Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2018: Σινε- αποκάλυψη μετά μπουκαμβίλιας στην Πάτμο

στα 10

Σε εξέλιξη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στον πρώτο φετινό σταθμό και έδρα του, την Πάτμο.

Aegean Film Festival 2018: Σινε- αποκάλυψη μετά μπουκαμβίλιας στην Πάτμο

Μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας στο ειδικά –και πανέμορφα- διαμορφωμένο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Σκάλας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους φιλμ στο Πάτμιο Πνευματικό Κέντρο. Σε δύο ταμπλό άρχισε να «παίζει» το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου από το βράδυ της Τρίτης και την εναρκτήρια τελετή στο σχολείο, που συνοδεύτηκε από την προβολή του ιδιαίτερου heist docufiction «American Animals» («μίγμα» αντιπροσωπευτικό του σύνθετου σε είδη προγράμματος), την ίδια στιγμή που στο Πάτμιο προβαλλόταν το ντοκιμαντέρ του Τομ Βολφ «Maria by Callas». Διαλέγεις και παίρνεις.

Aegean Film Festival 607

Αν έχεις τις αντιρρήσεις σου με το ένα, σηκώνεσαι και πας στο άλλο. Η απόσταση άλλωστε της μιας αίθουσας με την άλλη είναι μάξιμουμ τέσσερα λεπτά ποδαράτο, και η είσοδος ελεύθερη. Χώρια που η αύρα που στο μεταξύ δέχεσαι και τα σοκάκια που διανύεις συνιστούν από μόνα τους μιαν άλλη ταινία –μικρού μήκους που όμως διαστέλλεται και μένει στον νου ως μεγάλου- στο γραφικό λιμάνι της Νήσου της Αποκάλυψης.

Η νυχτερινή μας άφιξη μπορεί να μη μας επέτρεψε να προλάβουμε την έναρξη, πάντως βρεθήκαμε στην πανελλήνια πρεμιέρα της Τετάρτης, την κομεντί «Forget About Nick». Αλλαγή ύφους για την βετεράνο Γερμανίδα σκηνοθέτη Μαργακρέτε Φον Τρότα μετά το βιογραφικό «Χάνα Aρεντ». Με τον Τούρκο Χαλούκ Μπιλγκίνερ να μετακομίζει από τη «Χειμερία Νάρκη» της Καππαδοκίας του Τζεϊλάν στο κοσμικό τερέν της Νέας Υόρκης ως ο ομότιτλος μεσόκοπος πλεϊμπόι, και την πλοκή να εστιάζει στην αναγκαστική συνύπαρξη της πρώην συζύγου του με τη νυν, που από μοντέλα ανέρχεται τώρα σε σχεδιάστρια μόδας. Κάτι σαν γυναικείο odd couple σε μητροπολιτικό μεγαλοαστικό φόντο. Χωρίς εκπλήξεις ίσως, αλλά με μια σταθερά νευρώδη Φον Τρότα, που δείχνει πως μπορεί να σκηνοθετήσει και… Τζέιμς Μποντ ακόμα.

Forget About Nick Forget about Nick

Συνολικά, 22 μεγάλου μήκους φιλμ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων τα οκτώ σε πανελλήνια πρεμιέρα, καθώς και μια λίστα 18 μικρού μήκους ταινιών προτείνει το φετινό φεστιβάλ στους σινεφίλ της Πάτμου. Συν, μια ταινία-έκπληξη, προγραμματισμένη για τη βραδιά της τελετής λήξης, την ερχόμενη Κυριακή, πριν το πρόγραμμα μεταφερθεί αυτούσιο δύο μέρες μετά, στις 24 Ιουλίου και για τις επόμενες έξι μέρες, στην Πάρο, στο πλαίσιο της από φέτος επέκτασης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στο εν λόγω πέλαγος.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται με τη χορηγία των Cosmote TV και Sundance TV, τη συμπαραγωγή των Δήμων Πάτμου και Πάρου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Aegean Film Festival 607