Φεστιβάλ / Βραβεία

Απόψε τα «Γυμνά Χέρια» στο Φεστιβάλ Αθηνών

στα 10

Το κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, «Γυμνά Χέρια», πορτρέτο του ιστορικού Ελληνα διευθυντή ορχήστρας Δημήτρη Μητρόπουλου, προβάλλεται σήμερα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Απόψε τα «Γυμνά Χέρια» στο Φεστιβάλ Αθηνών

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους μαέστρους στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, διηύθυνε τις ορχήστρες του χωρίς μπαγκέτα, με γυμνά χέρια. Από αυτήν του τη συνήθεια παίρνει τον τίτλο του το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Σκεύα, που παρακολουθεί την πορεία του Μητρόπουλου όσο έζησε στην Αμερική, από το 1938 μέχρι το 1960 και δούλεψε ως μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μιννεάπολης και της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.

Ο Λευτέρης Βογιατζής, σ’ ένα κομμάτι που δίνει δραματική διάσταση στο ντοκιμαντέρ, υποδύεται έναν άντρα που μελετά τις επιστολές του Μητρόπουλου και το οπτικοακουστικό υλικό όπου έχει αποτυπωθεί η φυσιογνωμία του, προσπαθώντας ν’ ανακαλύψει στοιχεία για τη ζωή και την προσωπικότητα του μαέστρου.

Η ταινία, που είναι παραγωγή της Town Film, έγινε από μια κατ’ εξοχήν κινηματογραφική ομάδα: ο Γιώργος Σκεύας υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, η Κατερίνα Μαραγκουδάκη τη διεύθυνση φωτογραφίας, ο Πάνος Βουτσαράς το μοντάζ και ο Σπύρος Αραβοσιτάς τον ήχο.

Επειδή η μελλοντική πορεία της ταινίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί, είναι ευκαιρία για το κοινό να παρακολουθήσει απόψε τα «Γυμνά Χέρια» που προβάλλονται στις 21.00, στο Πειραιώς 260 (Κτίριο Η), με εισιτήριο 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευείτε το website του Φεστιβάλ Αθηνών