Buzz

Ο Αντρέας Ντρέζεν έρχεται στην Αθήνα - καλεσμένος του Goethe Institute και της ΕΑΚ

στα 10

Σε μια συνεργασία του Ινστιτούτου Goethe της Αθήνας και του Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο πολυβραβευμένος Γερμανός σκηνοθέτης, Αντρέας Ντρέζεν, έρχεται για παρουσίαση του έργου του κι ένα περιζήτητο masterclass.

Flix Team
Ο Αντρέας Ντρέζεν έρχεται στην Αθήνα - καλεσμένος του Goethe Institute και της ΕΑΚ

«Ετσι είναι η ζωή. Στ’ αλήθεια όμως!»

Αυτή η δήλωση βρίσκεται στο site της ταινίας «Καλοκαίρι στο Βερολίνο» του Αντρέας Ντρέζεν και μ' αυτό έχει καταπιαστεί ο διακεκριμένος Γερμανός σκηνοθέτης, σ' ολόκληρο το έργο του: Με το ν' απεικονίζει στην οθόνη τη ζωή, όπως ακριβώς είναι. Κι έτσι, το σινεμά του είναι μελαγχολικό, αλλά και με λεπτό ακαταμάχητο χιούμορ, τραγικό, κωμικό, σκληρό, τρυφερό. Στις διαπροσωπικές σχέσεις και στις κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις, ο Αντρέας Ντρέζεν αναζητά τις οριακές στιγμές της ζωής των ανθρώπων του, των πρωταγωνιστών του. Αφήνει τους ηθοποιούς του να αυτοσχεδιάζουν, αποκαλύπτοντας έτσι στιγμές της πραγματικότητάς τους ή της αλήθειας τους και δημιουργώντας ένα σινεμά πηγαίο σαν τη ζωή.

Δείτε ακόμη: «Δεν υπάρχει αυθεντικότητα στο σινεμά». Ο Αντρέας Ντρέζεν στην κάμερα του Flix

summer in berlin 607 Καλοκαίρι στο Βερολίνο

Ο διεθνώς βραβευμένος σκηνοθέτης έρχεται τώρα για πρώτη φορά στην Αθήνα, καλεσμένος του Goethe-Institut και του Film Factory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει από κοντά και να μιλήσει μαζί του στην παρουσίαση τριών από τις ταινίες του, καθώς και στο masterclass που θα δώσει στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Αντρέας Ντρέζεν γεννήθηκε το 1963 στην Γκέρα της Ανατολικής Γερμανίας, την κατάρρευση της οποίας θεματοποιεί συχνά στις ταινίες του, περιγράφοντας όχι τα γεγονότα, αλλά τον απόηχό τους. Αρχισε να γυρίζει ταινίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Εργάστηκε στο θέατρο και μαθήτευσε στα στούντιο της DEFA (Κρατική Εταιρεία Παραγωγής Ταινιών της Α. Γερμανίας). Από το 1981 έως το 1991 σπούδασε σκηνοθεσία στην Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης «Konrad Wolf». Με την πρώτη του κιόλας ταινία μεγάλου μήκους «Σιωπηλή χώρα» (StillesLand), το 1992, κέρδισε μεταξύ άλλων και το Βραβείο των Γερμανών κριτικών, ενώ στη συνέχεια διακρίθηκε και βραβεύτηκε για όλες σχεδόν τις ταινίες του στο γερμανικό και διεθνή χώρο, μεταξύ άλλων σε φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, των Καννών, του Καρλόβι Βάρι. Από το 1992 μέχρι σήμερα εργάζεται ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το θέατρο και την όπερα. Είναι μέλος της Ακαδημίας των Τεχνών του Berlin-Brandenburg, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου και ιδρυτικό μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ζει στο Πότσνταμ. Τα τελευταία δυο χρόνια διδάσκει στην Ακαδημία Νέων Σκηνοθετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «First Films First» του Goethe-Institut. Ο Αντρέας Ντρέζεν έχει γυρίσει ταινίες ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Την εποχή αυτή βρίσκεται στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας.

halbe treppe 607Halbe Treppe

Στο αφιέρωμα που θα ξεκινήσει στις 4 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν 8 ταινίες μυθοπλασίες. Ο ίδιος θα είναι παρών την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει δύο ταινίες και θα συνομιλήσει με το κοινό, καθώς και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, όπου θα δώσει masterclass με τίτλο «Χωρίς σενάριο», το οποίο θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας «Μικρά Ψέματα, Μεγάλες Απιστίες» (Halbe Treppe).

Δείτε το πρόγραμμα του Αφιερώματος στον Αντρέας Ντρέζεν και ολόκληρο το πρόγραμμα του Film Factory παρακάτω - και στο gallery σε μεγαλύτερη ανάλυση.

info: Συνάντηση με τον διεθνώς βραβευμένο σκηνοθέτη Αντρέας Ντρέζεν

  • 8 ταινίες και το masterclass
  • 4 - 9 Δεκεμβρίου 2017
  • Μια συνεργασία του Goethe-Institut Athen με το FilmFactory της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το οποίο διεξάγεται 4 - 11 Δεκεμβρίου 2017
  • Χώρος: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Αθήνα
  • Είσοδος ελεύθερη
  • Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
  • Η παρουσίαση από τον Αντρέας Ντρέζεν σε γερμανική γλώσσα με ελληνική μετάφραση
  • Το masterclass θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα
  • περισσότερες πληροφορίες: Goethe Institut Athen
  • Επισυνάπτεται πρόγραμμα του FilmFactory

ff program 607