Φεστιβάλ / Βραβεία

Αφιέρωμα με έξι ταινίες της Ανα Καρίνα για να ομορφύνει ο Δεκέμβριος

στα 10

Ενα χρόνο μετά την απώλεια της Ανα Καρίνα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στη μούσα της Nouvelle Vague, από τις 8 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου 2020, με έξι αξεπέραστες στιγμές της φιλμογραφίας της

Flix Team
Αφιέρωμα με έξι ταινίες της Ανα Καρίνα για να ομορφύνει ο Δεκέμβριος

Ηταν 15 Δεκεμβρίου του 2019 όταν η Ανα Καρίνα αποχαιρέτησε αυτόν τον κόσμο. Σιγουρη πως πίσω της αφήνει μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του σύγχρονου σινεμά και κυρίως ένα πρότυπο γυναίκας που «ζούσε τη ζωή της» με τον τρόπο που επέλεξε η ίδια: ελεύθερα, αντισυμβατικά, με περίσσευμα ταλέντου και ομορφιάς.

Ενα χρόνο μετά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στην Ανα Καρίνα με τρεις εμβληματικές ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, ταινίες του Ζακ Ριβέτ, Μπενουά Ζακό και το σκηνοθετικό ντεμπούτο της ίδιας της Ανα Καρίνα.

Το αφιέρωμα θα διεξαχθεί από τις 8 μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, τα εισιτήρια για την κάθε ταινία κοστίζουν 3 ευρώ, η προπώληση ξεκινάει στις 7 Δεκεμβρίου στις 12.00 το μεσημέρι και οι προβολές θα γίνουν online από την πλατφόρμα της Ταινιοθήκης.

Une Femme est Une Femme 607

Η Γυναίκα είναι Γυναίκα (Une Femme est une Femme) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Γαλλία-Ιταλία, 1961, 85' | Η Αντζελα, στριπτιζέζ στο Φομπούρ Σεντ Ντενί, θέλει παιδί και άμεσα! Ο Εμίλ, ο άντρας της ζωής της και λάτρης της ποδηλασίας, δεν βλέπει τα πράγματα με το ίδιο μάτι. Ετσι η Αντζελα στρέφεται στον Αλφρεντ, τον γείτονα, φίλο και απόλυτα πρόθυμο μνηστήρα. Η ζωή είναι ένα παιχνίδι και η Αντζελα παίζει με την αγάπη του Αλφρεντ, με τη ζήλια του Εμίλ, με τις δικές της επιθυμίες. Η εμβληματική πρώτη έγχρωμη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ που χάρισε δικαιωματικά στην Ανα Καρίνα το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 1961.

Pierrot le Fou

Ο Τρελός Πιερό (Pierrot le Fou) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Γαλλία-Ιταλία, 1965, 110' | Ο Φερντινάν, ένας απογοητευμένος οικογενειάρχης, συναντά ξανά τυχαία την Μαριάν, ένα παλιό φλερτ. Παρατά σύζυγο και παιδιά για το Νότο της Γαλλίας με τη νεαρή και αινιγματική baby-sitter. Ακολουθεί η τραγική ιστορία ενός ρομαντικού ζευγαριού που δραπετεύει από το Παρίσι για τη Μεσόγειο, ένα συναρπαστικό road-movie στο οποίο η παράνομη διακίνηση όπλων, οι πολιτικές συνωμοσίες, οι απρόοπτες συναντήσεις, τα βουκολικά ιντερμέδια και οι ερωτικοί σπαραγμοί συνυπάρχουν.

Alphaville 607

Αλφαβίλ. Μια παράξενη περιπέτεια του Λέμμυ Κώσιον (Alphaville. Une étrange aventure de Lemmy Caution) του Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Γαλλία, 1965, 99' | Σε ένα μελλοντικό κόσμο ο Λέμμυ Κώσιον βρίσκεται σε αποστολή στην Αλφαβίλ με τις ακόλουθες οδηγίες: «Επικοινωνείστε με τον Καθηγητή Φον Μπράουν για να τον απελευθερώσετε ή, αν αρνηθεί, να τον σκοτώσετε…” Επί τόπου, ο Λέμμυ Κώσιον δεν έχει προλάβει να ξεκινήσει την έρευνά του πριν η Νατάσα, κόρη του καθηγητή, του προσφέρει τη βοήθειά της. Το δυστοπικό νουάρ αριστούργημα του Ζαν-Λικ Γκοντάρ με τον Εντι Κονσταντίν και την Ανα Καρίνα.

