Buzz

Απεβίωσε στα 85 του ο avant-garde σκηνοθέτης Αντόλφας Μέκας

στα 10

Λιγότερο γνωστός από τον αδελφό του Γιόνας, ο Αντόλφας υπήρξε μια εξίσου εμβληματική μορφή του πειραματικού σινεμά.

Απεβίωσε στα 85 του ο avant-garde  σκηνοθέτης Αντόλφας Μέκας

Σκηνοθέτης, καθηγητής, κάτοχος ενός εξαιρετικού αρχείου ταινιών του πειραματικού σινεμά, ο Αντόλφας και ο αδελφός του Γιόνας, έφτασαν στην Αμερικη από την πατρίδα τους Λιθουανία το 1949.

Εχοντας επιβιώσει από ένα στρατόπεδο εργασίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου, βυθίστηκαν στην καλλιτεχνική σκηνή της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 50 και, μαζί, ξεκίνησαν την έκδοση του «Film Journal», ενός κινηματογραφικού περιοδικού το οποίο υπήρξε το πρώτο που αντιμετώπισε το σινεμά ως τέχνη.

Συνεργάτες του υπήρξαν άνθρωποι όπως οι Αντριου Σάρι, Σταν Μπράκατζ, Ρίτσαρντ Λίκοκ και Πίτερ Μπογκντάνοβιτς και παρ' ότι είχε σαν αιχμή του δόρατός του την προώθηση του avant-garde σινεμά, ασχολήθηκε με σοβαρότητα και με το mainstream.

Υπήρξε ακόμη ιδρυτικό μέλος του κινηματογραφικού τμήματος του Bard College στο Αναντέιλ της Νέας Υόρκης στο οποίο δίδαξε από το 1971 έως το 2004.

Παράλληλα με τη δουλεία του στο «Film Journal» και το πανεπιστήμιο, o Αντόλφας Μέκας σκηνοθέτησε αρκετά φιλμ με πιο γνωστό το «Hallelujah the Hills», μια κωμωδία που σατίριζε την κινηματογραφική ιστορία μέσα από τις περιπέτειες δυο ανδρών που ήθελαν το ίδιο κορίτσι. Αυτή την περίοδο ετοίμαζε μια ακόμη ταινία, το «Burn Bruno Burn», που θα αφηγούνταν την ιστορία του Ιταλού φιλόσοφου Τζιορντάνο Μπρούνο που στα 1600 κάηκε σαν αιρετικός.