Φεστιβάλ / Βραβεία

Τα βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας με την απονομή των βραβείων του.

Flix Team
Τα βραβεία του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας

Η ταινία «Η Μακρά Πορεία» του Κίρο Ρούσο αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης: ο Κίρο Ρούσο, προσκεκλημένος του φεστιβάλ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, το οποίο συνοδεύεται από 10.000 ευρώ σε post production services για την επόμενη ταινία του από την Authorwave.

Η «Μακρά Πορεία» αφηγείται την ιστορία μιας ομάδας Βολιβιανών ανθρακωρύχων που προσπαθούν να επιβιώσουν αφού έχασαν τη δουλειά τους στη Λα Παζ. H ταινία είχε αποσπάσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας. Η κριτική επιτροπή του 12ου ΦΠΚΑ της απένειμε το μεγάλο βραβείο «για τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζει τους ανθρακωρύχους και επανασυνδέεται με τις παλιές παραδόσεις της χώρας μέσα από ένα οραματικό και ποιητικό ύφος».

Η ταινία θα προβληθεί ξανά για τους θεατές του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας την Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 21.00 στον θερινό κινηματογράφο Λαϊς.

movement Η Μακρά Πορεία

Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία «Ξερή Γη που Φλέγεται» των Ζοάνα Πιμέντα και Aντίρλεϊ Κιερός για «την πολιτική της οπτική στην πραγματικότητα της Βραζιλίας και τον τρόπο που απεικονίζει και ενδυναμώνει τις γυναίκες που παρουσιάζει, χωρίς να τις θυματοποιεί ούτε στιγμή -γιατί στην Ξερή γη που φλέγεται, αυτές είναι οι πιθανές πρωταγωνίστριες της αλλαγής: ο αγώνας συνεχίζεται!». Η υβριδική αυτή ταινία, ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία, γουέστερν και queer μανιφέστο, γυρισμένη από μια μαχητική γυναικεία οπτική, αφηγείται τις παράνομες δραστηριότητες μιας αποκλειστικά γυναικείας ομάδας σε μια βραζιλιάνικη φαβέλα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου τον Φλεβάρη και στη συνέχεια κέρδισε το Μεγάλο βραβείο στα φεστιβάλ Indie Lisboa και Cinéma du réel. Το βραβείο παρέλαβε η Ζοάνα Πιμέντα.

dry ground Ξερή Γη που Φλέγεται

Ειδική μνεία απέσπασε η ταινία «Πέδρο» του Νατές Χεντζέ που γυρίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Ινδίας. Η ταινία υπογραμμίζει το διπλό δεσμό της φτώχειας και της προκατάληψης με τον (αντι)ήρωα να έρχεται αντιμέτωπος με την κατακραυγή των συγχωριανών του. Η επιτροπή εξήρε «την μοναδική ματιά ενός νέου κινηματογραφιστή και το απαράμιλλο και ακριβές οπτικό κινηματογραφικό του στυλ που υποστηρίζει και προωθεί την αφήγηση». To βραβείο παρέλαβε η Ανίτα Ναγκπάλ, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Ινδίας.

pedro Πέδρο

Την κριτική επιτροπή του διεθνούς διαγωνιστικού απαρτίζαν οι: Σεσίλια Mπαρριονουέβο (καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mar del Plata, ενός από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Λατινικής Αμερικής, και επιμελήτρια προγράμματος για το Neighboring Scenes: New Latin American Cinema στο Film at Lincoln Center της Νέας Υόρκης), Πέτρος Σεβαστίκογλου (σκηνοθέτης) και Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (διευθυντής φωτογραφίας και καθηγητής στο τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στο ΕΑΠ).


12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας - Επαναληπτικές Προβολές - Θερινό Λαΐς

Πέμπτη 16 Ιουνίου | 21.00 Η βραβευμένη ταινία του 12ου ΦΠΚΑ - Η μακρά πορεία| El Gran Movimiento (85', Κίρο Ρούσο, 2021)
Παρασκευή 17 Ιουνίου | 21:00 Μια θέση στον ήλιο | A Place in The Sun (120', Τζορτζ Στίβενς, 1951)
Σάββατο 18 Ιουνίου | 21:15 Μια αιωνιότητα και μια μέρα (130', Θόδωρος Αγγελόπουλος, 1998)


αωα

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το 12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας διεξάγεται φέτος από τις 25 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου σε όλες τις αίθουσες (και στο θερινό Λαΐς) της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο επίσημο site της Ταινιοθήκης και την επίσημη σελίδα της Ταινιοθήκης στο Facebook.