Φεστιβάλ / Βραβεία

Aegean Film Festival 2018: «Amateurs» με ζηλευτή μαστοριά

στα 10

Eνα σουηδικό mockumentary κλέβει την παράσταση στο πρόγραμμα ταινιών μυθοπλασίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου στην Πάτμο.

Aegean Film Festival 2018: «Amateurs» με ζηλευτή μαστοριά

«Amateurs». Ερασιτέχνες. Που όμως θα αποδειχθούν πιο επαγγελματίες κι από τους επαγγελματίες. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα πίσω από την ομότιτλη σάτιρα της Σουηδής Γκαμπριέλα Πίκλερ, μια από τις ωραιότερες ταινίες του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου.

Aegean Film Festival 607

Aegean Film Festival 607

Aegean Film Festival 607

Στη (φανταστική) σουηδική επαρχιακή πόλη Λαφόρς, παράγοντες και κάτοικοι ετοιμάζονται για μια πιθανή επένδυση. Εκπτωτικό σούπερ μάρκετ ομίλου γερμανικού. Τον οποίο, για να προσελκύσουν στον τόπο τους, πρέπει να φτιάξουν βιντεάκι διαφημιστικό. Αναθέτουν λοιπόν το φιλμ σε επαγγελματία κινηματογραφιστή, αλλά παροτρύνουν και τους μαθητές του τοπικού λυκείου να συνεισφέρουν όπως μπορούν στην προώθηση της πόλης. Μεταξύ αυτών, δύο ατίθασες έφηβες φίλες επιστρατεύουν τα κινητά τους για να αποτυπώσουν τη γνήσια εικόνα της καθημερινότητάς τους. Κι ενώ ο επαγγελματίας τραβάει γεφυράκια και ηλιοβασιλέματα για το χαμογελαστό φιλμάκι του, τα κορίτσια-ερασιτέχνες απαθανατίζουν μαρτυρίες των λούμπεν και των προσφύγων του τόπου, μαζί και τη γενική αμηχανία απέναντι στην επικείμενη γερμανική «εισβολή».

Amateurs 607

Amateurs 607

Το γεγονός πως τόσο τα δυο κορίτσια όσο και ο εντεταλμένος εκ του Δήμου σκηνοθέτης που πολεμούν προέρχονται από οικογένειες μεταναστών κάνει ακόμα πιο κοφτερή τη σκέψη του πολυεπίπεδου αυτού φιλμ με την περιβολή του ψευδοντοκιμαντέρ. Ο κρυφοσυντηρητισμός των γηγενών, η δυσανεξία απέναντι στο αλλόφυλο, η σκανδιναβικού τύπου μακαριότητα, η αμφιθυμία της εργατιάς στην προοπτική του ξεπουλήματος στις πολυεθνικές, οι ευκολίες αλλά και τα τρωτά της τεχνολογίας ή η ηθική ευθύνη του καλλιτέχνη είναι θεματικοί σπινθήρες που απελευθερώνει κάθε σχεδόν πλάνο της ταξικό-κοινωνικά συνειδητοποιημένης ιλαροτραγωδίας της Πίκλερ, ταυτόχρονα μα σε άψογη ισορροπία, μέχρι το απαλλαγμένο από ψευδαισθήσεις όσο και αναπάντεχα συγκινητικό φινάλε.

Με το γέλιο στη διάρκεια της προβολής και το χειροκρότημα στους τίτλους του τέλους μετρήθηκε και η απήχηση του φιλμ στο πάτμιο κοινό.

8η Ηπειρος 607 8η Ηπειρος

Υποθέτουμε βέβαια πως το χαρμόσυνο κλίμα στο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας θα εκτοξευθεί ακόμα ψηλότερα απόψε με το ήδη sold out «Mamma Mia! Here We Go Again», τη μόνη στουντιακή επιλογή του φετινού ΦΚΑ. Για όσους, πάντως, θέλουν να παραμείνουν σε ρητά φεστιβαλικό κλίμα, θα προβάλλεται την ίδια ώρα, στο υπαίθριο σινεμά του Πάτμιου Πνευματικού Κέντρου, το ντοκιμαντέρ των Iωνα Παπασπύρου (Tokomburu) και Aγγελου Φραντζή «Ο Κόσμος των Ελλήνων», του οποίου θα προηγηθεί η παρουσίαση της μικρού μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη «8η Hπειρος», παρουσία του ιδίου.

Aegean Film Festival 607

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αιγαίου διεξάγεται με τη χορηγία των Cosmote TV και Sundance TV, τη συμπαραγωγή των Δήμων Πάτμου και Πάρου, υπό την αιγίδα της UNESCO και του ΕΟΤ, και την υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και ξενοδοχείων. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του και στην επίσημη σελίδα του στο Facebook

Aegean Film Festival 607