Industry

«Αγαπημένε μου Εαυτέ, σου γράφω αυτό το γράμμα...»

στα 10

Οι πλούσιοι και διάσημοι, περισσότερο ή λιγότερο κατεστραμμένοι, γράφουν γράμμα στον 16χρονο εαυτό τους και τον συμβουλεύουν, στο δεύτερο, απολαυστικό βιβλίο με επιστολές που συγκέντρωσε ο Τζόζεφ Γκαλιάνο.

«Αγαπημένε μου Εαυτέ, σου γράφω αυτό το γράμμα...»

Αν μπορούσες να στείλεις ένα γράμμα στον εαυτό σου, όταν ήταν 16 χρόνων, τι θα σε συμβούλευες να κάνεις και τι ιδέες για το μέλλον θα επέμενες να ακούσεις;

«Μην κάνεις ναρκωτικά, μην πιστεύεις ότι τα μπούτια σου είναι χοντρά, αγόρασε μετοχές της Google...»

Με πρόλογο από την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δεκάδες διασημότητες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συγγραφείς, σεφ, γράφουν ιδιόχειρες επιστολές στο παρελθόν τους. Ανάμεσά τους, ο Χιου Τζάκμαν, η Κάθλιν Τέρνερ, ο Τζιν Χάκμαν, ο Αλις Κούπερ, ο Τζέιμς Μπελούσι, ο Στίβεν Κινγκ, ο Φιλ Ραμόν των Ramones, ο Φεράν Αντριά, ο Τζέιμς Γουντς, η Τζίλιαν Αντερσον και δεκάδες ακόμα.

Η συλλογή των επιστολών ονομάζεται «Dear Me: More Letters to My Sixteen Year Old Self» και κυκλοφορεί στις 27 Οκτωβρίου. Είναι ο δεύτερο τόμος, μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το πρώτο βιβλίο με τον ίδιο τίτλο, το 2009.

Μεγαλύτερα ή μικρότερα, χειρόγραφα ή μη, από βαθειά συγκινητικά μέχρι ανατρεπτικά, προκλητικά και ξεκαρδιστικά, τα γράμματα έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται με το σταγονόμετρο στο ίντερνετ - όπως στο site της Guardian - ως μέσο προώθησης, μια βδομάδα πριν το βιβλίο βγει στα μαγαζιά. Από αυτά, επιλέγουμε μικρά αποσπάσματα για να πάρετε μια ιδέα (μπορείτε να δείτε και τις πρωτότυπες επιστολές, όπως δημοσιεύονται στο βιβλίο, στο gallery, με την ίδια σειρά):

Τζον Γουότερς

5 Απριλίου, 2010

Αγαπητέ Τζον,

Να είσαι οργισμένος τώρα, όπως και είσαι, γιατί όταν μεγαλώσεις δεν είναι ελκυστικό. Να «τα’χεις πάρει» στα 16 είναι σέξι, στα 64 είναι... σα να γυρνούν οι ρόδες σου στην άμμο.

ΧΧ

Εσύ

Χιου Τζάκμαν

Αγαπητέ Χιου,

Σκέφτηκα να σου γράψω για να δω τι κάνεις (αν και ξέρω) και να σου πω ότι ναι!!! Θα έρθει μια στιγμή που θα ξεπεράσεις ότι η Πένι σε παράτησε στη στάση του λεωφορείου. Μάλιστα θα τη δεις σε λίγα χρόνια και θ’ αναρωτιέσαι πώς ήταν δυνατόν να κλαις όποτε άκουγες το «Penny Lover» του Λάιονελ Ρίτσι».[...] Τα πράγματα θα εξελιχθούν διαφορετικά απ’ ό,τι φαντάζεσαι. Ξέρω ότι δεν είσαι ακόμα σίγουρος τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου και ξέρω ότι αυτό σου τη δίνει λίγο... κυρίως επειδή σε ρωτάνε σχεδόν καθημερινά. Αλλά όταν σε ρωτάνε, απλώς χαμογέλα και πες «δεν έχω ιδέα... αλλά όταν ξέρω θα σας ενημερώσω.» [...]

Σ’ αγαπώΕΣΥ!Υ.Γ. αγόρασε μετοχές της Google όταν εφευρεθούν!!!

