Buzz

Αν ο Τζάρβις Κόκερ ήταν σκηνοθέτης...

στα 10

Η επανένωση των Pulp και η αυριανή συναυλία τους στην Ελλάδα φέρνει στη μνήμη την άγνωστη - στους περισσότερους - εποχή όπου ο χαρισματικός Τζάρβις Κόκερ φιλοδοξούσε να γίνει ένας μεγάλος σκηνοθέτης.

Αν ο Τζάρβις Κόκερ ήταν σκηνοθέτης...

Δεν χρειάζεται να αναρωτηθείς γιατί κάθε τραγούδι των Pulp, αλλά και της σόλο καριέρας του Τζάρβις Κόκερ, μοιάζει με το σενάριο μιας ταινίας.

Το «Saint Martins College» του «Common People» υπήρξε στην πραγματικότητα και ήταν το εισιτήριο του πλέον ιδιοσυγκρασικαού frontman της Brit Pop στον θαυμαστό κόσμο του κινηματογράφου.

Ηταν 1987, όταν ο Τζάρβις Κόκερ αποφάσισε πως πρέπει να κάνει κάτι με τη ζωή του. Εχοντας τελειώσει το σχολείο τέσσερα χρόνια πριν, δοκίμαζε τα πρώτα του βήματα σε μια ερασιτεχνική μπάντα στο Σέφιλντ και χτυπώντας κέντρο στην ματαιοδοξία του έκανε αίτηση για να σπουδάσει κινηματογράφο στο Saint Martins College του Λονδίνου.

Οταν έγινε δεκτός, κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, έβαλε στη βαλίτσα του μια μεταχειρισμένη Super 8 που αγόραζε σε μια υπαίθρια αγορά και ξεκίνησε το μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι του στη μεγάλη πόλη.

«Tα μαθήματα κινηματογράφου στο Saint Martins δεν ήταν συμβατικά. Κάποιοι μαθητές έμοιαζαν πολύ απογοητευμένοι που δεν διδάσκονταν σε βάθος τις τεχνικές λεπτομέρειες του κινηματογράφου. Αντι αυτού, παρακολουθούσαμε μαθήματα όπως «Η φαλλοκρατική φύση του αφηγηματικού σινεμά». Ενα πρωί ξύπνησα μέσα σε μια αίθουσα προβολής, έχοντας ξενυχτήσει παράνομα στο κολέγιο προσπαθώντας να τελειώσω το μοντάζ μιας ταινίας, και είδα τον υπεύθυνο του τμήματος μου να παρακολουθεί με ενδιαφέρον μια ταινία ενός πρωτοετή: ήταν ένα βίντεο με μια συνεχόμενη λήψη ενός ανδρα που αυνανιζόταν μπροστά στην κάμερα. Παρόμοιες καταστάσεις με έκαναν να αναρωτηθώ τι ήταν ακριβώς αυτό που μάθαμε στο κολέγιο. Αλλά το σημαντικό ήταν πως είχες πρόσβαση στον εξοπλισμό του κολεγίου και την ελευθερια να ανακαλύψεις τη δική σου φωνή. Κάτι που δεν συμβαίνει πια σήμερα».

Mέρος των ταινιών που έχει γυρίσει ο Τζάρβις Κόκερ παρουσιαστηκε το 2007 στο Meltdown Festival. Ανάμεσα τους τα «Love is Blue» του 1987, το «Plastic Palace People» του 1988 (εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Σκοτ Γουόκερ) και το «Βlue & Sepia Isabella» του 1990 (δείτε μια φωτογραφία από το φιλμ στο gallery).

Τη συνέχεια την ξέρετε. Αυτή σπούδαζε γλυπτική στο Saint Martins College...