αυτό σε εντάσσει όχι μόνο σε έναν κύκλο δημιουργών και καλλιτεχνικών δρώμενων αλλά και σε μια ανοιχτή επικοινωνία μαζί τους συνδράμοντας μια σχέση αλληλεπίδρασης και συνεχούς βελτίωσης.

Δέσποινα Κούρτη: Τα κορίτσια της ARTWORKS κάνουν ουσιαστικά βήματα, ώστε οι νέοι Ελληνες καλλιτέχνες να αποκτήσουν φωνή και να αναδειχθεί το έργο τους. Το database που η ARTWORKS αναπτύσσει, δείχνει μια καθαρή εικόνα του καλλιτεχνικού ελληνικού τοπίου στο οποίο μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί. Ευελπιστώ σε μελλοντικές συνεργασίες με fellows - καλλιτέχνες του Προγράμματος.

ουρανία 607«Ουρανία», Δέσποινα Κούρτη

Γιώργος Νικόπουλος: Το σημαντικότερο στοιχείο που κρατώ από όλη αυτή τη διαδικασία και που φέρω και θα φέρω μαζί μου στα επόμενα βήματα, είναι η αναγνώριση. Με ό,τι συνεπάγεται αυτή. Με όλο το σύμπλεγμα ενός δημιουργού που συνήθως αποζητά την αναγνώριση, με την αναγνώριση του ίδιου από έναν κύκλο στον οποίον ο τίτλος ενός τέτοιου βραβείου μάλλον μπορεί να λέει περισσότερα ή έστω απλώς από την ελάχιστη αναγνώριση από συνεργάτες και συναδέλφους. Τελείως ειλικρινά, μια τέτοιου είδους αναγνώριση συνετέλεσε στην ακόμα πιο στιβαρή θέση μου απέναντι στο έργο μου. Στην σημερινή οικονομική συνθήκη της Ελλάδας που αν δεν προέρχεται κανείς από οικογένεια εισοδηματιών και διαθέσιμων να υποστηρίξουν το καλλιτεχνικό του έργο θα πρέπει να εργάζεται σε πολύ περισσότερες από μια δουλειές πιθανώς και άσχετες μεταξύ τους, συμπεριλαμβανομένης και της τέχνης του, είναι πολλές οι φορές που τα θεμέλια της θέσης αυτής τραντάζονται. Οι δονήσεις βέβαια αυτές δεν είναι ικανές να κατεδαφίσουν το οικοδόμημα, προκαλούν όμως πολύ εύκολα ρωγμές που μας οδηγούν σε λάθος κινήσεις, σε προσωρινή λιποψυχία, σε προσωρινή απόσυρση από την τέχνη μας. Ενα τέτοιο βραβείο λοιπόν με την αναγνώριση που φέρει μαζί του, μπορεί μεν να εξαντλείται γρήγορα, έχει όμως αφήσει μια πολύ απολαυστική αίσθηση και μια αρκετά δυνατή ώθηση για τις επόμενες κινήσεις.


Στο 2ο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (2nd SNF Artist Fellowship Program), η ARTWORKS θα ενισχύσει 80 άτομα (75 καλλιτέχνες και 5 επιμελητές εικαστικών εκθέσεων), για χρονικό διάστημα 8 μηνών, τα οποία δραστηριοποιούνται σε ένα από τα παρακάτω πεδία:

  • Εικαστικές τέχνες: ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, περφόρμανς, εικαστικό βίντεο, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης
  • Κινούμενη εικόνα: μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation
  • Χορός: ερμηνεία, χορογραφία
  • Επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων

Κάθε άτομο, εφόσον επιλεχθεί (ARTWORKS Fellow), θα λάβει χρηματικό βραβείο 8.000 ευρώ και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε όλες τις δράσεις που θα διοργανώσει η ARTWORKS (σεμινάρια, workshops, masterclasses από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, ομιλίες καλλιτεχνών, θεωρητικών και άλλων), που στόχο έχουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις των συμμετεχόντων, να καλλιεργήσουν τον δημιουργικό διάλογο και να ενισχύσουν την προοπτική συνεργασιών.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ολοκληρωθεί στις 24 Φεβρουαρίου 2019. Οι Fellows θα επιλεχθούν από επιτροπές αξιολόγησης που έχουν συσταθεί ειδικά για αυτόν το σκοπό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της ARTWORKS καθώς και στις σελίδες της στο Facebook και στο Instagram.

Η ARTWORKS δημιουργήθηκε το 2017 με σκοπό να αποτελέσει γόνιμο πεδίο δράσης για τους Ελληνες καλλιτέχνες και υποστηρίζεται με ιδρυτική και αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Info
ARTWORKS
Ιπποκράτους 9, 10679 Αθήνα, 210 3647065
contact@art-works.gr