Buzz

«Αμερικανικό Ειδύλλιο»: Γνωρίστε τον κύριο και την κυρία Λίβοβ

στα 10

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ βρήκε την ιδανική σύντροφο στην κινηματογραφική μεταφορά του «American Pastoral» από τον Φίλιπ Νόις.

«Αμερικανικό Ειδύλλιο»: Γνωρίστε τον κύριο και την κυρία Λίβοβ

Ο Φίλιπ Νόις ονειρευόταν εδώ και μια δεκαετία να μεταφέρει στο σινεμά το «American Pastoral» του Φίλιπ Ροθ, για το οποίο τιμήθηκε με Πούλιτζερ – ο ελληνικός τίτλος είναι «Αμερικανικό Ειδύλλιο» - αλλά, κατά τα λεγόμενά του, αναζητούσε τον κατάλληλο ηθοποιό για να ενσαρκώσει τον κεντρικό ήρωα. Εν τω μεταξύ, βέβαια, η Lakeshore είχε ήδη προχωρήσει μια πιθανή παραγωγή του, με σκηνοθέτη τον Φίσερ Στίβενς, ενώ, παράλληλα, το ζεύγος Πολ Μπέτανι και Τζένιφερ Κόνελι φημολογούνταν ότι είχε πάρει τα δικαιώματα για την κινηματογραφική μεταφορά του. Τώρα όλα τα σχέδια ναυάγησαν και, όπως φαίνεται, ο Φίλιπ Νόις, που ολοκλήρωσε το «The Giver» με τη Μέριλ Στριπ κι ετοιμάζεται να το δει στις αίθουσες τον Δεκαπενταύγουστο, είναι έτοιμος να προχωρήσει με το δικό του. Κι έχει, φυσικά, κλείσει για πρωταγωνιστή του τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, έναν υπέροχο Σκωτσέζο για να ενσαρκώσει την επιτομή του Αμερικανού αντιήρωα.

Αλλά το σχέδιο δε σταματά εκεί: σ' ένα ενδιαφέρον γύρισμα της τύχης, την Ντον Λίβοβ, την πανέμορφη γυναίκα του κεντρικού ήρωα, του Σίβορ, θα υποδυθεί η Τζένιφερ Κόνελι, που μπορεί να έχασε τον τίτλο της παραγωγού της ταινίας, αλλά δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πρότζεκτ μ' ένα ρόλο που, δυνητκά, θα μπορούσε να την οδηγήσει και στα Οσκαρ.

Το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» του Φίλιπ Ροθ, όπως περιγράφεται στις Εκδόσεις Πόλις, παρακολουθεί την ιστορία του Σίμουρ Λίβοβ που ενηλικιώνεται στη μεταπολεμική Αμερική του θριάμβου και της ευημερίας. Αλλά ό,τι αγαπάει χάνεται, όταν η χώρα παθαίνει μαζική παράκρουση τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '60. Ούτε ο πιο απομονωμένος και καλοπροαίρετος πολίτης δεν καταφέρνει να αποφύγει το σαρωτικό κύμα της ιστορίας. Το «Αμερικανικό Ειδύλλιο» είναι η ιστορία της ανόδου και της πτώσης ενός καλότυχου Αμερικανού - ενός δυνατού άντρα γεμάτου αυτοπεποίθηση, αριστοτέχνη της κοινωνικής ισορροπίας που τον συντρίβουν οι δυνάμεις της κοινωνικής αναταραχής.

Του Λίβοβ δεν του επιτρέπεται να ζήσει για πάντα ευτυχισμένος στην αγαπημένη του πέτρινη αγροικία με την όμορφη γυναίκα του και τη ζωηρή κόρη του με την πρόωρη ανάπτυξη, που είναι το φως των ματιών του. Φως των ματιών του ώσπου να γίνει δεκάξι χρόνων και να εξελιχθεί σε τρομοκράτισσα επαναστάτρια, αποφασισμένη να καταστρέψει τον παράδεισο του πατέρα της. Με έντονο ρεαλισμό, ο Ροθ ξαναγυρίζει στις συγκρούσεις και τις βίαιες μεταβολές της δεκαετίας του 1960. Το βιβλίο αυτό μιλάει για την αγάπη - και το μίσος - για την Αμερική. Για την επιθυμία ν' ανήκεις - και την άρνηση ν' ανήκεις - στην Αμερική. Αντιπαραθέτει την επιθυμία για μια ειδυλλιακή αμερικανική ζωή: ζωή αξιοσέβαστη, με ηρεμία, τάξη, αισιοδοξία και δημιουργία - στη γηγενή αμερικανική παραφροσύνη.

Τα γυρίσματα του «American Pastoral», με τον Τζον Ρομάνο στη διασκευή του σεναρίου, θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάρτιο στο Πίτσμπεργκ. Προλαβαίνετε άνετα να διαβάσετε το βιβλίο στις διακοπές σας!

Διαβάστε ακόμη: