Buzz

Αντζελίνα Τζολί: νέος φόβος καρκίνου την ωθεί να αφαιρέσει ωοθήκες και σάλπιγγες

στα 10

«Πλέον είμαι σε εμμηνόπαυση στα 39 μου χρόνια. Δε θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά και περιμένω αλλαγές στο σώμα μου. Νιώθω ήρεμη για να αντιμετωπίσω ό,τι το μέλλον επιφυλλάσσει. Οχι γιατί είμαι δυνατή, αλλά γιατί καταλαβαίνω ότι όλα μέσα στη ζωή είναι. Θα τα αντιμετωπίσουμε, χωρίς τρόμο. Η γνώση είναι δύναμη.»

Αντζελίνα Τζολί: νέος φόβος καρκίνου την ωθεί να αφαιρέσει ωοθήκες και σάλπιγγες

Πριν από δύο χρόνια η Αντζελίνα Τζολί σόκαρε με το πώς αντιμετώπισε ένα προσωπικό θέμα υγείας: έκανε προληπτική διπλή μαστεκτομή. Η μητέρα της, Μαρσελίν Μπερτράν, έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια, σε ηλικία 56 χρονών από καρκίνο στις ωοθήκες και μετά από πολυετή κι επώδυνη μάχη με την ασθένεια. Η Αντζελίνα, μητέρα 6 παιδιών και η ίδια, αποφάσισε να δράσει. Κάνοντας ειδικές εξετάσεις ανακάλυψε ότι δυστυχώς κουβαλά το DNA της το γονίδιο BRCA1, ένδειξη ότι υπάρχουν πιθανότητες να νοσήσει. Με περισσότερες εξετάσεις βρήκε ότι έχει 87% πιθανότητες να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού και 50% να προσβληθεί από την ασθένεια στις ωοθήκες. Ετσι πήρε τη δύσκολη απόφαση να προβεί σε προληπτική διπλή μαστεκτομή. «Από τη στιγμή που είχα μπροστά μου τα γεγονότα και αυτή ήταν πλέον η πραγματικότητα μου, αποφάσισα να δράσω επιθετικά και να περιορίσω την πιθανότητα κινδύνου στο σημείο που μπορούσα...» είχε δηλώσει τότε.

Σήμερα μαθαίνουμε ότι, δυστυχώς, ο φόβος του καρκίνου ξαναχτύπησε την πόρτα της. Με σημερινή της επιστολή της στους New York Times η Τζολί εξιστορεί την νέα της περιπέτεια υγείας και την νέα της απόφαση για περισσότερες προληπτικές εγχειρήσεις. Εγχειρήσεις που καμία γυναίκα δεν κάνει εύκολα: αφαίρεσε ωοθήκες και σάλπιγγες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πρόωρη εμμηνόπαυση, στα 39 της χρόνια.

Σύμφωνα με την εξιστόρησή της, οι πρόσφατες αιματολογικές της εξετάσεις έδειξαν κάποιες πειραγμένες τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να ερμηνευτούν ως πρώτα στάδια καρκίνου. Περισσότερες εξετάσεις βγήκαν αρνητικές, όμως στη δική της περίπτωση και με το δικό της ιστορικό, οι γιατροί ήταν ανήσυχοι. Κάτι μπορεί να ήταν στα πρώτα στάδια και διαφαίνεται στις εξετάσεις. Η Τζολί πήρε την απόφαση να μην το διακινδυνεύσει.

Διαβάστε ακόμα: Δεύτερη μάχη του Χιου Τζάκμαν με τον καρκίνο

angelina jolie cancer scare 607

Θέλω κάτι να ξεκαθαρίσω και θέλω τις γυναίκες να με ακούσουν προσεχτικά. Δεν προχώρησα στην νέα εγχείρηση απλώς γιατί έχω BRCA1 γονίδιο στο DNA μου. Το γονίδιο δεν σημαίνει ότι κανείς πρέπει οπωσδήποτε να εγχειριστεί. Εχω μιλήσει με δεκάδες γιατρούς, χειρούργους και ογκολόγους. Υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Κάποιες γυναίκες παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, ή κάνουν εναλλακτικές θεραπείες και συχνές εξετάσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόπος δράσης σε θέματα υγείας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ερευνήσετε τις εναλλακτικές λύσεις και να επιλέξετε ποια ταιριάζει σε εσάς προσωπικά...