La Religieuse 607

Η Καλόγρια (La Religieuse) του Ζακ Ριβέτ

Γαλλία, 1966, 140' | Αναγκασμένη να μπει σε μοναστήρι, η Σουζάν αρνείται να δώσει τους όρκους της. Ελεύθερο πνεύμα που περιφρονεί όλες τις εξουσίες και με μόνη επιθυμία την επιστροφή της στην κοσμική ζωή, θα υποστεί τη σκληρότητα μιας σαδιστικής ηγουμένης η οποία είναι πεπεισμένη ότι την Σουζάν έχει κυριεύσει ο διάολος. Αθωωμένη, θα βρει καταφύγιο στο μοναστήρι του Αρπαζόν. Μα το φιλόξενο περιστύλιο όπου κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα απόλυτης ελευθερίας κρύβει νέες παγίδες στις σκιές του. Η κλασική ταινία του Ζακ Ριβέτ με την Ανα Καρίνα σε έναν από τους πιο εμβληματικούς της ρόλους.

Vivre Ensemble 607

H Ζωή μας Μαζί (Vivre Ensemble) της Ανα Καρίνα

Γαλλία, 1973, 92' | Ο Αλέν είναι ένας τριαντάρης καθηγητής ιστορίας που ζει μια φιλήσυχη ζωή με τη Σιλβί. Στο Σεν-Ζερμέν ντε Πρες, συναντά τη Ζιλί, μια απελευθερωμένη και εκκεντρική νεαρή γυναίκα. Ο Αλέν παρατά τη Σιλβί και μετακομίζει με την Ζιλί. Η ξεγνοιασιά τον κερδίζει και σιγά σιγά σταματά να δουλεύει. Για τις διακοπές, η Ζιλί αποφασίζει να πάει με τον Αλέν στη Νέα Υόρκη, όπου βυθίζονται στον μποέμ τρόπο ζωής του Γκρίνουιτς Βίλατζ και συναντούν τους ακτιβιστές του Σέντραλ Παρκ. Το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Ανα Καρίνα, με αξιοθαύμαστο στιλ και ένταση που ξεχωρίζει ανάμεσα στη φιλμογραφία της.

the Assassin Musician 607

Ο Δολοφόνος Μουσικός (L’Assassin Musicien) του Μπενουά Ζακό

Γαλλία, 1976, 124' | Ο Ζιλ είναι ένας νεαρός μουσικός, πεπεισμένος πως έχει ένα μοναδικό ταλέντο. Ιδιοκτήτης ενός μονάκριβου βιολιού, παρατά την ορχήστρα όπου έπαιζε ως κλαρινετίστας και τη μικρή πόλη στην οποία ζούσε, για να πάει στο Παρίσι. Ενας δύσκολος αγώνας ξεκινά, όπου προσπαθεί να δείξει το αναδυόμενο ταλέντο του ως βιολιστής και κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντήσει τη Λουίζ, μια ταλαιπωρημένη νεαρή καθαρίστρια που ζει με τη μικρή της κόρη. Η μια απογοήτευση ακολουθεί την άλλη και ο Ζιλ βυθίζεται σιγά σιγά στην ψύχωση. Ο Μπενουά Ζακό κινηματογραφεί την Ανα Καρίνα το 1976, σε έναν από τους πιο υποτιμημένους και άγνωστους στο ευρύ κοινό ρόλους της.


καρίνα

Πληροφορίες

Οι ταινίες «Τρελός Πιερό», «Η Καλόγρια» και «Η Ζωή Μαζί» θα προβληθούν από αποκατεστημένες κόπιες.
Οι ταινίες προβάλλονται στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους.
Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινάει τη Δευτέρα 7/12 στις 12.00 το μεσημέρι.
Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας στην πλατφόρμα online.tainiothiki.gr και αγοράστε εισιτήρια για τις ταινίες που σας ενδιαφέρουν. Έχετε 30 ώρες για να ολοκληρώσετε τη θέαση της κάθε ταινίας.
Για βέλτιστη ποιότητα θέασης συνδεθείτε στην πλατφόρμα από Edge σε υπολογιστή Windows ή από Safari σε υπολογιστή MacOS.

To αφιέρωμα στην Ανα Καρίνα συνδιοργανώνεται από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή ΙΙ» που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗ του ΕΣΠΑ 2014-2020