Μια και φέτος κλείνουν 200 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Ντίκενς, του συγγραφέα που όχι απλώς απεικόνισε το σκοτεινό σύμπαν του παλιού Λονδίνου, αλλά και δημιούργησε ένα ολόκληρο σύμπαν που φέρει το δικό του όνομα, το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνει στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το πρόγραμμα εκδηλώσεων Ντίκενς 2012.
Μπορεί ο Ντίκενς να μην πρόλαβε την εφεύρεση του κινηματογράφου, ο κόσμος που αποτύπωνε, όμως, στα βιβλία του, ήταν απόλυτα κινηματογραφικός, γι’ αυτό και τα έργα του μεταφέρθηκαν πάμπολλες φορές στη μεγάλη οθόνη.
Το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το αφιέρωμα «Ο Ντίκενς στον Κινηματογράφο» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρουσιαστεί μια επιλογή από δεκατρείς κινηματογραφικές μεταφορές του Ντίκενς, ξεκινώντας από το 1913 και φθάνοντας στο 2005, από τις οποίες οι έξι προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στα σπάνια αριστουργήματα του αφιερώματος συγκαταλέγονται ο οκτάλεπτος βωβός «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ» (1913) του Τόμας Μπέντλεϊ, ο βωβός «Ολιβερ Τουιστ» (1922) του Φρανκ Λόιντ, «Το Μυστήριο του Εντουιν Ντρουντ» (1935) του Στιούαρτ Γουόκερ, το «The Pickwick Papers» (1952) του Νόελ Λάνγκλι, βασισμένο στο αμετάφραστο στην Ελλάδα μυθιστόρημα και το «Η Ζωή και οι Περιπέτειες του Νίκολας Νίκλεμπι» (1947) του Βραζιλιάνου Αλμπέρτο Καβαλκάντι.
Από τις 29 Μαρτίου ως τις 3 Απριλίου θα διαρκέσει το αφιέρωμα στην Αθήνα. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και θα φιλοξενηθεί από τις 5 έως τις 8 Απριλίου στην Αίθουσα Παύλος Ζάννας και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι καθημερινές προβολές πλαισιώνονται από πέντε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με την επιμέλεια του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με αφορμή τις διαφορετικές πτυχές του λογοτεχνικού έργου του Ντίκενς, τη λογοτεχνική του πρόσληψη στην Ελλάδα, αλλά και την κινηματογραφική διασκευή του. Σκηνοθέτες και άνθρωποι του κινηματογράφου, συγγραφείς, μεταφραστές και πανεπιστημιακοί τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Μεγάλη Βρετανία, θα συζητήσουν μεταξύ τους αλλά και θα μοιραστούν με το κοινό σκέψεις και απόψεις για το πολυδιάστατο έργο του Ντίκενς.
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα παρευρεθούν οι συνεπιμελητές του αφιερώματος στο British Film Institute, ο Εϊντριαν Γούτον, διευθυντής του ιστορικού γραφείου Film London, μέλος της BAFTA και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ο διακεκριμένος Βρετανός σεναριογράφος και συγγραφέας Μάικλ Ιτον.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος Ο Ντίκενς στον Κινηματογράφο