Buzz

Αντριου Γκάρφιλντ: «Ελπίζω οι δισεκατομμυριούχοι να φοβηθούν» βλέποντας το «The Uprising»

στα 10

Ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Πολ Γκρίνγκρας βλέπει στην εξέγερση του 14ου αιώνα έναν καθρέφτη της σημερινής κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Αντριου Γκάρφιλντ: «Ελπίζω οι δισεκατομμυριούχοι να φοβηθούν» βλέποντας το «The Uprising»

Ο Αντριου Γκάρφιλντ θέλει οι δισεκατομμυριούχοι να δουν το «The Uprising» και να φοβηθούν.

Η νέα ταινία του Πολ Γκρίνγκρας μεταφέρει στην οθόνη μια εξέγερση στην Αγγλία του 14ου αιώνα, όμως για τον πρωταγωνιστή της η ιστορία της καταπίεσης, της κοινωνικής ανισότητας και της κατάχρησης εξουσίας αφορά πολύ περισσότερο το σήμερα.

Κατά τη διάρκεια Q&A μαζί με τον σκηνοθέτη, ο ηθοποιός εξήγησε πως θα ήθελε η ταινία να λειτουργήσει ως «αφύπνιση» για το κοινό, ώστε να αναγνωρίσει στους χαρακτήρες της τους δικούς του σύγχρονους αγώνες.

«Ελπίζω να λειτουργήσει ως καταλύτης, ελπίζω αν τη δουν δισεκατομμυριούχοι, να φοβηθούν πάρα πολύ».

Uprising

Βασισμένο στην εξέγερση που ενέπνευσε τον θρύλο του Ρομπέν των Δασών, το «The Uprising» ακολουθεί τον Πλόουμαν, τον χαρακτήρα του Γκάρφιλντ, ο οποίος συγκροτεί έναν στρατό απέναντι στην τυραννία του βασιλιά Ριχάρδου Β΄. Πίσω από το ιστορικό σκηνικό, ο Γκρίνγκρας και ο Γκάρφιλντ εντοπίζουν μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα: την ανισότητα, τη φορολογική επιβάρυνση των φτωχότερων και την περιφρόνηση των ανθρώπων που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία.

«Η αλήθεια για εκείνη την περίοδο ήταν πως υπήρχαν βάναυσες συνθήκες για τους εργαζόμενους, σκληρή φορολογία μετά την πανώλη, ανικανότητα στην κυβέρνηση και καταχρηστικές πρακτικές, με την κατώτερη τάξη να αντιμετωπίζεται ως κάτι λιγότερο από ανθρώπινο από εκείνους που βρίσκονταν στην εξουσία», είχε δηλώσει ο ηθοποιός.

Οταν ρωτήθηκε αν η περιγραφή θα μπορούσε να αφορά και τον σημερινό κόσμο, η απάντησή του ήταν απλή: «Ναι, εδώ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Γκάρφιλντ θεωρεί, μάλιστα, ότι το «The Uprising» μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πολιτικό τεστ Ρόρσαχ, καθώς διαφορετικοί θεατές ενδέχεται να διαβάσουν την ίδια ιστορία με εντελώς διαφορετικό τρόπο. «Πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις θα πουν: “Αυτό είμαι εγώ!”», σχολίασε, αναγνωρίζοντας πως η ταινία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες και ακόμη και αντικρουόμενες αναγνώσεις.

Η ταινία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου απο την Spentzos Films.

Διαβάστε ακόμα: Το τρέιλερ του «The Uprising» αποκαλύπτει τον πιο φιλόδοξο Πολ Γκρίνγκρας των τελευταίων χρόνων

Uprising