Φεστιβάλ / Βραβεία

Aπό Ιταλία, Βέλγιο και Μ. Βρετανία οι φιναλίστ για το φετινό βραβείο LUX

στα 10

Ανακοινώθηκαν οι τρεις ταινίες που διεκδικούν το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα προβληθούν παραδοσιακά στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Aπό Ιταλία, Βέλγιο και Μ. Βρετανία οι φιναλίστ για το φετινό βραβείο LUX

Σε ειδική συνέντευξη Τύπου για το παράλληλο πρόγραμμα του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, «Venice Days», ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα και το Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Εκπρόσωπος του προγράμματος «Creative Europe» Σίλβια Κόστα, ανακοίνωσαν τις τρεις ταινίες που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο LUX και οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ της Βενετίας, παρουσία των δημιουργών τους.

Οι τρεις ταινίες είναι το «Miele» της Βαλέρια Γκολίνο, μια συμπαραγωγή Γαλλίας και Ιταλίας, που έκανε την πρεμιέρα του στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών τον περασμένο Μάιο, το «The Selfish Giant» της Κλιό Μπάρναρντ από τη Μ. Βρετανία που προβλήθηκε στο Δεκαπενθήμερων των Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ των Καννών και συμπεριλήφθηκε μέσα στις πλέον αγαπημένες ταινίες των κριτικών και το «The Broken Circle Breakdown» του Φίλιξ Βαν Γκρένινγκεν από το Βέλγιο που κέρδισε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

2 The Selfish Giant

Είναι η πρώτη φορά που ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο βρίσκουμε δύο γυναίκες δημιουργούς, καθώς είναι και η πρώτη φορά που το βραβείο διεκδικεί ταινία από τη Μ. Βρετανία.

Οι τρεις ταινίες, υποτιτλισμένες στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα προβληθούν στα 28 Κράτη - Μέλη της ΕΕ από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για την καλύτερη ταινία που θα ανακοινωθεί στις 11 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Τα προηγούμενα βραβεία LUX ήταν το «The Edge of Heaven» του Φατίχ Ακίν το 2007, η «Σιωπή της Λόρνα» των αδερφών Νταρντέν (2008), το «Welcome» του Φιλίπ Λιορέ (2009), το «When We Leave» της Φίο Αλαντάγκ (2010), τα «Χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και το «Io Sono Li» του Αντρέα Σέγκρε (2012).

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Tags: LUX 2013