Αλαν Κάμινγκ

Αγαπητέ Αλαν,

Πρώτον, έχεις δίκιο. Εχεις δίκιο για το ποιος πιστεύεις ότι έχει άδικο. Εχεις δίκιο που εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και είσαι ο εαυτός σου.

Δεύτερον, κόψε ταχύτητα. Πριν το καταλάβεις θα έχει φύγει από το σπίτι και θα ζεις τη δική σου ζωή. Μην ξοδεύεις ενέργεια προσπαθώντας να κάνει το χρόνο να κυλίσει γρηγορότερα, γιατί αυτό δε θα συμβεί μέχρι που μια μέρα δε θα θέλεις να προχωρά άλλο και θ’ αναρωτιέσαι αν όλες αυτές τις νύχτες που ανυπομονούσες για το μέλλον τις ξεπληρώνεις τώρα που το πανέμορφο παρόν περνά τόσο γρήγορα. Οπότε, σε παρακαλώ πολύ, μόνο για να είμαι καρμικά ήρεμος, χαλάρωσε, εντάξει;

[...] Δε θα κάνεις παιδιά, Αλαν. Θα προσπαθήσεις, μέσα σε σχέσεις και με γυναίκες και με άντρες, αλλά δε θα συμβεί κι είναι κι αυτό ΟΚ. Αυτή τη στιγμή έχεις την πιο ευτυχισμένη οικογένεια που θα μπορούσε κανείς να θέλει.

Ειλικρινά, όλα θα πάνε καλά. Θα σε δω σε 29 χρόνια. Απόλαυσέ το.

Αλις Κούπερ

Ο ενθουσιασμός για τα κακά κορίτσια κρατάει περίπου πέντε λεπτά... Κοίτα να βρεις ένα πολύ όμορφο κορίτσι της εκκλησίας. Ετσι θα έχεις τα καλύτερα κι απ’ τους δύο κόσμους.

Υ.Γ. Οι Yardbirds τα σπάνε.Υ.Γ. 2 Νομίζω ότι η ιδέα του καφέ μπορεί να πιάσει εμπορικά, ονόμασέ το Star κάτι...

Αλις Κούπερ

Τζέιμς Μπελούσι

Αγαπητέ Δεκαεξάχρονε Τζίμι,

Ξέρω ότι τώρα θα κάθεσαι στο κελί της φυλακής και για τις τρεις επόμενες μέρες, επειδή ο Δικαστής Νόλαν βαρέθηκε να σε βλέπει στο Δικαστήριο Ανηλίκων. Αισθάνεσαι μόνος (καθώς σε κοιτάζουν αηδιαστικοί τύποι), χωρίς ελπίδα, ανίκανος και πικραμένος με «κάτι που δεν έκανες εσύ»... αλλά κι οι δύο ξέρουμε ότι το έκανες, Τζίμι. Δεν πειράζει, δεν έκανες κακό σε κανέναν. Αν σου έδιναν μεγαλύτερη προσοχή, δε θα χρειαζόταν να φτάνεις σε τέτοια άκρα για να σε κοιτάξουν. Πραγματικά, δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσα στην καλή και την κακή δημοσιότητα, έτσι;

[...] Πίστεψέ με, ακόμα και τώρα που μισείς τον εαυτό σου και θέλεις να εξαφανιστείς, θα μπορέσεις να κατευθύνεις αυτά τα συναισθήματα στην καριέρα σου στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Θ’αποκτήσεις εκπληκτικούς μέντορες τα ερχόμενα τέσσερα χρόνια. Ο Ρίτσαρντ Χόλγκεϊτ στη Σχολή DuPage θα σε βοηθήσει στα πρώτα σου βήματα προς τις μεγάλες αλλαγές στη ζωή σου. Τα πράγματα θα δείχνουν καλύτερα από το μπαλκόνι του Ξενοδοχείου Du Cap στην Αντίμπ στην πρώτη σου Ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Και δεν ξέρω τι να σου πω για τις γυναίκες, παρά ότι μπορεί να είναι πολύ όμορφες, ΠΟΛΥ διασκεδαστικές, αλλά δε χρειάζεται να παντρεύεσαι όποια κοιμάται μαζί σου. Γίνεται πολυέξοδο.

Καλή τύχη,

Ο Μελλοντικός Τζιμ