Στη δική μου περίπτωση, όλοι οι γιατροί συμφώνησαν ότι αφαιρώντας τις ωοθήκες και σάλπιγγες μου ήταν η καλύτερη λύση. Τρεις γυναίκες έχουν πεθάνει στην οικογένειά μου από καρκίνο στις ωοθήκες: η γιαγιά μου, η μητέρα μου και η θεία μου. Οι γιατροί συμφώνησαν ότι η προληπτική μέθοδος θα ήταν αφαίρεση των οργάνων αυτών μία δεκαετία νεότερη από την ηλικία που ήταν οι πρόγονοί μου όταν διαγνώσθηκαν με καρκίνο. Η μητέρα μου ήταν 49 χρονών. Είμαι 39. Επρεπε να γίνει τώρα...

angelina jolie cancer scare 607 2

Η Τζολί έκανε την εγχείρηση πριν από μία εβδομάδα. Στο χειρουργείο βρέθηκε ένας μικρός όγκος στην μία ωοθήκη, αν και ήταν σε πολύ αρχικό στάδιο για να χαρακτηριστεί κακοήθης. Περισσότερες προληπτικές κινήσεις των γιατρών ήταν να εισάγουν λεβονοργεστρέλη (ένα προγεσταγόνο) στην κύστη της για να βοηθήσουν στην ορμονική ισορροπία και να αποτρέψουν μία καρκινογόνα μελλοντική ανάπτυξη στην ουροδόχο κύστη.

Πλέον είμαι σε εμμηνόπαυση στα 39 μου χρόνια. Δε θα μπορέσω να κάνω άλλα παιδιά και περιμένω αλλαγές στο σώμα μου. Νιώθω ήρεμη για να αντιμετωπίσω ό,τι το μέλλον επιφυλλάσσει. Οχι γιατί είμαι δυνατή, αλλά γιατί καταλαβαίνω ότι όλα μέσα στη ζωή είναι. Θα τα αντιμετωπίσουμε, χωρίς τρόμο.

Οχι, δεν μπροεί ποτέ κανείς να εγγυηθεί ποτέ ότι δε θα νοσήσω από καρκίνο. Εχω το ιστορικό στο αίμα μου. Ομως θα φροντίζω καθημερινά, με όσους φυσικούς τρόπους γνωρίζω, να ενισχύω το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Νιώθω ακόμα γυναίκα και πολύ ήρεμη με τις αποφάσεις που πήρα για μένα και την οικογένειά μου. Τα δικά μου παιδιά δε θα πουν ποτέ τη φράση «η μαμά πέθανε από καρκίνο στις ωοθήκες...»

Διαβάστε ακόμη: Η πιο επιδραστική γυναίκα στον κόσμο δεν είναι η Ανγκελα, αλλά η Αντζελίνα

angelina jolie with kids 607

Λυπάμαι και συναισθάνομαι περισσότερο τις γυναίκες που τους συμβαίνει πιο νωρίς στη ζωή τους, πριν κάνουν παιδιά. Η δική τους θέση είναι δυσκολότερη της δικής μου. Εχω ερευνήσει διεξοδικά το θέμα και υπάρχουν άλλες λύσεις για εκείνες - όπως το να αφαιρέσουν τις σάλπιγγες, αλλά όχι τις ωοθήκες τους. Ωστε να μπορέσουν να κάνουν παιδιά, να μην περάσουν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης. Ελπίζω να το ξέρουν αυτό...

Αυτές οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες. Ομως, ναι, είναι δυνατόν να πάρουμε εμείς τον έλεγχο και το πάνω χέρι σε θέματα υγείας. Πρέπει να ψάξουμε επιθετικά, να ζητήσουμε πολλές διαγνώσεις, να ζητήσουμε επιλογές θεραπείας και να αποφασίσουμε τη λύση που μας ταιριάζει. Η γνώση είναι δύναμη.

Διαβάστε ακόμα: