Buzz

To 13o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας αφιερώνει στην Αντουανέττα Αγγελίδη

στα 10

Από τις 5 έως και τις 18 Δεκεμβρίου το 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας τιμά την Αντουανέττα Αγγελίδη.

To 13o Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας αφιερώνει στην Αντουανέττα Αγγελίδη

Το πρώτο μεγάλο αφιέρωμα του 13ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τιμώμενο πρόσωπο τη σκηνοθέτρια Αντουανέττα Αγγελίδη.

Η ιδιοσυγκρασιακή δημιουργός και εκπρόσωπος του πειραματικού και πρωτοποριακού σινεμά στην Ελλάδα τιμήθηκε τον περασμένο Μάϊο με το Ground Glass Award του 2024, από τα Anthology Film Archives της Νέας Υόρκης «για την εξαιρετική συνεισφορά στο χώρο της πειραματικής τέχνης, για την οργιαστικά ευφάνταστη συνεισφορά της στην αισθητική του φεμινιστικού κινηματογράφου και για την αφοσίωσή της στο σινεμά ως ερευνητικό μέσο».

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν και οι τέσσερις εμβληματικές πειραματικές ταινίες της «Κλέφτης ή η πραγματικότητα» (2001), «Οι ώρες - Μια τετράγωνη ταινία» (1995), «Τόπος» (1985), «Idées Fixes / Dies Irae» (Παραλλαγές στο ίδιο θέμα) (1977), καθώς και δύο μικρού μήκους δουλειές της: «Ωρα μεσημεριού» (2006) και «121280 Ritual» (1980/2008).

ritual

Θα παιχτεί επίσης το ντοκιμαντέρ «Εμμονες ώρες στον τόπο της πραγματικότητας – Εξομολογήσεις της Αντουανέττας Αγγελίδη (ή ένα δοκίμιο για το βλέμμα της)» που γύρισε η κόρη της Ρέα Βαλντέν το 2022.

Επιπλέον, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Masterclass της Αντουανέττας Αγγελίδη και αμέσως μετά Διάλογος για το έργο της, ενώ θα ακολουθήσει και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση διευθύνει η Ρέα Βαλντέν.

Περισσότερες πληροφορίες για το αφιέρωμα θα ανακοινωθούν σύντομα στην επίσημη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.