Buzz

«A Wilderness of Error». Ο Ερολ Μόρις επιστρέφει με ένα συναρπαστικό... βιβλίο!

στα 10

Μπορεί να ξέρετε τον Ερολ Μόρις ως βραβευμένο με Οσκαρ ντοκιμαντερίστα. Ομως υπήρξε ιδιωτικός ντετέκτιβ πριν γίνει σκηνοθέτης, έβγαλε έναν άνθρωπο από την φυλακή με την ταινία του «The Thin Blue Line» και τώρα εξετάζει μια διάσημη υπόθεση πολλαπλής δολοφονίας, σε ένα καινούριο βιβλίο.

«A Wilderness of Error». Ο Ερολ Μόρις επιστρέφει με ένα συναρπαστικό... βιβλίο!

Ταινίες όπως το «Gates of Heaven», το «The Thin Blue Line», το «Mr. Death», το «The Fog of War» ή το «Standart Operating Procedure», έχουν χτίσει τον μύθο του Ερολ Μόρις, όχι απλά ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ στην ιστορία του σινεμά, αλλά κυρίως ως έναν άνθρωπο που αρνείται να δεχτεί οποιαδήποτε εκδοχή της «αλήθειας» αν δεν ερευνήσει πρώτα ο ίδιος όλες τις παραμέτρους της.

Κι αν ο Μόρις κάνει κυρίως και πρωταρχικά ταινίες, η αναζήτησή του για τις μικρές λεπτομέρειες που μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που κοιτάμε μια καθολικά αποδεκτή αλήθεια πηγαίνει και πέρα από το σινεμά. Στο πρώτο του βιβλίο, «Seing is Believing» ο Μόρις θέλησε να εξετάσει τι κρύβεται έξω από τα όρια του κάδρου μερικών διάσημων φωτογραφιών και έχτισε πάνω σε αυτές ένα συναρπαστικό δοκίμιο πάνω στην όψη και την ουσία των πραγμάτων.

Τώρα με το «A Wilderness of Error: The Trials of Jeffrey MacDonald» ασχολείται με μια διάσημη υπόθεση οικογενειακής δολοφονίας, καταγράφοντας στο βιβλίο του την προϊστορία, την περιπέτεια αλλά και στοιχεία που ανακάλυψε μετά από προσωπική έρευνα.

Η ιστορία του βιβλίου ξεκινά στις 17 Φεβρουαρίου του 1970 στο Φορτ Μπραγκ της Νότιας Καρολίνα, όταν ο Τζέφρι ΜακΝτόναλντ, ένας στρατιωτικός γιατρός, κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει την δολοφονία της εγκύου γυναίκας του και των δυο κοριτσιών του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικογένειά του δολοφονήθηκε από χίπις που εισέβαλαν στο σπίτι υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλλά ελάχιστοι πίστεψαν την ιστορία του.

Μετά από μια σειρά από έρευνες και δίκες ο ΜακΝτόνλαντ καταδικάστηκε τελικά το 1979 και παραμένει ακόμη στη φυλακή παρ ότι δεν έπαψε ποτέ να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Μια σειρά από βιβλία και μια μίνι σειρά έχουν προκύψει από την ιστορία του, αλλά αυτό δεν σταμάτησε τον Ερολ Μόρις από το να ασχοληθεί κι ο ίδιος με την υπόθεση.

Μετά από είκοσι χρόνια ερευνών, ο Μόρις μοιάζει να έκανε κάτι ανάλογο με την ταινία του «Α Τhin Blue Line» για την υπόθεση του Ράνταλ Ανταμς κατηγορούμενου για δολοφονία που αθωώθηκε μετά από τα στοιχεία που παρουσίασε το φιλμ. Το «A Wilderness of Error» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη στην Αμερική, δείχνει πως σχεδόν όλα τα στοιχεία που έχτισαν την υπόθεση εναντίον του ΜακΝτόνλαντ, μοιάζουν αβάσιμα ή ακόμη κι αναληθή και πως κατά πάσα πιθανότητα, η ιστορία που έγινε κοινά αποδεκτή και στην πάροδο των χρόνων η «αλήθεια» για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ στο σπίτι των ΜακΝτόνλαντ, είναι ψευδής.

«Με σοκάρει το πως ακόμη και σήμερα επαναλαμβάνουμε τις ίδιες ανοησίες για την σχετικότητα της αλήθειας, για την υποκειμενικότητα της και πως καταλήγουμε να πιστεύουμε κάτι τέτοιο. Βρίσκω μια τέτοια ιδέα απεχθή, φρικτή και φυσικά ψευδή» λέει ο Μόρις. Οσο για το τι τον οδηγεί να εξετάζει υποθέσεις όπως αυτή του ΜακΝτόναλντ και να καταφέρνει να αποκαλύπτει στοιχεία που οι επίσημες αρχές παρέβλεψαν ή αγνόησαν, ο ίδιος έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεωρία. «Πολύ απλά, ερμηνεύουμε με λάθος τρόπο τον κόσμο γύρω μας. Αγνοούμε στοιχεία που δεν επιβεβαιώνουν τις προκατασκευασμένες απόψεις μας και πείθουμε τον εαυτό μας ότι ξέρουμε πράγματα που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε».

Το βιβλίο του, θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Penguin Press και όλα δείχνουν πως θα ανοίξει ξανά μια υπόθεση που έμοιαζε τελειωμένη και θα μεταμορφωθεί σε ένα από τα πλέον συναρπαστικά αναγνώσματα της χρονιάς.

Δείτε πιο κάτω το τρέιλερ του βιβλίου καθώς και μερικές σελίδες από την εξαιρετικά σχεδιασμένη έκδοση του που επιμελήθηκαν οι Μάικλ Μπίερουτ και Ιβ Λούντβιγκ για την Pentagram.