Ενα …κορίτσι εγκαινίασε χθες το βράδυ το 11ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στις Σπέτσες. Για την ακρίβεια, το «Χειρότερο Κορίτσι στον Κόσμο», η δραμεντί του Νορβηγού Ζοακίμ Τρίερ που τιμήθηκε με το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Ρενάτε Ρέινσβε) στο περυσινό Φεστιβάλ Κανών και προτάθηκε φέτος για τα Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.
Τίτλος υπαινικτικά κοροϊδευτικός, για ένα φιλμ που ξετυλίγει τις συναισθηματικές και επαγγελματικές δοκιμασίες μιας γυναίκας σε επίμονο υπαρξιακό αδιέξοδο. Ο οποίος γίνεται πολλαπλά ειρωνικός στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ που, καθώς υπογραμμίζει καυτά θέματα της κοινωνικής, πολιτικής και περιβαλλοντικής επικαιρότητας (και στηρίζει έμπρακτα την Ουκρανία), δίνει κυρίαρχη θέση στις γυναικείες φωνές και αφηγήσεις.
Τίτλος, επίσης, σε αβάν πρεμιέρ, μια από τις πολλές που έχει προγραμματίσει η διοργάνωση στο 11ήμερο διεξαγωγής της. Από τις 62 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ που μετρά το ΦΚΑ, με υπεύθυνο τον Σταύρο Μαρκουλάκη, συντονιστή τον Τάσο Μάλλιο και αρωγούς τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής του φεστιβάλ, σχεδόν καμία δεν έχει ακόμα προβληθεί σε εμπορικό κύκλωμα, ενώ οι 38 (μαζί με τις μικρού μήκους) θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη. Ανάμεσά τους η κωμωδία τρόμου του Μισέλ Χαζαναβίσιους «Coupez!» με τους Ρομέν Ντιρίς και Μπερενίς Μπεζό, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στις Κάνες, το αγροτικό δράμα «Οι Ροδακινιές του Αλκαράς» της Καταλανής Κάρλα Σιμόν, που απέσπασε την Χρυσή Αρκτο στην φετινή Berlinale, όπως και το βραβευμένο στο Σάντανς ντοκιμαντέρ του Αλεξ Πριτζ «The Territory», ταινία έναρξης του περιβαλλοντικού προγράμματος του φεστιβάλ Echoes την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιουλίου.
Στο πλαίσιο του Echoes και για πέμπτη συνεχή χρονιά, θα διεξαχθεί το περιβαλλοντικό Πρόγραμμα «Echoes: Unsung Heroes», ένα διεθνές συνέδριο αποτελούμενο από προβολές ντοκιμαντέρ, q&as, πάνελ, εργαστήρια και μία ανοιχτή συζήτηση για τη βιωσιμότητα. Στο ίδιο πρόγραμμα συνεχίζεται και ο διαγωνισμός σεναρίου «ReScript The Future» για την παραγωγή μικρού μήκους περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το δίκτυο WaterBear και με την υποστήριξη του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Αξιοσημείωτες προσθήκες στις φετινές εργασίες είναι το σεμινάριο συμβουλών οικολογικής μόδας και κυκλικής οικονομίας «Upcycling Fashion», σε συνεργασία με το Kilo-Shop, καθώς και η έναρξη του «Festival Alliance for the Climate», μιας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την HHMI-Tangled Bank Studios, που στοχεύει στη διεθνή συσπείρωση κινηματογραφικών θεσμών αναφορικά με τα τρέχοντα περιβαλλοντικά ζητήματα. Η σύμπραξη του ΦΚΑ με το Tampere Film Festival μέσω κοινών προβολών θα αποτελέσει την εναρκτήρια δράση αυτής της «συμμαχίας».
Οσο για το διαγωνιστικό κομμάτι της 11ης έκδοσης, το διεθνές τμήμα των Μικρού Μήκους Ταινιών, την ετυμηγορία θα δώσει φέτος τετραμελής κριτική επιτροπή με πρόεδρο την Κλερ Ντενί, η οποία και θα παρουσιάσει, σε ειδική προβολή, την βραβευμένη στις Κάνες ταινία της «Η Λιακάδα Μέσα Μου» με την Ζιλιέτ Μπινός. Στο πλευρό της βετεράνου Γαλλίδας σκηνοθέτη βρίσκονται η Τουρκογερμανίδα Νιχάν Σιβρίνταγ, εκλέκτορας της Berlinale Shorts, ο Πέτερ βαν Χοόουφ, Ολλανδός programmer που συνεργάζεται με διεθνή φεστιβάλ, και ο Θανάσης Νεοφώτιστος, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και υπεύθυνος της ενότητας Σπουδαστικών Ταινιών του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών Δράμας.
Οι διακρίσεις του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου θα απονεμηθούν το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου, πριν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί το Παρασκευοσάββατο με τις προβολές αυτών ακριβώς των βραβευμένων φιλμ, ενώ θα προηγηθεί, το βράδυ της Πέμπτης στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών, το καθιερωμένο πάρτι λήξης, με προσκεκλημένους djs την Ρουμπίνη Σταγκουράκη και τον Σάκη Τσιτομενέα.