Industry

Από τα Οσκαρ στο Chinawood

στα 10

Τα κόκαλα του Μάο πιθανότατα θα στριφογυρίζουν ήδη, αλλά η κινέζικη κινηματογραφική βιομηχανία, βάζει νερό στο... κόκκινο κρασί της διορίζοντας ως επίτιμο πρόεδρο του μεγαλύτερου και πιο φιλόδοξου κινηματογραφικού της στούντιο έναν Αμερικάνο, τον πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας των Οσκαρ, Σιντ Γκάνις.

Από τα Οσκαρ στο Chinawood
O Σιντ Γκάνις αφήνει πίσω του το χρυσό τωνΟσκαρ για το Eldorado της Κίνας

Τα Wuxi Studios, είναι ένα τεράστιο συγκρότημα κινηματογραφικών πλατό και εργαστηρίων, που αν κι απέχουν πολύ ακόμη από την ολοκλήρωση, έχουν στοιχίσει ήδη κάμποσα εκατομμύρια. Βρίσκονται στην βιομηχανική πόλη του Γούξι, η οποία απέχει μόνο 45 λεπτά από την Σαγκάη με το bullet train κι έχουν ήδη κερδίσει τον χαρακτηρισμό Chinawood. Πριν κάν ακόμη ανοίξουν τις πόρτες τους στην πρώτη τους παραγωγή.

Η ανακοίνωση της πρόσληψης του Γκάνις ως του επίτιμου προέδρου τους, μάλλον θα προσδώσει στο καινούριο τους όνομα και ουσιαστικό αντίκρισμα. «Η προσπάθειά τους είναι να δημιουργήσουν κάτι αντίστοιχο με τα στούντιο του κλασσικού Χόλιγουντ όπου όλες οι λειτουργίες τους βρίσκονταν συγκεντρωμένες στον ίδιο χώρο, αλλά οι στόχοι τους είναι ίσως ακόμη πιο φιλόδοξοι» παραδέχεται ο ίδιος.

Με δεδομένο ότι οι εισπράξεις των κινηματογραφικών ταινιών στην Κίνα κυριολεκτικά καλπάζουν -το ποσοστό αύξησης των εισιτηρίων πέρσι άγγιξε το αστρονομικό ποσοστό του 64%-, το κοινό μοιάζει διψασμένο για εντυπωσιακό θέαμα και δεδομένων των περιορισμών προβολής ταινιών από την δύση στις αίθουσες της χώρας, τα Wuxi Studios θέλουν να καλύψουν το κενό. Το συγκρότημα θα περιέχει εκτός από κινηματογραφικά σετ και εργαστήρια post-production, κάθε καινούρια ψηφιακή τεχνολογία καθώς και τμήματα ειδικευμένα στις digital τεχνολογίες, τα ειδικά εφέ, το ψηφιακό animation αλλά ακόμη και τμήματα εκπαίδευσης και πειραματισμού.

Οι σκεπτικιστές φοβούνται ότι το μεγαλόπνοο σχέδιο των Wuxi Studios μπορεί να αποδειχθεί μια μεγαλοπρεπής απάτη, όμως ο Γκάνις δηλώνει ότι η κατασκευή που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη προχωρά ταχύτατα. «Όταν τα επισκέφτηκα τον Νοέμβριο δεν είδα τίποτα άλλο από μια τεράστια τρύπα στο έδαφος, όμως σήμερα έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μορφή».

Μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση οικοδόμησης τους και κάποια από τα μέρη τους θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, εν τούτοις για να πάρουν την τελική πλήρη μορφή τους, θα χρειαστούν τρία με πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τους εμπνευστές τους όμως και τον ίδιο τον Γκάνις, όταν ολοκληρωθούν θα αποτελούν κέντρο έλξης για την παγκόσμια φιλμική κοινότητα και θα κάνουν τον άξονα του κινηματογραφικού πλανήτη να μετατοπιστεί ακόμη λίγο προς την ανατολή.