Buzz

H «Τριλογία του Απού» του Σατγιαζίτ Ρέι είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε

στα 10

Οι τρεις σπουδαίες ταινίες του Ινδού σκηνοθέτη προβάλλονται στις θερινές αίθουσες.

Flix Team
H «Τριλογία του Απού» του Σατγιαζίτ Ρέι είναι κάτι που πρέπει να ανακαλύψετε

Η τριλογία του Απού οποία αποτελείται από τις ταινίες που δημιούργησε ο σκηνοθέτης Σατιατζίτ Ρέι κατά την δεκαετία του 1950 σχετικά με τη ζωή του Απού, ενός μικρού αγοριού το οποίο μεγαλώνει σε δύσκολες συνθήκες φτώχειας, και κατόπιν ενηλικιώνεται. Η πρώτη ταινία με τίτλο «Το Τραγούδι του Δρόμου» (1955) περιγράφει την καθημερινή ζωή του Απού και της μικρής αδερφής του, η δεύτερη «Ο Ανίκητος » (1956), την πορεία από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση του αγοριού καθώς και τη σύγκρουση με τη μητέρα του, και η 3η και τελευταία «Ο κόσμος του Απού» (1959), την ζωή του Απού ως ενήλικα και τον έγγαμο βίο του. Όλες οι ταινίες της τριλογίας βασίζονται σε δύο βιβλία τα οποία είχαν γραφεί τη δεκαετία του 1930 από τον Ινδό συγγραφέα Μπιμπχουτιμπχουσάν Μπαντοπανχιάι, ενώ η μουσική επένδυση των ταινιών έγινε από τον Ραβί Σανκάρ.

το τραγούδι του δρόμου 607

Η παραγωγή της πρώτης ταινίας έγινε υπό δύσκολες συνθήκες καθώς υπήρχαν πολλά προβλήματα με την χρηματοδότηση, κάτι που ανάγκασε τον Ρέι να χρησιμοποιήσει ερασιτέχνες ηθοποιούς και ομάδα παραγωγής με τους περισσότερους να μην διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία.

Η τριλογία αποτελεί ορόσημο του Ινδικού κινηματογράφο και αποτελεί ένα από τα αρτιότερα δείγματα της τεχνικής του ρεαλισμού στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Οι 3 ταινίες κερδίσαν μεγάλο αριθμό ινδικών και διεθνών βραβείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 3 ινδικά εθνικά βραβεία καλύτερης ταινίας για την κάθε ταινία αντίστοιχα, 7 βραβεία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, καθώς και βραβεύσεις στα φεστιβάλ της Μπερλινάλε και της Βενετίας. Θεωρούνται 3 από τις σπουδαιότερες ταινίες όλων των εποχών και συχνά αναφέρονται και ως οι σπουδαιότερες του Ινδικού κινηματογράφου.

ο Ανίκητος

Οι δυο πρώτες ταινίες της τριλογίας παίζονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα στο Θερινό Αλεξάνδρα ενώ η τρίτη θα παίζεται από 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κόσμος του Απού